Søg

Atter bagersvendeprøve i Aalborg

For første gang i 15 år kan Food College Aalborg igen tilbyde sine bagerelever at gå op til den afsluttende svendeprøve. Tidligere har eleverne måtte tage til Holstebro, Odense eller Ringsted, der tilbyder den afsluttende svendeprøve i bagerfaget. Men nu kan bagereleverne altså gennemføre hele uddannelsen og afslutte den praktiske svendeprøve i Aalborg.

”Det er helt sikkert en styrkelse af bagerfaget og en fordel for eleverne, at svendeprøven kan gennemføres i Aalborg”, udtaler uddannelsesleder Jesper Glinvad Schultz. ”Det giver en større tryghed for den enkelte elev at gå til prøven i de vante omgivelser på skolen, hvor eleven kender underviserne og bagerfaciliteterne og kan bevare fokus på selve prøven og vide, at han/hun er i trygge og vante rammer”.

Tidligere har en stor del af eleverne valgt at tage de sidste skoleperioder i eksempelvis Holstebro, netop i erkendelse af, at det er rart at kende omgivelserne, underviserne og maskinparken, inden de går op til den afsluttende praktiske prøve. Nogle elever har endda valgt bageruddannelsen fra netop af den grund, at det ikke var muligt at tage den afsluttende svendeprøve i Aalborg. De har haft svært ved at få familielivet til at hænge sammen i forhold til at skulle til Holstebro, som er nærmeste skole, for at afslutte svendeprøve.

Undervisningsministeriet godkender svendeprøven

Det er Undervisningsministeriet, der i sidste ende godkender, hvilke uddannelsesinstitutioner der må gennemføre svendeprøver. Men beslutningen gennemføres i tæt samarbejde med de faglige udvalg, og der er tradition for en 2-årig prøveperiode, inden den endelige godkendelse fra Undervisningsministeriet fastlægges. Derfor har Food College Aalborg i første omgang godkendelsen for en 2-årig periode.

”Vores ambition er naturligvis, at vi fastholder godkendelsen efter den 2-årige prøveperiode. Vi har gennem flere år arbejdet i hærdigt på at få godkendelsen til skolen godt støttet af de faglige organisationer som eksempelvis NNF, det lokale uddannelsesudvalg og med opbakning fra lokale bagermestre og ikke mindst ud fra elevernes ønsker om ikke at skulle til eksempelvis Holstebro for at gennemføre svendeprøven”, fortæller Jesper Glinvad Schultz.

Tidligere tiders fokus på centralisering og branchens ønske om at samle bagersvendeprøven på kun tre centrale steder i Danmark betød, at bl.a. Aalborg var blandt de uddannelsessteder, der i sin tid mistede godkendelsen til bagersvendeprøven.

Jesper Glinvad Schultz fortæller, at tiderne har ændret sig, og at man i dag af erfaring på landsplan ved, at mange af de steder, hvor uddannelsesmuligheder bliver nedlagt eller reduceret, ofte betyder, at branchen mister lærlinge, og dette har netop været et af de vigtige parametre for at have bagersvendeprøven i Aalborg.

”Selvom Tech College Aalborg i dag ligger 17 % foran landsgennemsnittet for indgåede uddannelsesaftaler om lærepladser til elever, så er der stadig bagermestre i Nordjylland, der mangler elever – en lille hjælp hertil kan bl.a. være at fastholde bagersvendeprøven i Aalborg. Og så har vi som uddannelsesinstitution og vores bagermestre selvfølgelig en stor opgave i at gøre op med myterne om, at man som bager altid arbejder om natten for at få brødet klart til tiden. I dag giver de mange nye maskiner og ovne mulighed for, at mødetiderne kan strækkes til tidligt om morgenen,” slutter Jesper Glinvad Schultz

Læs evt. artiklen, som den blev bragt på nordjyske.dk

profileimage
Jesper Glinvad Schultz
Uddannelsesleder
+45 7250 5509
+45 2814 4656
profileimage
Pia Mossing Thomsen
Uddannelses- og erhvervsvejleder
+45 7250 5416
+45 2526 6416
Gastronom
Tjener
Ernæringsassistent
Gourmetslagter
Bager og konditor
Receptionist
Mad og oplevelser
RKV/EUV