Gastronom

 

Som gastronom arbejder du med mange forskellige råvarer, kreative anretninger og sensoriske virkemidler. Uddannelsen har to forskellige specialer, du skal vælge i mellem: ”Kok” og ”smørrebrød og catering”. Uanset hvilket speciale du vælger, beskæftiger du dig med at købe og kvalitetsvurdere råvarer og tilberede madretter – med alt hvad det rummer af deadlines, forventninger, passion for smagsnuancer, æstetisk anretning og kreativ udvikling.

Begynd som gastronomelev

Varighed:
Maks. 4 år og 3 måneder.
Uddannelsen findes også som EUX. Så er varigheden 4 år og 9 måneder.


Fag:
Naturfag, dansk, salg og service , fagrettet engelsk, regning og kalkulation, ernæring og sundhed, grundtilberedning og køkkenproduktion, kreativ tallerkenanretning, gæstebetjening og kommunikation, varekundskab, dansk-fransk menulære, gastronomisk innovation m.fl.

Hvad lærer du på gastronomuddannelsen?

Gastronomuddannelsen handler om ernæring og sundhed, tilberedning af mad og hygiejne. Du skal lære, hvordan man sammensætter menuer, vide noget om drikkevarer, og du skal lære at betjene kunder. Uanset hvilket speciale du vælger, skal du kunne rense råvarer, koge, stege, anrette tallerkener eller buffeter, sælge og servere. Derfor foregår meget af uddannelsen i vores professionelle køkkenmiljøer. Du skal også lære at vurdere kvaliteten af råvarer og planlægge arbejdet i køkkenet. Viden om kvalitet, økonomi, hygiejne, indkøb, kalkulation og salg er alt sammen vigtigt for at kunne drive en restaurant eller et køkken med overskud. Derfor skal du også have almindelig klasseundervisning, hvor du lærer den nødvendige teori.

Her kan du se eksempler på fag og emner, man arbejder med på gastronomuddannelsen:

  • Engelsk
  • Salg og service
  • Innovation og iværksætteri
  • Ernæringslære
  • Køkkenpraktik
  • Regning og kalkulation
  • Varekundskab
  • Arbejdsmiljø
  • Produktudvikling
  • Diætetik
  • Kreativ tallerkenanretning
  • Menulære med drikkevarer

Læs mere om gastronomuddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplaner

Skal du starte lige efter 9. eller 10. klasse, begynder du på fagretningen (GF1) Mad og oplevelser. Hvis det er mere end et år siden, du gik ud af folkeskolen, skal du starte på grundforløb 2 (GF2).

Vi starter som udgangspunkt nye GF2-hold op på gastronomuddannelsen fire gange om året.

Fordelsuddannelse

Gastronom er en fordelsuddannelse. Det betyder at branchen garanterer at mindst 9 ud af 10 elever får en læreplads.

Vinder af DM i Skills 2020

Gastronomelev Elisabeth Madsen hev sejren og guldet med hjem til TECHCOLLEGE ved DM i Skills 2020. Hun har tidligere vundet både Young Chef og Nordjysk Mesterskab for kokke, og til daglig er hun i lære hos Musikkens Spisehus. 

Så hvis du ligesom Elisabeth er ambitiøs og konkurrencelysten, har du også mulighed for at dyrke det på gastronomuddannelsen.

 

Læs mere om DM i Skills 2020 lige her.

Foto: Per Daugaard

Foto: Per Daugaard

Specialer

Kok, smørrebrød & catering.

Smørrebrød og catering

Specialet smørrebrød og catering giver en meget alsidig arbejdsdag med varierede arbejdsopgaver i et uformelt arbejdsmiljø. Uddannelsen giver mulighed for at arbejde i café, kantine og frokostrestauranter mv.

Gastronomer med speciale i smørrebrød og catering arbejder med sæsonbetonede råvarer, halv- og helfabrikata med omtanke for det ernæringsmæssige, økonomiske og råvarevareudnyttelse i produktionen. En vigtig del af det daglige arbejde går ud på at sammensætte og producere et måltid, så det bliver en smags- og visuel oplevelse for gæsten.

Kok

Arbejdet som kok i en restaurant er oftest et teamsamarbejde. I store køkkener er der flere kokke, og så tilrettelægger køkkenchefen arbejdet. Det vil også typisk være køkkenchefen, der udarbejder menuen og står for indkøb og beregninger. Men bliver du ansat et sted, hvor der kun er én kok, skal du stå for det hele selv. 

Nogle steder følger den enkelte kok fremstillingsforløbet hele vejen, i andre køkkener har en måske udelukkende ansvaret for salater og grønt, en anden for kødtilberedningen osv. Som elev oplever du måske at arbejde med desserter i flere måneder for derefter at få ansvaret for de varme retter.

Du skal naturligvis lave maden, men en god kok har også flair for at arrangere maden på en dekorativ og appetitvækkende måde. En kok arbejder tit under tidspres, for selv om der er mange kunder, er det vigtigt, at ventetiden ikke bliver lang. 

Skolepraktik

Har du svært ved at finde en læreplads som gastronom, kan du fortsætte din uddannelse i TECHCOLLEGE Praktikcenter.

Videreuddannelse efter gastronomuddannelsen

Som gastronom kan du videreuddanne dig til fx serviceøkonom eller procesteknolog.

Der er mange muligheder, og du kan se en del af dem på ug.dk.

Adgangskrav og tilmelding

Kontakt os

Sidder du med spørgsmål til gastronomuddannelsen, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Heinrich Christiansen
Uddannelseschef for Food
Pia Mossing Thomsen
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Tanja Holland Hattel
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Annette Schou Christensen
Praktikpladskonsulent

Lærere på gastronom

Bente Risgaard Poulsen
Faglærer
Blaise F. E. Badre
Faglærer
Brian Pedersen
Koordinator
Carl Christian Jensen
Faglærer
Christian Grynnerup Drachmann
Faglærer
David Dahl Madsen
Faglærer
Flemming Rukjær
Faglærer
Frits Lindner
Faglærer
Helle Vibeke Madsen
Faglærer
Helle Kiel-Jensen
Faglærer
Lise Holmgaard
Faglærer
Peter Henrichsen
Faglærer
Simon Sørensen
Faglærer
Thomas Lilholt Christiansen
Faglærer

Fem flotte guldmedaljer til TECHCOLLEGE

Så har sidste dag ved DM i Skills fundet sin afslutning, vindere er blevet fundet og medaljer er blevet uddelt. Fem flotte guldmedaljer blev det til denne gang!