Ernæringsassistent

 

Som ernæringsassistent laver du velsmagende mad, der ernæringsmæssigt er sammensat rigtigt til en bestemt målgruppe – det kan være ældre på et plejehjem, overvægtige børn, elitegymnaster eller andet. Du forbedrer klassiske hverdagsretter, så de bliver sundere og grønnere, du arbejder bæredygtigt og prisbevidst, og du har en stor viden om fedt-, kulhydrat- og proteinindholdet i mad.

Første ernæringsassistenter klar til at indtage verden

Tre ernæringsassistent-elever har haft travlt det sidste stykke tid. De har nemlig været i gang med deres afsluttende eksamener, og som det første hold på TECHCOLLEGE kan de nu kalde sig for udlærte ernæringsassistenter.

Et billede

Du begynder på fagretningen (GF1) Mad og oplevelser, hvis du starter på ernæringsassistent-uddannelsen direkte efter 9. eller 10. klasse. Hvis det er mere end et år siden, du gik ud af folkeskolen, skal du starte på grundforløb 2 (GF2).

Vi starter som udgangspunkt nye GF2-hold op på ernæringsassistentuddannelsen en gang om året.

Start som ernæringsassistentelev

Uddannelsens varighed:
Maks. 3 år og 7 måneder.
Uddannelsen findes også som EUX. Så er varigheden 4 år og 2 måneder.


Fag på ernæringsassistent:
Dansk, naturfag, samfundsfag, psykologi, teknologi, ernæringslære, diætetik, sensorik og madkvalitet, fødevarelære, tilberedningsmetoder, produktionsteknik og planlægning, produktionshygiejne, kostlære og vurdering, kreativ anretning, skolemad m.fl.

Det lærer du på ernæringsassistent-uddannelsen

På uddannelsen til ernæringsassistent lærer du at tilberede mad – også i store mængder. Du lærer om fødevarer, ernæring, kost, hygiejne, indkøb og økonomi. Du lærer om forskellige hjælpemidler til at forarbejde og tilberede mad eller forlænge dens holdbarhed. Du skal også kunne udvikle nye produktionsmetoder og selv stå for hygiejnekontrollen i et professionelt køkken. Fedtbegrænsning, vitamin- og proteinindhold og hensyntagen til alle mulige diæter, allergier og intolerancer er en del af ernæringsassistentens arbejde og planlægning, så det skal du lære at håndtere. Derfor arbejder du ikke hele tiden i skolens køkken; du skal også have almindelig klasseundervisning, hvor du lærer den nødvendige teori.

Her kan du se eksempler på emner, som man arbejder med på ernæringsassistentuddannelsen:

  • Diætetik
  • Ernæringslære
  • Fødevarelære
  • Kostlære og vurdering
  • Engelsk
  • Samarbejde og kommunikation
  • Sensorik og madkvalitet
  • Bæredygtighed og nærvær
  • Kreativ anretning
  • Skolemad

Se mere om uddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplaner.

Skolepraktik

Har du ikke held med at finde en læreplads? Så kan du heldigvis fortsætte din uddannelse som ernæringsassistent i TECHCOLLEGE Praktikcenter.

Videreuddannelse som ernæringsassistent

Som ernæringsassistent kan du videreuddanne dig til procesteknolog, men der er også andre muligheder, og dem kan du se på ug.dk

Adgangskrav og tilmelding

Du kan se mere om de specifikke adgangskrav og tilmeldingsprocessen her.

Snak med en vejleder

Hvis du har spørgsmål til ernæringsassistent-uddannelsen, kan du tage en snak med fx en vejleder
Heinrich Christiansen
Uddannelseschef for Food
Pia Mossing Thomsen
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Tanja Holland Hattel
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Annette Schou Christensen
Praktikpladskonsulent
Jytte Margrethe Dannevig
Praktikpladskonsulent

Lærere på ernæringsassistent

Bitten Steenfat Riis
Faglærer
Helle Vibeke Madsen
Faglærer

Direktørens første møde med DM i Skills

TECHCOLLEGE fik ny direktør i august 2019 i skikkelse af Søren Samuelsen, og DM i Skills 2020 var dermed hans første møde med danmarksmesterskaberne i erhvervsuddannelser. Vi har klippet en lille video sammen, hvor Søren Samuelsen fortæller om oplevelsen, indtrykkende og opbakningen fra alle sider, krydret med lidt billeder fra selve arrangementet.