Søg

Smed

Vidste du, at der går mere end 100 tons stål til en vindmølle – og at smede er med til at bygge dem? Hvis du gerne vil bruge dine hænder og dit hoved til at skabe synlige resultater hver dag, så kan smedeuddannelsen være noget for dig.

Som smed vil du lære at svejse, klippe og bukke, fræse, bore, dreje og skære gevind i forskellige metaller. Med svejsning og anden bearbejdning kommer du til at samle forskellige dele, og du monterer eller demonterer de færdige elementer. Computerstyrede maskiner er også en vigtig del af faget.

Du kan også blive smed med EUX

Smedeuddannelsen kan også tages som en EUX. Den giver dig gymnasiefag og studiekompetencer samtidig med at du lærer smedehåndværket. Så kan du søge ind på en videregående uddannelse senere. EUX-uddannelsen varer lidt længere end den almindelige uddannelse. Læs mere om EUX her

Her kan du læse, hvorfor Ib Peter Jørgensen er i lære som smed:

Smedeelev elsker at bruge kroppen på smedeuddannelsen det er gratis træning

Som smed kan man arbejde i hele verden

– Jeg elsker at få lov til at bruge kroppen og føle mig godt slidt efter en dags arbejde. Jeg har det skidt efter halvanden time ved computeren, så skal jeg ud og bevæge mig. Smedefaget er jo gratis træning; jeg går og løfter jern hele dagen.

Lærerne har overskud til at hjælpe én. Der er tid til en. Og der er helt bestemt en god tone herude. Lige nu er jeg mest i gang med svejseprøver, men jeg har også lavet en altan, en grill og en affaldsbrænder til haveaffald.

Efter uddannelsen regner jeg med, jeg skal ud på en boreplatform. Jeg kender en masse, der er det. Du får en rigtig god løn, og så er du tre uger ude og to uger hjemme. Det er også havet, der trækker. Jeg er fra Randers og bor ved fjorden.

Som smed kan man komme ud i hele verden. På min læreplads laver vi tvangsblandere – lige fra små til hobbybrug til store 10.000 liters betonblandere til store skibe. I mit firma er der nogle, der har været på Grønland. Det gad jeg godt. Og Portugal. Det åbner en masse muligheder at være smed – der er masser af montørarbejde i udlandet også.

 

 

Start på TECHCOLLEGE den 20. januar

Se hvilke uddannelser, du kan søge ind på

ML-Prisen 2017 til to fra TECHCOLLEGE

Joakim og Lærke modtog den prestigefyldte ML-Pris

Industritekniker i Vietnam

Jeppe tog noget af sin praktik i Vietnam - og fik god hjælp af skolen

Bliv en bedre svejser, fræser, drejer og...

Efteruddan dig på Metal