Søg

Bæredygtigt byggeri er virkelighed i Nordjylland

I Nordjylland er bæredygtighed ikke bare noget, der bliver ved snakken. Både Region Nordjylland, Construction College Aalborg og entreprenører er i fuld gang med at gøre bæredygtighedsstandarden DGNB gældende i licitationer, på kurser og i daglig praksis på byggepladser.

Nyt Aalborg Universitetshospital er et af de seneste eksempler på, hvorfor det gælder om at være helt fremme i ”de bæredygtige sko” i Nordjylland, hvis man er beskæftiget i byggebranchen. Det store hospital opføres nemlig efter DGNB-standarden, som for alvor er ved at finde fodfæste i det nordjyske.

Vagn Sørensen, bygherrerådgiver ved Region Nordjylland, forklarer:

– Vi synes, det gode ved DGNB er helhedsorienteringen. Det vil sige, vi kigger både på miljøet omkring os og miljøet internt, hvor vores folk skal arbejde. Selve byggeprocessen skal give anledning til så lidt forurening som muligt. Der er også det sociale aspekt, indeklimaet, som gælder alt fra afgasning, ventilation, varme/kuldetræk til ordentlige lysforhold og det akustiske, som skal være i orden.
Totaløkonomi, teknisk kvalitet og selve byggeprocessen er også i fokus med DGNB. En cocktail, der samlet set giver positive resultater.

– Det er klart, at certificeringen koster noget at få lavet, men det betyder ikke noget, for vi sparer pengene andre steder. Processen er tilrettelagt og kører problemfrit. Ingen går i vejen for hinanden, og det fører til bedre kvalitet. Både tid, kvalitet og økonomi ser bedre ud for Region Nordjylland i disse sager, end i de sager vi havde før uden certificering, oplyser Vagn Sørensen og tilføjer: – Vi begynder at interessere os for, at håndværksfirmaerne, som vi engagerer, har været på kursus og ved noget om DGNB.

Lund & Staun forrest med DGNB

På den anden side af bordet mærker man kravet om bæredygtighed, og hos entreprenør Lund & Staun har man længe været optaget af netop DGNB. I 2013 afleverede virksomheden Sundhedshus Pandrup, som var et af landets allerførste DGNB-certificerede byggerier. Nu har Lund & Staun vundet licitationen på botilbuddet Sødisbakke i Mariager, som skal renoveres efter DGNB-standarden. Derfor sendte de 14 håndværkere på kursus i DGNB på Construction College Aalborg 3.-4. september.

– Vi er kendt for de bæredygtige byggerier, og andre siger om os, at vi er i førertrøjen på det felt her i Nordjylland. Dér vil vi blive. Vi brænder for DGNB, og vi vil sætte det allerbedste hold. Derfor efteruddanner vi vores folk, siger Henrik Staun, salgsdirektør hos Lund & Staun.

– Som entreprenør synes jeg, det er spændende at være med til at prøve noget nyt og sætte et fingeraftryk. DGNB er et opgør med ”plejer”, men 90 % af det har vi gjort i årevis – nu får vi det bare registreret og dokumenteret. Med DGNB skal alle byggeprocessens elementer tænkes igennem, før vi bygger, og det er ekstremt vigtigt at sætte det helt rigtige hold af håndværkere. DGNB involverer også murerarbejdsmanden, chaufføren, alle, som arbejder på byggepladsen. Derfor er det vigtigt, at vi får standarden implementeret hele vejen rundt, uddyber salgsdirektøren.

Nye arbejdsgange gør kursus nyttigt

Kim Klostergaard er tømrer og ansat hos Lund & Staun. Han var med til at bygge Sundhedshus Pandrup i 2013, som var et af de første DGNB-certificerede byggerier i landet. Det krævede en del research og gode hotlines i baghånden, husker han og er derfor glad for at have været på DGNB-kursus på Construction College Aalborg.

