For erfaringen og for skolens ære

 

Jonas Christensen og Kasper Andersen virker på en og samme tid travle og afslappede - ganske som stemningen ofte er i lastvognsmekanikeruddannelsen værksted. Førstnævnte er ved at komme i arbejdstøjet, mens sidstnævnte står side om side med en anden elev og er ved at gennemgå en liste med fejl på en af værkstedets lastbiler. De er på et valgfrit forløb på skolen, hvor der ikke er fast pensum, men til gengæld er tid og plads til at forbedre sine evner inden for et område, hvor man gerne vil forbedre sig.

Derfor kan det også være nærliggende at tro, at de to lastvognsmekanikerelever bruger forløbet til at øve sig frem mod DM i Skills, hvor de begge skal deltage. Men det er svært at forberede sig specifikt på en opgave til en konkurrence, når man ikke ved, hvad den kommer til at gå ud på.

- Vi må jo bare sørge for at være gode til det hele, lyder det fra Jonas Christensen, mens hans får trukket sine overalls det sidste stykke over skulderen og sat spændet fast.

- Det er jo ikke så anderledes end til regionsmesterskabet, og der gik det jo meget fint. Der kommer nok bare lidt flere mennesker.

Ved regionsmesterskabet i efteråret, hvor de begge altså gik videre til DM i Skills, var det småt med besøgende - det var trods alt dengang, corona stadig var en samfundskritisk sygdom - men til DM i Skills er der som regel et virvar af mennesker, der vandrer rundt og kigger på de deltagende.

Det er dog ikke noget, der skræmmer de to lastvognsmekanikere, for som Kasper siger:

- Vi er ret vant til at skulle forsøge at koncentrere os i en masse larm. Sådan er det jo på et værksted med mange mennesker, en radio, der kører, motorer, der skal testes og så videre.

- Ja, det er pisseirriterende, skyder Jonas ind.

- Men altså, selvfølgelig kræver det fokus. Men det gør det netop også i hverdagen, så det skal nu nok gå, tilføjer han.

For Jonas har det aldrig rigtigt fyldt noget, det med at vinde titler og ære. Da han blev spurgt, om han kunne tænke sig at være med til konkurrencerne, var hans mål faktisk et helt andet.

- Jeg tænkte, at det var lidt som at forberede sig på en svendeprøve. Der får man jo også en opgave op til, hvor man skal være rimelig skarp på det hele og kunne præstere under pres, så det lød som en god mulighed for at få noget mere erfaring med det format, fortæller MAN-eleven.

- Og så var det selvfølgelig også lidt spændende at se, hvad man egentlig kunne og hvordan man stod i forhold til de andre. Men det var mere nysgerrighed end for at vinde.

Enhver, der har haft bare lidt med lastbiler at gøre, ved, at der er nærmest religiøse holdninger til, hvilken fabrikant der er bedst. Men selvom Jonas Christensen er i lære ved MAN Nordjylland i Thisted og Kasper Andersen er ved SCANIA Danmarks værksted i Randers, så er der ikke megen intern konkurrence at spore.

- Næh, det fylder ikke så meget, om det lige bliver mig, der vinder. Det vigtigste er at få sat på plads, at det her er den bedste skole, hvis man vil være en rigtig lastvognsmekaniker, lyder det fra Kasper.

Han er i øvrigt heller ikke kun oppe mod en holdkammerat i form af Jonas, men også en kollega fra SCANIA; en lærling fra værkstedet i Ishøj, der går på TEC i Hvidovre. Derudover er der også deltagere fra Syddansk Erhvervsskole i Vejle, og det er altså skolerne imellem, den rigtige konkurrence skal findes.

- Det går jo ikke, hvis det bliver en fra Vejle eller Hvidovre, der vinder. Der må vi lige vise, at der kun er ét sted at gå, hvis man vil have en ordentlig uddannelse, slutter Kasper med glimt i øjet og et stort smil.

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om DM i Skills lige her.

Og hvis du vil følge med i, hvilke deltagere, vi sender med til arrangementet, kan du følge med i det lige her.


Seneste nyheder

Dag 2 til DM i Skills 2023: Lettede frisører og travle konkurrencedeltagere

03-02-2023

Andendagen til DM i Skills 2023 er overstået, og afslutningen begynder så småt at nærme sig. Eleverne knokler for at nå i mål med alle opgaver. Frisøreleverne Gry og Nynne kan derimod blot læne sig tilbage og vente på morgendagens resultat, efter at de har afleveret deres fire opgaver.

DM i Skills 2023 er skudt i gang

02-02-2023

Igen i år til DM i Skills er TECHCOLLEGE stærkt repræsenteret med 20 deltagere fordelt på 12 forskellige uddannelser. På alle konkurrencestande var der både smil, god stemning og optimisme på førstedagen – også selvom det hele var nyt for langt de fleste deltagere.

Nyt projekt skal skabe flere og bedre lærepladser i Norden

01-02-2023

TECHCOLLEGE er blevet partner i et 3-årigt Interreg-projekt: NordFokus, der er et projekt, som skal give unge, der er i gang med en erhvervsuddannelse, bedre og større muligheder for at få praktik- og lærepladser i de nordiske lande.

Vis flere