Et æble om dagen...

 

Juice, tærte, skiver, cider, mos, crumble, flæsk…

Der er masser af lækre og indbydende ord, man kan sætte efter ‘æble’, så det er ikke svært at forstå, hvorfor nogle folk går utroligt meget op i den runde frugt, der som bekendt falder tæt ved stammen.

Én af Danmarks måske største æbleelskere er Karsten Hansen - også kendt som både Natur-Karsten og Karsten Kortbuks - så hvor mere naturligt at tage hen, hvis man gerne vil lære lidt mere om æblets fortræffeligheder, end netop Karsten Hansens gård lidt uden for Støvring?

Det var derfor netop, hvad et hold kokke- og smørrebrød og catering-elever fra TECHCOLLEGE gjorde sammen med et hold bioteknologi-elever fra Aalborg Tekniske Gymnasium.

Ledsaget af deres respektive undervisere var de på det, man vel kan kalde en lille fugtig frugtudflugt. Det var i hvert fald langt fra alle, der havde hørt efter, da det blev dem anbefalet at tage ordentligt fodtøj på, så da dagen startede med en tur rundt i Natur-Karstens frugttræplantage, hvor der blev fortalt vidt og bredt om de forskellige æblesorter og deres egenskaber, var det for flere af elevernes vedkommende lig med en formiddag med kolde tæer.

Men hvis kulden forplantede sig til at resten af kroppen, så fik de mulighed for at arbejde sig til varmen, da Karsten Hansen fandt æblepressen frem og gav turen fri til hvem end, der havde lyst til at prøve at klemme de nyfaldne Bramley-æbler tørre for saft. Lidt af en opgave med tanke på, at sådan et æble består af 80% saft.

Men selvfølgelig ikke uden en lektion i, hvad de forskellige æblesorter byder på af smagsnuancer, hvordan Natur-Karsten havde været på æblerov i præstens have og hvordan Bramley-æbler selvfølgelig er ærkebritiske, selvom vi i Danmark har haft for vane at kalde dem ganske danske.

Der var naturligvis smagsprøver på resultatet af det hårde slid, inden forsamlingen i Karsten Hansens gårdsplads atter samledes i en klynge til dagens sidste lektion; podning! Selvom det - som Natur-Karsten lod eleverne vide - var bedst at begive sig ud i den slags opgaver i marts måned, så kunne en oktober-podning da godt lade sig gøre.

Så der blev snittet, samlet og bundet podekviste til den store guldmedalje, og så “havde de unge mennesker lært at lave sig eget frugttræ,” som Karsten Hansen formulerede det. Og de måtte selvfølgelig gerne tage resultatet med hjem.

 

 

Seneste nyheder

Verdens Vildeste Brobyggere er næsten klar

25-05-2023

Fredag 2. juni står den på Verdens Vildeste Brobyggere ved C.W. Obels Kanal i Aalborg, og her kan du opleve tre hold med elever og lærlinge fra vidt forskellige uddannelser give sig i kast med at bygge henholdsvis en flyde-, bue- og skråstagsbro.

TECHCOLLEGE var vært for Planteløftet

24-05-2023

Tirsdag 23. maj var vi her på TECHCOLLEGE vært for Planteløftet; en fagdag for over 160 madprofessionelle, der kunne tænke sig at blive klogere på, hvordan lokale økologiske planter kan indgå i og udgøre en endnu større del af madproduktionen.

DM, eksamen og så EuroSkills

16-05-2023

I februar arbejdede han sig til en førsteplads ved DM i Skills for lastvognsmekanikere. I denne uge tager han hul på sine sidste eksamener på de gymnasielle fag, der følger med EUX-uddannelsen. Og til september kan han så rejse til Gdansk i Polen, hvor han skal repræsentere de danske farver ved EuroSkills. Frederik Brandstrup Worm har gang i et begivenhedsrigt 2023.

Vis flere