Nye kompositoperatører sendt ud i verden: - Godt at få papir på fagligheden

 

Udviklingen inden for kompositfaget går stærkt. Det kræver, at flere medarbejdere i både produktionen og udviklingen forstår teorien bag, men samtidig også kan udføre håndværket.

Derfor er det også med stor glæde, at vi på TECHCOLLEGE nu kan sende endnu et hold færdigudlærte kompositoperatører ud i verden.

De 16 nye kompositoperatører repræsenterer forskellige virksomheder, der arbejder med komposit. Langt størstedelen af holdet kommer fra vindmølleproducenterne Siemens Gamesa og Vestas, og det er ofte også netop vindmøllebranchen, man forbinder med komposit. Men i dag bruges kompositmaterialet til rigtig mange forskellige ting.

Det gør man eksempelvis hos Scancomposit i Randers, hvor 33-årige Christian Krogh er ansat. Virksomheden laver blandt andet glasfiberrør og fittings til industrien.

- For mig har uddannelsen handlet om at få papir på min faglighed og erfaring. Jeg har tidligere arbejdet hos Siemens Gamesa, og nu har jeg været syv år hos Scancomposit.

- Det er ikke uvant for mig at arbejde med komposit, og jeg har længe gerne ville tage uddannelsen. Så jeg gik til min chef og sagde, at nu var det altså nu, at jeg skulle gøre det, forklarer Christian Krogh, som heldigvis også fik opbakning fra chefen og nu cirka to år senere kan kalde sig for kompositoperatør. 

Vigtig opkvalificeringsindsats for virksomhederne

Kompositoperatøruddannelsen har efterhånden nogle år på bagen, og siden henholdsvis 2013 og 2017 har Siemens Gamesa og Vestas sendt medarbejdere afsted på uddannelsen hos TECHCOLLEGE. Og det er der flere grunde til.

- Vi ønsker at have de bedste medarbejdere ansat, og uddannelsen til kompositoperatør kvalificerer dem til at arbejde med mere avanceret teknologi, og de kan samtidig højne kvaliteten af vores arbejde, forklarer fabriksdirektør hos Siemens Gamesa i Aalborg, Peter Birkegaard. 

Også hos Vestas vil de gerne bakke op om, at medarbejderne bliver opkvalificeret inden for kompositfaget.

- Jo højere kompetencer vi har, jo bedre kan vi udfordre hinanden rent fagligt. Det betyder også, at vi får en faglighed på et andet niveau og kan højne kvaliteten af vores arbejde. Den udvikling smitter også positivt af på andre kollegaer, som får blod på tanden i forhold til at tage uddannelsen, fortæller Malene Maagaard Lund, der arbejder som teamleder hos Vestas.

Et stolt bagland

For 49-årige Mette Sørensen fra Vestas er det nærmest en drøm, at hun nu har uddannelsen i hus. For når man som hende til daglig bor i Ringkøbing og har to teenagedrenge og en mand derhjemme, er det at tage en fuld uddannelse i Nordjylland, altså ikke bare lige noget man gør.

- Det er dejligt at være kommet i mål. Jeg har fået meget ny teoretisk viden, selvom jeg har arbejdet med faget i ni år. Det har selvfølgelig været hårdt – og heller ikke uden omkostninger for familien at være væk fra dem. De er selvfølgelig vildt stolte af mig, og der har været fuld opbakning hjemmefra. Samtidig er det også fedt for mig at vise mine drenge, at man kan noget, hvis man sætter sig for det, fortæller Mette Sørensen, der længe har overvejet uddannelsen, men blot har ventet til det rigtige tidspunkt.

Jeppe Jakobsen fra Siemens Gamesa har også længe gået med en drøm om at blive kompositoperatør og beskriver uddannelsesforløbet som utroligt spændende og lærerigt.

- Jeg har arbejdet ni år hos Siemens Gamesa og har selvfølgelig en del baggrundsviden med. Men uddannelsen gør alligevel en stor forskel, fordi jeg har fået en større forståelse for blandt andet epoxy, og hvordan man arbejder korrekt med det. Man kan sige, at uddannelsen har givet mig en bredere forståelse for faget, siger Jeppe Jakobsen.

Christian Krogh har mange års erfaring inden for kompositfaget. Men nu er der også papir på det.

Christian Krogh har mange års erfaring inden for kompositfaget. Men nu er der også papir på det.

Hos Vestas bakker de gerne op om medarbejdere, der ligesom Mette Sørensen (til venstre) ønsker at opkvalificere sig.

Hos Vestas bakker de gerne op om medarbejdere, der ligesom Mette Sørensen (til venstre) ønsker at opkvalificere sig.


Seneste nyheder

Skorstensgaard-lærling blev værkfører fra første arbejdsdag

20-02-2024

Et job i mekanikerbranchen byder på spændende karrieremuligheder – og dét kan allerede ske inden karrieren rigtig er startet. Det kræver blot, at man gør en ekstra indsats og yder sit bedste. Og det gjorde vores tidligere elev Victor Bach Nielsen i den grad. Han er værkfører på værkstedet i Skorstensgaard Aalborg. Men for knap et halvt år siden var han stadig under uddannelse som mekanikerlærling.

Pilotprojekt uddanner grafisk teknikere til Sverige

25-10-2023

Arvid og Oliver fra Sverige har netop afsluttet deres første hovedløb på grafisk tekniker-uddannelsen på TECHCOLLEGE.

Årets Læreplads 2023 er kåret

10-10-2023

Årets Læreplads 2023 er nu kåret, og æren tilfaldt i år Brønderslev-virksomheden Qupaq, der er blevet indstillet af virksomhedens første teknisk designer-elev, Pernille Marie Kjærgaard Jensen.

Vis flere