Den virtuelle snor er klippet

 

Der skulle lige flyttes lidt stole først - både i en 3D-kreeret verden og den fysiske verden, som vi alle kender - men så skete det også:

Den virtuelle snor til det nye 3D-center på TECHCOLLEGE blev klippet og centeret dermed officielt indviet.

- Som uddannelsesinstitution forsøger vi jo ikke bare at følge med udviklingen, men være på forkant med den, for det nytter ikke noget, at vi uddanner elever, der allerede er bagud, inden de står med et svendebrev i hånden, lød det inden snorklipningen fra uddannelsesdirektør Bo Banch.
- Derfor er det her jo også kun begyndelsen. Udviklingen står aldrig stille, og den sidste dingenot og dims er helt sikkert heller ikke købt til det her 3D-center endnu.

3D-centeret er hjem for 3D-printere, automatiseret fræser, VR-studie og andre 3D-relaterede ‘dingenoter og dimser’, som uddannelsesdirektør Bo Banch kalder det. Til indvielsen kunne gæsterne også prøve kræfter med et exoskelet, der hjælper med tunge løft og gentagende bevægelser.


Tanken er, at 3D-centeret skal bruges på tværs af uddannelser, hvor det kan have relevans. Og det kan det faktisk på stort set alle uddannelser.

- Jeg kan næsten ikke forestille mig et fag, hvor det ikke kommer til at fylde i fremtiden. Måske ikke om to eller tre år, men inden I unge går på pension engang om 50 år, så er en hammer jo noget, man lige printer i frokostpausen, fordi den gamle blev lidt slidt, lød det fra uddannelsesdirektøren henvendt mod de gæstende, der primært var elever fra TECHCOLLEGE.

En af de uddannelser, hvor det i hvert fald giver mening, er hos tømrerne, og her vækker udsigten til at bruge 3D-centeret stor glæde.
- Det er virkelig fedt. Jeg har arbejdet en del med 3D, både designet og printet, fordi jeg også har gået på HTX, så jeg ved lidt om, hvor meget det kan bruges til, og det bliver jo kun mere og mere i fremtiden, lyder det fra tømrerelev Philip Gerdes.
- Der er ingen tvivl om, at det også vil finde vej til for eksempel byggepladser, så hvis vi som tømrere lige mangler et bestemt stykke til et hjørne, så kan vi printe det frem for at skulle bestille det et eller andet sted fra og vente på, det bliver produceret og fragtet og så videre.

3D-centeret er jo selvfølgelig meget andet end 3D-print, og efter de indledende oplæg og virtuelle snorklipning fik de fremmødte mulighed for at gå lidt rundt og se alt udstyret i aktion.

Bland andet VR-studiet, hvor man kan loade sig en virtuel virkelighed, iføre sig et par VR-briller og ellers udforske en anden ‘virkelighed’, kan Philip Gerdes se rigtig stor relevans i.
- Jeg synes jo egentlig, at det er meget spændende at tegne et projekt i 3D på computeren. Men det bliver da først virkelig fedt, når man kan tage et par VR-briller på og gå ind i for eksempel det rum, man har siddet og designet. Så kan underviserne også bedre lige udpege fejl og vise, hvor det går galt, lyder det fra tømrereleven.

Til indvielsen var der også præsentation af 3D Eksperten ved Emil Sahlin og BILA ved Brian Spetzler, der inden for hvert sit område - henholdsvis 3D-print og robotter - kunne fortælle om både nutiden og fremtidens muligheder.

3D-centeret er blevet til i et samarbejde med Videnscenter for Håndværk - Design & Arkitektur. Læs mere om videnscenteret på videnscenterportalen.

 

Seneste nyheder

Marmorkage til marmormuseet

09-06-2022

Grundforløbselever på bageruddannelsen har - sammen med et par elever fra 13U - brugt tre dage og godt 120kg ingredienser på at bage marmorkage til 2200 mennesker i anledning af Kunstens 50-års jubilæum.

TECHCOLLEGE fejrede en flot DM i Skills-indsats

08-06-2022

Som en art endeligt punktum for DM i Skills 2022 var der tirsdag aften en fejring af alle TECHCOLLEGEs deltagere og deres imponerende indsats ved dette års danmarksmesterskaber. Til fejringen var både faglærere, ledere og bestyrelse fra TECHCOLLEGE mødt op - udover selvfølgelig deltagerne, der havde familie, kærester og mestre med.

Nordjysk mesterskab for ernæringsassistentlærlinge

03-06-2022

EUC Nord lagde torsdag lokaler til første udgave af et nyt initiativ blandt de erhvervsskoler i Nordjylland, der tilbyder ernæringsassistentuddannelsen: et nordjysk mesterskab i selvsamme uddannelse!

Vis flere