Danmarks bedste mekaniker holder sine muligheder åbne med EUX

 
Et billede

Det var megafedt!” Ja, Mathias Krogshave er ikke i tvivl om, hvordan det var at vinde DM i Skills 2017 for personvognsmekanikere. Både at komme op på scenen foran alle de andre og modtage trofæet, men også selve konkurrencen: ”Det var sjovt at konkurrere på tid mod andre dygtige elever”, fortæller han, og så var det bare ”superfedt at vinde”.

Studentereksamen til sommer

I hverdagen på skolen og værkstedet, P.J. Auto - Vadum ApS, kommer titlen som Danmarksmester dog ikke til at ændre hans liv. Der er ingen planer om at træne og tage til Europa- eller Verdensmesterskaberne: ”Jeg skal til studentereksamen til sommer, og det er vigtigere, at dét går godt”, forklarer Mathias, der tager sin mekanikeruddannelse som EUX. Det er derfor han skal til eksamen i fag på gymnasieniveau. ”Vi har sorteret mange af de bløde fag fra – oldtidskundskab, historie, religion – og fokuserer på de store fag – dansk, matematik, engelsk”, uddyber han om EUX og tilføjer, ”så man har adgang til stort set alle videregående uddannelser”.

En mere skarp ingeniør

Det er dog ikke Mathias’ plan at tage på universitetet lige med det samme: ”Jeg vil først bruge nogle år på at arbejde, og så på et tidspunkt læse videre igen”, siger Mathias, der vil have mekanikerfaget helt ind under huden: ”Så er man skarp, hvis man for eksempel skal sidde som ingeniør engang – så ved man hvordan mekanikken fungerer”.

EUX mekaniker vil være en mere skarp ingeniør TECHCOLLEGE

Et års gymnasium på to en halv måned

EUX er bygget op med ca. et halvt år på lærepladsen og et halvt år på skolen med både erhvervsuddannelses- og gymnasiefag. ”Du har ca. to en halv måned med gymnasiefag og to en halv måned med erhvervsuddannelsesfag om året – på hovedforløbet”, fortæller Mathias, som er glad for EUX-uddannelsen: ”Det er rart – du har overstået et års gymnasium på ca. to en halv måned”. Han indrømmer dog: ”Ja, du er presset i perioder – afleveringerne falder lidt tæt – men det er et overskueligt tidsrum, og så er du færdig”. Og uddannelsen veksler mellem erhvervsuddannelses- og gymnasiefag, ”så du kører ikke træt i at sidde på skolebænken i tre måneder i træk”.

Lyst til at bruge teorien i praksis

Mathias føler ikke, han glemmer sit mekanikerfag, selv om han er flere måneder væk fra værkstedet, når han er på skole: ”Man har måske glemt lidt af de computersystemer til regninger og sådan noget, men man kommer tilbage fra skolen og har lært en masse teori – man har et stort repertoire, man har lyst til at bruge i praksis, og det er rigtig fedt”, fortæller han. Det kan være værre, at komme tilbage til skolen efter et halvt år på værkstedet: ”Nogle af gymnasiefagene, som man har været væk fra i et halvt år – det kan godt være lidt ude af hovedet – så der må man hænge i i starten”.

Man skal hænge i

Mathias Krogshave er i det hele taget glad for, at han valgte EUX, så han holder sine muligheder åbne. Også selv om det er krævende: ”Det gymnasiale er ret hårdt – det er ikke bare et tilvalg – det er mindst lige så vigtigt som erhvervsuddannelsen”. Så et godt råd fra Danmarks bedste mekanikerelev – og EUX’er – til andre er: ”Man skal hænge i – især hvis man vil være blandt de gode”.

Se også videoen med Mathias fra DM i Skills 2017:


Seneste nyheder

Skorstensgaard-lærling blev værkfører fra første arbejdsdag

20-02-2024

Et job i mekanikerbranchen byder på spændende karrieremuligheder – og dét kan allerede ske inden karrieren rigtig er startet. Det kræver blot, at man gør en ekstra indsats og yder sit bedste. Og det gjorde vores tidligere elev Victor Bach Nielsen i den grad. Han er værkfører på værkstedet i Skorstensgaard Aalborg. Men for knap et halvt år siden var han stadig under uddannelse som mekanikerlærling.

Pilotprojekt uddanner grafisk teknikere til Sverige

25-10-2023

Arvid og Oliver fra Sverige har netop afsluttet deres første hovedløb på grafisk tekniker-uddannelsen på TECHCOLLEGE.

Årets Læreplads 2023 er kåret

10-10-2023

Årets Læreplads 2023 er nu kåret, og æren tilfaldt i år Brønderslev-virksomheden Qupaq, der er blevet indstillet af virksomhedens første teknisk designer-elev, Pernille Marie Kjærgaard Jensen.

Vis flere