Søg

Teknisk designer

Vil du gerne have et job, hvor du kan designe, tegne, beregne og konstruere produkter, maskiner eller tekniske løsninger i avancerede pc-programmer? Så bliv teknisk designer! Her lærer du netop det. 

En teknisk designer arbejder sammen med ingeniører, arkitekter og andre fagfolk. Som teknisk designer er du bindeled mellem dem, der står for planlægning, og dem, der udfører det konkrete arbejde. Det kan fx være i regionernes og kommunernes tekniske forvaltninger, ministerierne, forsyningsvirksomhederne og rådgivende ingeniørvirksomheder.

Før et nyt byggeri går i gang, skal en teknisk designer indhente oplysninger om ledningsplaner for veje, kloak, el, gas, vand, fjernvarme, telefon og kabel-tv. Der er byggelinjer og servitutter om bebygningsprocenter, byggehøjde, afstand til skel og nabo, støjgrænser, vinduers placering, taghældning osv., som skal overholdes.

Arbejdet som teknisk designer kræver desuden planlægning og drift, fx bestilling af varer, tidsplaner for arbejdet, beregning af mængde arbejdskraft og materialer, samt løbende stikprøvekontrol og anden kvalitetskontrol, så ISO-normer og andre leveringsbetingelser overholdes.

For at blive en god teknisk designer skal du have både kreative evner og teknisk forstand. Du skal være god til at samarbejde med andre, holde styr på ting og have flair for matematik og tegning. Er du allerede håndværker, er det kun en fordel. Især hvis du vælger specialet bygge & anlæg, for så kender du jo byggebranchen på forhånd.

Her kan du læse, hvorfor Patrick Hjorth Andersen er i lære som teknisk designer:

Patrick er i lære som teknisk designer ved Forsvaret. Han arbejder med skærefiler til CNC-maskiner, samlingstegninger, brugermanualer, plantegninger til skibe osv.

Jeg kan godt lide at udvikle ting

– Jeg ville være ingeniør, men havde ikke overskuddet til at tage en gymnasiel uddannelse. Det var egentlig det, der startede det. Jeg kan godt lide at udvikle ting og finde ud af, hvordan de fungerer,
og det kan du gøre som teknisk designer. Jeg begyndte på uddannelsen direkte fra 9. klasse, så jeg var 16, da jeg startede her – den ældste på holdet var 52! Men det gik rigtig godt. De fleste af os har kontakt i dag.

Der er stor forskel på de to specialelinjer. Jeg har valgt industriel produktion, så jeg har lært meget om produktion, maskiner og arbejdsmetoder. De, der vælger bygge og anlæg, arbejder med det tekniske mellem ingeniøren og arkitekten. Man prøver begge dele af på grundforløbet.

Det kan være udfordrende at finde en læreplads. Det tog mig et år. Nogle fik to uger efter, de startede på grundforløbet, så det varierer meget. Hvad man arbejder med, afhænger meget af ens læreplads. Jeg er ved Forsvaret, så jeg har arbejdet med fx kabelføring, ledningsdiagrammer, skærefiler til CNC-maskiner, samlingstegninger, brugermanualer, plantegninger til skibe. Jeg laver både
rettelser og nyudvikling. Man kan rimelig mange ting med den her uddannelse – det er rimelig fedt!

 

 

Start på TECHCOLLEGE den 20. januar

Se hvilke uddannelser, du kan søge ind på

ML-Prisen 2017 til to fra TECHCOLLEGE

Joakim og Lærke modtog den prestigefyldte ML-Pris

Industritekniker i Vietnam

Jeppe tog noget af sin praktik i Vietnam - og fik god hjælp af skolen

Bliv en bedre svejser, fræser, drejer og...

Efteruddan dig på Metal