Sirius- og stationsspecialist-elever i køkkenet på TECHCOLLEGE

 

Køkkenet er nok ikke det første sted, man forventer at møde personel fra Slædepatruljen Sirius. Ikke desto mindre går Sirius- og stationsspecialist-forskoleelever rundt tre dage i et af køkkenerne på TECHCOLLEGE. De skal nemlig lære at lave mad, inden de kan udstationeres til to års tjeneste i Nordøstgrønland.

Intensivt kursus i madlavning

- De skal hele vejen rundt på tre dage, fortæller kokkefaglærer Simon Neistskov Sørensen.

- Dér, hvor de kommer op, er der jo ikke lige nogen hjælp at få, eller noget der er åbent.

På de tre dage i køkkenet lærer forskoleeleverne om sund kost, energi og at planlægge menuer – alt sammen tilpasset de forsyninger, de vil have til rådighed i Nordøstgrønland. Og det er et omfattende program at nå igennem på tre dage:

- I går arbejdede vi med deje – koldhævede og alle mulige slags dej, fortæller konstabel og forskoleelev Jacob.

- I dag er det kød, fjerkræ og fisk.

Variationen er vigtig. Når man er en del af Slædepatruljen Sirius i Nordøstgrønland, har man på skift en uge i køkkenet og skal sørge for tre daglige måltider til hele patruljen.

Måltiderne er dagens højdepunkter

Det er da også en flok meget motiverede forskoleelever, kokkefaglærerne har. Ikke fordi motivationen mangler hos de elever, de har til hverdag, men Sirius- og stationsspecialist-eleverne er alligevel lidt noget andet.

- Om ikke så længe har de ansvar for et stort køkken, hvor der er mange, der skal have noget at spise, forklarer Simon Neistskov Sørensen.

Der er forskel på at lave mad til almindelig husholdning og så lave et måltid til 20-50 mennesker i et stort køkken. Og for personellet i Nordøstgrønland handler måltiderne heller ikke kun om at få noget at spise.

- Det er et højdepunkt på dagen, når man samles til et måltid, fortæller Jacob.

- Man glæder sig til, at der er lavet god mad til én – det giver også energi.

Der er altså krav til variation og kvalitet, så kurset lægger stor vægt på simple, men velsmagende måltider. Således kan forskoleeleverne forkæle deres kollegaer, uden at det kræver den store gourmet-forberedelse.

Nyder godt af TECHCOLLEGEs mange fag

Sirius- og stationsspecialist-forskole begyndte ugen med to dages kursus i køkkenhygiejne: Opbevaring, temperaturer og nogle af de forskelle, der er, når man går fra husholdning til et stort køkken. Forhold der især er vigtige, når man laver mad til alt personel på stationerne.

- Det er ikke godt at lægge hele Slædepatruljen Sirius ned på grund af noget så simpelt som hygiejne, pointerer Jacob.

I løbet af deres uddannelse kommer eleverne på kursus på forskellige afdelinger af TECHCOLLEGE flere gange, inden de bliver en del af personellet på Station Nord, Station Mestersvig eller Slædepatruljen Sirius i Grønland. De skal have en håndfuld dage på mekaniker-uddannelsen, de skal lære hos elektrikerne, de skal kunne arbejde med epoxy, træ og metal –blandt andet lærer de at svejse – og de skal lære at lave sund og lækker mad. Forskoleeleverne får med andre ord udbytte af de mange fag og kompetencer, der er på TECHCOLLEGE i Aalborg. De skal nemlig kunne løse mange forskellige opgaver, når de er udstationeret i Nordøstgrønland, for personellet skal selv kunne drive og vedligeholde stationerne.

Jacob nyder de mange kurser, som forskolen byder på.

- Kurserne er i det hele taget et godt afbræk. Det er nye ting hele tiden. Det er en meget varieret uddannelse, vi har.

Det gælder også for madlavning på TECHCOLLEGE.

- Det er nyttigt og sjovt!

Efter opholdet på TECHCOLLEGE skal eleverne til Grønland til vintertræning i februar. Her skal de også afprøve noget af den madlavning, de har lært, så det passer godt, at kurset ligger lige op til.


Seneste nyheder

TECHCOLLEGE hev tre guldmedaljer med hjem fra DM i Skills 2023

04-02-2023

Guld kommer endnu en gang med hjem til Aalborg efter DM i Skills. I 2023-udgaven blev det til tre førstepladser, og alle deltagere kæmpede en brav og flot kamp om at blive landets bedste til deres fag.

Dag 2 til DM i Skills 2023: Lettede frisører og travle konkurrencedeltagere

03-02-2023

Andendagen til DM i Skills 2023 er overstået, og afslutningen begynder så småt at nærme sig. Eleverne knokler for at nå i mål med alle opgaver. Frisøreleverne Gry og Nynne kan derimod blot læne sig tilbage og vente på morgendagens resultat, efter at de har afleveret deres fire opgaver.

DM i Skills 2023 er skudt i gang

02-02-2023

Igen i år til DM i Skills er TECHCOLLEGE stærkt repræsenteret med 20 deltagere fordelt på 12 forskellige uddannelser. På alle konkurrencestande var der både smil, god stemning og optimisme på førstedagen – også selvom det hele var nyt for langt de fleste deltagere.

Vis flere