Mærkedag for særlig svejseuddannelse

 
Et billede

På Tech College Aalborg udbyder vi i vores svejsetekniske afdeling et særligt AMU-uddannelsesforløb med titlen national svejsekoordinator. Det er blevet en betragtelig succes. Uddannelsen gør nemlig mindre virksomheder i stand til udøve svejsekoordination, som er et krav, når de skal CE-mærke deres stålprodukter. I fredags fik kursist nummer 200, fordelt over ca. 120 virksomheder, overrakt sit kursuscertifikat, og der er jævnligt venteliste til de eftertragtede kompetencer.

Uddannelseskonsulent Henrik Riise var med, da ideen blev skabt til den attraktive uddannelse til national svejsekoordinator. For Henrik Riise er uddannelsen et meget positivt eksempel på, at AMU-systemet er fleksibelt og netop kan skabe løsninger til markedets behov. Uddannelsen består nemlig af AMU-mål, hvoraf nogle er udviklet specielt til dette forløb.

– I 2012 begyndte vi at kunne mærke følgerne af de nye krav til CE-mærkning i Bygningsreglementet, men allerede i 2010 var vi faktisk begyndt at lave de første kurser til den nationale svejsekoordinator-uddannelse. De små og mellemstore virksomheder skulle pludselig i gang med CE-mærkning, og det krævede, at de havde en svejsekoordinator. Her så vi et uopfyldt behov, og i samarbejde med Industriens Uddannelser forsøgte vi så at opfylde behovet med dette uddannelsesforløb, bakket op af Arbejdsgiverne og Dansk Industri, fortæller Henrik Riise.

I juni 2012 afsluttede de første kursister hele uddannelsen.

En uddannelse med bred appel

Uddannelsesforløbet henvender sig til alle, der arbejder med svejsekoordination i stålbranchen. Kursisterne har derfor meget forskellige faglige baggrunde. Svejsere, sjakbajser, værkstedsførere, kvalitetskonsulenter, mestre og virksomhedsejere fra hele landet tiltrækkes af kursusrækken. Eksempelvis har Skandinavisk Industrimontage, Give Stålspær og Welcon sendt medarbejdere af sted.

Faglærer Søren Nielsen underviser på kurserne, som udgør uddannelsen. Han fortæller:

– I øjeblikket har vi to hold a 20 mand, og i april starter næste hold op. Der kommer mange virksomheder, som skal CE-mærke deres produkter i henhold til de tekniske krav til stålkonstruktioner, som DS/EN 1090-serien stiller. Men vi har også mange virksomheder på kursus, som ikke skal leve op til de standarder i Bygningsreglementet, men i stedet møder krav om kvalitetsstyring af svejsearbejdet fra deres kunder. Sådan er det for eksempel i vindmøllebranchen.

Fakta om uddannelsen til national svejsekoordinator

Uddannelsen er bygget op af otte moduler, som består af AMU-mål med en samlet varighed på 28 dage. Det tager ca. 10 mdr. at gennemføre forløbet.

  • Modul 1: Kvalitetsstyring af svejsearbejde (AMU-nr. 46981)
  • Modul 2: Grundlæggende faglig matematik (AMU-nr. 47669)
  • Modul 3: Materialelære, stål (AMU-nr. 45118)
  • Modul 4: Svejseprocesser og kontrol af svejsearbejde (AMU-nr. 46980)
  • Modul 5: Materialelære, rustfri stål (AMU-nr. 45117)
  • Modul 6: Skæreprocesser og fugeformer (AMU-nr. 46979)
  • Modul 7: Materialeforståelse, aluminium (AMU-nr. 46483)
  • Modul 8: Kvalitetsstyringssystem og svejsekoordination (AMU-nr. 46978)

Virksomheder, der har benyttet sig af uddannelsen, er bl.a. Skandinavisk Industrimontage, Åbybro Maskinfabrik, TL Byg, Nordjysk Stål, Lemvigh-Müller, Burmeister & Wain Energy, Bladt Industries, Welcon, Give Stålspær og Banedanmark.

Se uddannelsens kurser her.

På billedet: Endnu et hold nationale svejsekoordinatorer klækkedes fredag den 12. februar på en flot solskinsdag i Aalborg. Længst til højre ses faglærer Søren Nielsen, som underviser på uddannelsesforløbet.

 


Seneste nyheder

Årets regionsmester fundet hos VVS'erne

22-10-2021

Mens meget af Danmark holdt efterårsferie, kæmpede seks gæve gutter i et af TECHCOLLEGEs VVS-lokaler om at blive dette års regionsmester.

Det skal nok blive godt

21-10-2021

17-årige Christian Bæk er kun i gang med GF1, men han ved med 100% sikkerhed, hvad han vil; være greenkeeper. Derfor har han sagt ja tak til 5 ugers udlandspraktik ved Capdepera Golf i det østlige Mallorca. Og som han siger; det skal nok blive godt.

Årets Læreplads 2021 er ...

11-10-2021

”For mig at se kunne jeg virkelig ikke finde en bedre arbejdsplads eller bedre kollegaer.” Sådan sluttede Julie Munkholm sin indstilling, og et enigt dommerpanel var enige i, at det lød som en god oplevelse og en fantastisk læreplads. Derfor går Årets Læreplads 2021-prisen ...

Vis flere