Søg

Kloge hænder på besøg i murerhallen

Murer, socialdemokratisk politiker og forfatter Mattias Tesfaye har stærke holdninger til håndværkets værdi og erhvervsuddannelsernes image i dagens Danmark. Det fik tilhørerne at mærke, da den kendte håndværker onsdag den 26. februar holdt foredrag i vores murerhal.

Akademisk arbejde bag et skrivebord giver højere prestige end håndværk bag en drejebænk. Men hvorfor egentlig? Det var omdrejningspunktet for den livligt fortællende Mattias Tesfaye, der med maleriske anekdoter fra sit eget liv problematiserede fx det danske sprogs favorisering af akademiske uddannelser (”højtuddannet” kontra ”lavtuddannet”) og den gennemsyrende samfundsopfattelse af STX som ”den ordentlige uddannelse med udfordringer”.

Mattias Tesfaye (der efter eget udsagn var skyld i, at hans mor fik en mild depression, fordi han ikke blev ”familiens første student”) sagde blandt andet:

”Tavs viden – det er at kunne mærke, at man murer skævt. Tavs viden er viden, der ikke er skriftlig, men praktisk. Som at cykle for eksempel. Praktisk viden kan ikke leveres videre i en bog, men må gives videre fra menneske til menneske. Vi har gået rundt og troet, at alle de gode idéer opstår bag et skrivebord, men det er ikke rigtigt; kreativitet og innovation opstår tæt på materialer. I håndværket. Og så kan akademikerne få idéerne til at vokse bagefter. De er gæren, der får dejen til at vokse. Men det er håndværkere, der kan slå dejen op!”

Dén selverkendelse skal bane vejen for en tiltrængt holdningsændring i Danmark ifølge Mattias Tesfaye:

”Det starter med, at vi respekterer os selv og ranker ryggen i murerhallen.”