– Jeg synes, det er rart at have fået indsigt i, hvordan det bliver i fremtiden. Jeg har fået nogle redskaber nu, som jeg kan bruge langt hen i arbejdslivet. Selv om man er lidt oppe i årene er det ikke for sent at lære, siger Kim Klostergaard med et smil og fortsætter: – Jeg er helt overbevist om, at DGNB bliver standarden i fremtiden, i hvert fald inden for offentlige eller større byggerier.

DGNB-certificering kræver megen planlægning, struktur og dokumentering. Men hvordan påvirker DGNB den udførende fagmand i praksis?

– Den største udfordring er en forholdsvis stor mængde nye materialer. Det kan være alt fra speciel fugemasse til farmacell-plader. Altså, hvordan laver man en lyddød væg? En vigtig pointe er, at man ikke skal sætte noget op, før man ved præcis, hvordan det skal gøres. Affaldssortering er en anden vigtig forandring med DGNB. Der er en helt anden måde at sortere på. Du kan ikke bare smide alting i bilen og så læsse det af på vej hjem. Alt registreres, og overskud må ikke bare smides ud, så man skal ramme mængder præcist. Dokumentationen inddrages vi også nogle gange i, men det er mest formandens opgave, fortæller Kim Klostergaard.

DGNB er perfekt for ordensmennesker

Medkursist og kollega Dan Damborg Pedersen, der også er tømrer hos Lund & Staun, glæder sig meget til at blive en del af en DGNB-certificeret byggeproces:

– Jeg er født til DGNB, for jeg gider ikke selv rod, men der er mennesker jo forskellige. Jeg kan godt lide, at DGNB involverer hele firmaet. Nu bliver der mere struktur i oprydningen, og vi skal rensortere i 6-8 containere. Og de kan jo tit sælges, frem for at det koster kassen at komme af med blandet affald. DGNB handler meget om at tage ting i opløbet, rette fejl med det samme, og koordinere samarbejdet mellem håndværkerne, fx ved tavlemøder, så vi bliver tvunget til at snakke sammen. Det prøvede jeg, da vi byggede Femhøje Stadion i Hjørring, og der kørte det bare efter en snor. Det samlede resultat bliver bedre og billigere, fastslår Dan Damborg Pedersen.

Fakta om DGNB

 • DGNB står for Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen.
 • DGNB handler om helhedsorienteret målbar bæredygtighed i byggeriet – miljømæssigt, økonomisk, socialt. Bygninger påvirker brugere og skaber værdi (fx tilfredshed, højere produktivitet, færre sygedage). Derfor handler bæredygtighed ikke kun om image og miljøhensyn.
 • DGNB indebærer kvalitetskontrol i alle processer – planlægning, opførelse, drift, renovering, nedbrydning.
 • DGNB sætter fokus på materialers og bygningers levetid og levetidsomkostninger.
 • DGNB er en certificering, som er baseret på europæiske standarder og fås i guld, sølv og bronze. Certifikatet er en kvalitetsgaranti.
 • DGNB er ”bæredygtighed på formel”; en vurdering af en bygnings samlede score. Vurderingen beregnes ud fra en række kriterier og parametre. De overordnede kvaliteter, som bygningen vurderes ud fra, er:
  • Økonomisk kvalitet
  • Sociokulturel og funktionel kvalitet
  • Teknisk kvalitet
  • Proceskvalitet
  • Miljømæssig kvalitet
  • Og herudover evalueres også separat områdets kvalitet
 • Green Building Council Denmark uddanner DGNB-konsulenter og auditorer.
 • Construction College Aalborg udbyder efteruddannelseskurser i DGNB og planlægger at integrere DGNB i skolens håndværksuddannelser, i første omgang som valgfag på tømreruddannelsen.


Se kursusbrochuren "DGNB Bæredygtig byggepladslogistik"

Se kursusbrochuren "DGNB-kursus i byggeledelse, planlægning og koordinering"

Søg på vores DGNB-kurser her. 

 

Billedtekst: Lund & Staun er netop gået i gang med renoveringen af bygning C på Sødisbakke i Mariager. Projektet, som også indbefatter en ny tilbygning, skal stå færdigt til sommeren 2016 og certificeres til en DGNB-bronzemedalje. Illustration: Arkinord A/S.