Skolehjemmet - et trygt hjem fyldt med oplevelser og fællesskab

 

Et skolehjem er noget helt særligt. Det er ikke bare et sted at bo, hvis dit eget hjem ligger langt væk fra der hvor du går i skole. Skolehjemmet er også muligheden for at indgå i et socialt fællesskab, og et sted hvor man kan udvikle sig både socialt og fagligt mens man er under uddannelse.  

For mange unge er skolehjemmet det første skridt væk fra barndomshjemmet. Det er en overgang, der kan være spændende, men også udfordrende. Heldigvis er skolehjemmet på Techcollege meget mere end blot et sted at sove. Det er et levende fællesskab, hvor tryghed, trivsel og sociale fællesskaber er i fokus.  

Jesper, der til daglig er pædagogisk koordinator på skolehjemmet, er sikker på, at skolehjemmet kan tilbyde nogle helt særlige rammer for elever på Techcollege. Det er nemlig et pædagogisk initiativ der strækker sig over hele uddannelsesforløbet.   

“Skolehjemmet er noget helt specielt. Vi arbejder pædagogisk med vores elever og skaber rammer for socialt samvær og et levende studiemiljø“, siger Jesper.   

Et hjem væk fra hjemmet  

Skolehjemmet er ikke blot en løsning på lange transporttider til skole. For mange elever bliver det et hjem, hvor de kan føle sig trygge og finde nye fællesskaber. Jesper forklarer:  

“For de fleste elever er det ikke kun afstanden der spiller ind. De ønsker at skolehjemmet rent faktisk skal være et hjem for dem. At bo på skolehjem er derfor ikke kun en praktisk løsning, men også en tilstand og en kultur. Skolehjemseleverne er aktive medskabere af et fælles hjem for dem alle. “  

Jesper fortæller, at de på skolehjemmet er bevidste om, at de kommer til at være en erstatning for det hjem og de lokale aktiviteter som eleven kender hjemmefra. Derfor sørger medarbejderne for at skabe rammer under elevens ophold, som giver tryghed og de bedste vilkår for eleven mens de bor på skolehjemmet.  

“Skolehjemmet danner rammen for elevens liv i perioder op til 40 uger (2x grundforløb). Derfor er skolehjemmets opgave i høj grad at skabe trivsel for den enkelte ved at facilitere sociale aktiviteter og give oplevelser og indhold i fritiden, der fordrer personlig og social udvikling.“  

En varm velkomst  

For nye elever er det vigtigt at føle sig velkommen fra dag ét. Her fortæller Jesper, at de især har fokus på grundforløbseleverne, da det for mange af dem er første gang, at de flytter hjemmefra når de flytter ind på skolehjemmet.  Derfor starter skolehjemmet hvert semester med en introaften, hvor forskellige aktiviteter hjælper eleverne med at finde nye venner og relationer.  

“Det er ofte første gang, de unge er væk fra deres familier. Vi bestræber os derfor på at skabe et trygt rum, hvor de nye elever kan mødes på tværs af uddannelser og danne relationer.“  

Aftenen afsluttes typisk med en koncert eller en anden stor fællesoplevelse, som giver eleverne noget at tale om og skabe minder omkring.  

Hverdagsfællesskab og sociale aktiviteter  

Hverdagen på skolehjemmet er fuld af muligheder for socialt samvær. Hver dag arrangeres der aktiviteter – lige fra kreative workshops i krea-rummet til gaming i det specialindrettede gamerrum eller bordfodbold i aktivitetsrummet. I pejsestuen finder man skolehjemmets hjerte, og det er her eleverne kan samles om eksempelvis brætspil, playstation og gode snakke.  

Det handler om at tilbyde noget for enhver smag, så alle kan finde noget, de brænder for,“ siger Jesper.  

Derfor finder man mange forskellige tilbud på skolehjemmet som tilgodeser både større og mindre fællesskaber, så der er noget for alle. Som Jesper understreger, så er det nemlig vigtigt for skolehjemmet at skabe et meningsfyldt ophold for eleverne og det kan de gøre ved hele tiden at være opmærksomme på at tilbyde aktiviteter og tiltag, der taler til alle interesser og personligheder.  

Medarbejderne på skolehjemmet er også opmærksomme på at inddrage de lokale aktiviteter og tilbud der udbydes i Aalborg, hvorfor der f.eks. arrangeres ture i svømmehallen, bowlinghallen eller anden aktivitet. Ved at bruge byen på denne måde får eleverne et kendskab til deres lokalområde, og det skaber et tilhørsforhold til deres nye bopæl på skolehjemmet. Derudover tager eleverne ofte selv initiativ til deres egne aktiviteter, og det kan Jesper mærke understøtter det sociale liv og fællesskab.  

Lige nu er der f.eks. en gruppe, der spiller Dungeon and Dragons i Grotten hver uge. Det er opstået på eget initiativ, hvor eleverne selv sørger for at arrangere alt det praktiske, og det er fantastisk at se dem skabe deres egne fællesskaber på den måde.”  

Tryghed og nærvær  

For Jesper og resten af skolehjemmets medarbejdere er tryghed en af hjørnestenene for et godt ophold. Hvis en elev har det svært, er der derfor altid en medarbejder, som står klar til at hjælpe.   

Det kan være alt fra en svær samtale til en uformel snak om hverdagen. Vi er her for at støtte eleverne – både når det er sjovt, og når det er svært”, fortæller Jesper.  

Støtten fra de engagerede medarbejdere på skolehjemmet stopper heller ikke når eleverne træder ud ad skolehjemmets døre og tager afsted mod deres uddannelse. Jesper fortæller, at skolehjemmet har et tæt samarbejde med de forskellige uddannelser for at sikre, at eleven trives på alle fronter. Denne nærværende tilgang gør, at mange elever føler sig hjemme på skolehjemmet, og oplever et samlet forløb med tilgængelige voksne, der er klar til at hjælpe med både stort og småt. En tilgang Jesper er stolt af.  

Vi gør meget ud af at skabe rammer, der minder om et hjem, hvor man føler sig tryg og set. For os er det vigtigt, at eleverne trives, så de kan fokusere på deres uddannelse og personlige udvikling.“   

  

Oplev stemningen selv  

Jesper er heller ikke i tvivl, hvis man spørger ham hvad hans råd er til forældre, hvis børn overvejer et ophold på skolehjem – kom og besøg skolehjemmet, og oplev selv hvilke muligheder et ophold her giver.   

Næsten alle, der ser skolehjemmet og mærker stemningen, bliver positivt overraskede over mulighederne og fællesskabet her,“ siger Jesper.  

Hvis du har lyst til at vide mere om eller har spørgsmål til skolehjemmet på Techcollege, så kan du besøge vores hjemmeside og læse mere. Du kan også kontakte en af medarbejderne fra skolehjemmet, og undersøge mulighederne for et besøg, så I kan blive klogere på hvordan skolehjemmet skaber rammerne for et trygt, udviklende og socialt ophold for vores elever på Techcollege.   

Læs mere om skolehjemmet her