Lidt godt til CV'et, lidt godt til livet

 
Et billede

Det kan være både uoverskueligt og en smule skræmmende, når man skal flytte hjemmefra. Faktisk ville det være underligt, hvis ikke det var tilfældet.

Hvis man – med egne ord – samtidigt er introvert og aldrig har prøvet at sørge for sig selv før, så er det måske endda lidt værre.

Hvis man tilmed har boet i samme by hele sit liv og ikke bare skal flytte hjemmefra, men tusinde af kilometer væk, så er det virkelig en omvæltning, der er til at tage og føle på.

- Det er lidt sjovt. Lille Mike, der altid har holdt sig for sig selv foran computerskærmen i sin hule, der aldrig har lavet aftensmad eller sørget for sig selv – han skal pludselig flytte helt ud af landet.

Ordene er Mike Ebdrup Pedersens. Det er faktisk lidt forkert at sige, at han har boet i samme by hele sit liv, for tilbage i januar var han faktisk også udeboende i tre uger. Og dengang ligesom nu blev adressen flyttet fra Nørresundby til Spanien.

- Det er lidt svært at forberede sig på, fordi man ikke aner, hvad man egentlig går ind til. Det gjorde jeg i hvert fald ikke. Jeg fik selvfølgelig en masse at vide på forhånd, men det er jo stadig… Ja, svært at forestille sig.

Udlandet fyldte overhovedet ikke

Han tænker tilbage på før han drog mod Spanien første gang. Sammen med en studiekammerat fra IT-supporteruddannelsen blev han tilbudt en tre uger lang praktikperiode hos Bestsellers IT-afdeling i Malaga. Lærepladserne er – desværre stadigvæk – få i Danmark, og derfor tænkte Mike, at en plads i udlandet var bedre end ingen plads.

- Jeg havde overhovedet ikke skænket udlandet en tanke på forhånd, men jeg ville rigtigt gerne ud i en rigtig virksomhed i stedet for at ende med at skulle tage hele min uddannelse i skolepraktik, fortæller Mike.

Så da der kom en melding om, at Bestseller snart havde brug for en ny elev i Malaga, da deres nuværende snart blev udlært, tænkte Mike, at den burde han da søge.

- Altså, om jeg sidder foran en computerskærm i Danmark eller i Spanien, det kan vel være lige meget, tænkte jeg. Bare der er aircondition, for jeg er ikke så god til varme.

Helt lige meget var det alligevel ikke, kunne han godt mærke. Spanien er alligevel langt væk for en gut, der ikke engang følte sig overbevist om, at han kunne finde ud af at koge ris. Så da han og førnævnte Mikkel, der også havde søgt pladsen, blev inviteret til Malaga i tre uger for at opleve virksomheden, arbejdet og kulturen – og selvfølgelig også for, at Bestseller kunne opleve og vurdere Mike og Mikkel – var det fra den ene yderlighed til en anden.

- Du kommer fra alt det, du kender og har styr på, til en helt anden virkelighed med andre mennesker, andre måder at gøre tingene på – og et helt andet sprog, selvfølgelig.

Ja, for Mike måtte hurtigt sande, at mens det ikke var noget problem, at han ikke talte spansk, når han var på arbejde, hvor alt foregik på dansk eller engelsk, så kunne bare det at handle ind til aftensmaden være noget af et problem, for de ansatte i de lokale butikker forstod ikke meget engelsk.

- Så står man der og prøver at vise med hænderne, hvad det er, man leder efter. Mens man faktisk selv er en lille smule i tvivl. Så der blev spist rigtigt meget kål og ris i de tre uger, for det kunne vi finde i butikken og det var nemt at lave.

Et sted at bo

Hos Bestseller gik det til gengæld rigtigt godt. Det meste af tiden, i hvert fald. Efter lidt indkøringsvanskeligheder, hvor hverken Mike eller Mikkel var blevet oprettet rigtigt i systemet og derfor havde svært ved at overbevise Bestseller om sine evner, kom der styr på det praktiske, så arbejdet kunne begynde.

- Virksomheden var virkelig fed. Alle kollegerne var flinke til at hjælpe og var imødekommende, og de var også flinke til at hjælpe med alt det udenom. Altså, med et sted at bo, hvordan man fandt rundt og så videre.

Bestseller hjalp ikke bare med at finde et sted at bo. Virksomheden har investeret i en lejlighed, hvor deres elever kan bo til leje i et lille fællesskab. Derfra er der blot en kort tur til virksomhedens lokaler, og det gav en god ro at vide, at der var styr på den slags.

- Altså, jeg har jo ikke engang prøvet at kigge på lejlighed herhjemme. Jeg ville da aldrig kunne finde ud af at skulle finde et sted at bo i Malaga, fortæller Mike.

Heldigvis for ham er det samme sted, han også skal bo nu, hvor han tager på et noget længere ophold i det spanske. For en uge efter hjemkomsten ringede Jesper Hansen, der er chef for Bestsellers Frontline Supportafdeling og tilbød Mike en læreplads.

- Det var fedt. Det var jo selvfølgelig derfor, vi havde været dernede, men det behøvede jo ikke betyde, at de ville have en af os. Eller jeg kunne have fundet ud af, at det bare overhovedet ikke var noget for mig. Men det var det, og heldigvis ville de også gerne have mig derned, fortæller Mike.

¿hablas español?

Der er flere grunde til, at han ser det som noget nær optimalt, at han nu skal være bosiddende og arbejde i udlandet under sin læretid.

- For det første glæder jeg mig helt vildt til at lave ’rigtigt’ arbejde. Altså, være en del af en rigtig virksomhed, snakke med rigtige kunder, være med til at løse rigtige problemer. Og så tror jeg helt sikkert, at det kommer til at give meget personligt også, at jeg er i et andet land, hvor jeg skal sørge for mig selv, siger Mike.

- Det ser helt sikkert heller ikke dumt ud på CV’et, netop fordi det giver en anden erfaring, og det er jo en branche, hvor mange virksomheder arbejder internationalt, så det kan kun komme mig til gode.

Fritiden er han også ganske fortrøstningsfuld for nok skal blive brugt. Noget af det, han bruger mest tid på, er at sidde foran computeren og terpe videre for egen regning for at få forskellige certifikater, som betyder meget i branchen. Og så er der lige dukket noget nyt op, han også skal til at terpe.

- Jeg er jo nødt til at lære lidt spansk, så jeg i mindste kan komme ud og handle. Jeg skal aldrig mere i mit liv spise ris og kål!


Seneste nyheder

Nyt samarbejde mellem TECHCOLLEGE og FGU Aalborg

24-06-2024

Ministerbesøg på TECHCOLLEGE

17-06-2024

TV2Nord: TECHCOLLEGE Skaber Rumtalenter

21-05-2024

TV2Nord fremhæver TECHCOLLEGE's rolle i at forberede elever til rumindustrien med praktiske færdigheder og teknisk ekspertise. Se mere om deres succeser og indflydelse.

Vis flere