Et velklingende svendestykke

 

- Den er da nok lidt speciel. Men jeg tænkte, at det kunne være en spændende udfordring og noget, jeg selv ville blive glad for at få med hjem også.
Sådan lyder det fra Thomas Uldum, mens han med en blanding af stolthed og ydmyghed viser sit netop færdiggjorte svendestykke frem.

At være stolt over sit svendestykke er ikke noget at råbe højt om; det er alle 12 af de smedeelever, der i denne uge har overstået deres svendeprøve. Men hvor sådan en svendeprøve hos smedene normalt byder på på for eksempel biopejse, sofaborde, udekøkkener eller måske endda en minibar i ny og næ, så skilte netop Thomas Uldums svendestykke sig lidt ud denne gang.

Tegningerne til sådan en guitar er ikke lige en del af den normale pensum på uddannelsen, så Thomas Uldum måtte ty til lidt godt gammeldags research.
- Min gamle guitarlærer fortalte mig om en guitarbygger i nærheden, der nok kunne hjælpe mig med alt det tekniske. Det ville jo ikke være særligt fedt at lave en flot guitar, hvis ikke den kan spille. Heldigvis ville han gerne hjælpe mig med tegningerne, og så har jeg selvfølgelig brugt rigtigt meget tid på at undersøge en masse på nettet også.

Det er nu ikke unormalt for Thomas Uldum at gå sine egne veje, når det kommer til faget. Faktisk var hans vej ind i selve faget også lidt utraditionel. Det hele startede i et familiemedlems værksted, hvor der var adgang til et svejseapparat og noget skrotmetal.
- Ja, så prøvede jeg mig frem og forsøgt mig med at skabe en skulptur. Der var ingen tegning, ingen regler og ingen forventinger, bare… Ja, jeg prøvede mig bare frem - med lidt hjælp.
Han blev bidt af det. At svejse, altså, mere end at skabe skulpturer. Ellers var det en anden uddannelse, han skulle have søgt ind på.
Efter at have tilbragt de første par hovedforløb i Viborg, søgte han mod Aalborg. Her kunne han nemlig få det rustfaste speciale, som lærepladsen hos Kroma gerne ville have ham på.
- Det var lidt specielt at skulle til Aalborg og bo på skolehjem, men på den anden side var det ikke noget, jeg behøvede tænke en masse over. Jeg vidste jo, at det var det her, jeg gerne ville, og det er jo kun i et par måneder a gangen, fortæller Thomas Uldum, der dog finder det lidt specielt at være den eneste på holdet, der bor på skolehjemmet.
- Især her under corona-nedlukningen, hvor der nærmest har været helt tomt derovre. Jeg tror vi har været 8 elever i alt eller sådan noget. Men nedlukningen har til gengæld betydet, at der har været sådan en dejlig ro her i værkstedet, så vi har virkelig kunne koncentrere os om svendeprøven. Så… Lidt godt er der da kommet ud af det, fastslår han med et lille grin.

Nu venter et par måneder tilbage hos Kroma, inden han bliver endelig udlært i april. Men faktisk håber han lidt på, at han skal tilbringe det næste stykke tid et helt andet sted.
- Jeg er ved at finde ud af at få det sidste af min læretid som udlandspraktik. Det er lidt svært lige nu på grund af corona, men der er en mulighed på Island, som kunne være virkelig fedt. Bare det at komme ud og prøve noget andet end lige at lave maskiner til fiskeindustrien.
Og fremtiden - ja, den byder måske på endnu flere guitarer og mere specielle metal-produkter.
- Det er da begyndt at fylde lidt i tankerne, at det måske kunne være en idé at lave sådan et niché-produkt. Jeg ved ikke, om der er særlig stor efterspørgsel på metal-guitarer, men der skal da vel nok være nogen, der kunne tænke sig sådan en. Men nu må jeg uanset hvad nok hellere lige komme ud og få mig nogle års erfaring først - så må vi se, hvad fremtiden bringer, slutter Thomas Uldum.

Det kan da i øvrigt lige tilføjes, at årets absolut største svendeprøvestykke var et vildmarksbad i aluminium. Du kan se billeder af, hvordan sådan et tager sig ud, samt selvfølgelig de andre svendeprøver i galleriet herunder. Og under galleriet kan du også en en lille 

 

Seneste nyheder

Åbent værksted gav uddannelsesaftaler

18-06-2021

Torsdag var der Åbent Værksted-arrangement for tømrer- og murermestre, der kunne komme forbi og se, hvad vores grundforløbselever arbejder med. Og så var det jo oplagt lige at skrive under på en uddannelsesaftale med en ny lærling imens.

En helt ny verden

17-06-2021

I de seneste uger har 14 ledige fra Aalborg Jobcenter været i kursus på TECHCOLLEGE, hvor de blandt andet har lært om forskellige svejseprocesser. Læs om to af deltagernes oplevelse og hvordan de nu glæder sig til at komme ud i praktik - og måske starte en ny karriere.

For allerførste gang: Ventilationstekniker-elever er VENT-certificeret

25-05-2021

Som den første erhvervsskole i landet har TECHCOLLEGE tilbudt alle VVS-elever på ventilationstekniker-specialet at blive certificeret inden for VENT-ordningen. Og efter en overstået certifikatprøve kan skolen nu sende de første VENT-certificerede elever ud i verden

Vis flere