Gastronom

 

Uddannelsesstart og tilmeldingsfrist

Startdato 17.01.22 (ansøgningsfrist: 02.01.22)
Startdato 19.04.22 (ansøgningsfrist: 03.04.22)
Startdato 08.08.22 (ansøgningsfrist: 24.07.22)
Startdato 10.10.22 (ansøgningsfrist: 25.09.22)

Som gastronom arbejder du med mange forskellige råvarer, kreative anretninger og sensoriske virkemidler. Uddannelsen har to forskellige specialer, du skal vælge i mellem: ”Kok” og ”smørrebrød og catering”. Uanset hvilket speciale du vælger, beskæftiger du dig med at købe og kvalitetsvurdere råvarer og tilberede madretter – med alt hvad det rummer af deadlines, forventninger, passion for smagsnuancer, æstetisk anretning og kreativ udvikling.

Begynd som gastronomelev

Varighed:
Maks. 4 år og 3 måneder. (Men det er afhængigt af, hvilket speciale du vælger)
Uddannelsen findes også som EUX. Så er varigheden 4 år og 9 måneder.

Sted:
Rørdalsvej 10, 9000 Aalborg. 

Hvad lærer du på uddannelsen?

Gastronomuddannelsen handler om ernæring og sundhed, tilberedning af mad og hygiejne. Du skal lære, hvordan man sammensætter menuer, vide noget om drikkevarer, og du skal lære at betjene kunder. Uanset hvilket speciale du vælger, skal du kunne rense råvarer, koge, stege, anrette tallerkener eller buffeter, sælge og servere. Derfor foregår meget af uddannelsen i vores professionelle køkkenmiljøer. Du skal også lære at vurdere kvaliteten af råvarer og planlægge arbejdet i køkkenet. Viden om kvalitet, økonomi, hygiejne, indkøb, kalkulation og salg er alt sammen vigtigt for at kunne drive en restaurant eller et køkken med overskud. Derfor skal du også have almindelig klasseundervisning, hvor du lærer den nødvendige teori.

Her kan du se eksempler på fag og emner, man arbejder med på gastronomuddannelsen:

 • Engelsk
 • Salg og service
 • Innovation og iværksætteri
 • Ernæringslære
 • Køkkenpraktik
 • Regning og kalkulation
 • Varekundskab
 • Arbejdsmiljø
 • Produktudvikling
 • Diætetik
 • Kreativ tallerkenanretning
 • Menulære med drikkevarer
 • Naturfag
 • Dansk
 • Grundtilberedning og køkkenproduktion
 • Gæstebetjening og kommunikation
 • Dansk-fransk menulære
 • Gastronomisk innovation


Læs mere om gastronomuddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplaner

Hvis det er mere end et år siden, du gik ud af folkeskolen, skal du starte på grundforløb 2 (GF2). Vi starter som udgangspunkt nye GF2-hold op på gastronomuddannelsen fire gange om året.

Specialet kok

Arbejdet som kok i en restaurant er oftest et teamsamarbejde. I store køkkener er der flere kokke, og så tilrettelægger køkkenchefen arbejdet. Det vil også typisk være køkkenchefen, der udarbejder menuen og står for indkøb og beregninger. Men bliver du ansat et sted, hvor der kun er én kok, skal du stå for det hele selv. 

Nogle steder følger den enkelte kok fremstillingsforløbet hele vejen, i andre køkkener har en måske udelukkende ansvaret for salater og grønt, en anden for kødtilberedningen osv. Som elev oplever du måske at arbejde med desserter i flere måneder for derefter at få ansvaret for de varme retter.

Du skal naturligvis lave maden, men en god kok har også flair for at arrangere maden på en dekorativ og appetitvækkende måde. En kok arbejder tit under tidspres, for selv om der er mange kunder, er det vigtigt, at ventetiden ikke bliver lang. 

Læs om kokkeelever, der rejser for at lære.

Specialet smørrebrød og catering

Specialet smørrebrød og catering giver en meget alsidig arbejdsdag med varierede arbejdsopgaver i et uformelt arbejdsmiljø. Uddannelsen giver mulighed for at arbejde i café, kantine og frokostrestauranter mv.

Gastronomer med speciale i smørrebrød og catering arbejder med sæsonbetonede råvarer, halv- og helfabrikata med omtanke for det ernæringsmæssige, økonomiske og råvarevareudnyttelse i produktionen. En vigtig del af det daglige arbejde går ud på at sammensætte og producere et måltid, så det bliver en smags- og visuel oplevelse for gæsten.

Praktik- og arbejdspladser

I kantiner er det smørrebrød og catering-elever (catere), der producerer mad til mange ud fra planlagte ugemenuer. Nogle kantiner fremstiller både menuer og buffeter til specielle arrangementer i virksomheden og catering ud af huset. I en kantine har man også direkte kontakt til gæsterne, da man yder en service ved disken/buffeten. Man ved typisk, hvor mange gæster man skal bespise, hvilket er en fordel i planlægningen. Arbejdstiderne er ofte om dagen, men aften og weekendvagter kan også forekomme.

Gastronomer med speciale i smørrebrød og catering arbejder også på caféer og i restauranter. Her fremstilles retterne ud fra et menukort, som kan variere efter sæson. Her kommer bestillingen a la carte, og fremstilles ud fra en klargjort stilling. Her kan der fremstilles retter anrettet på tallerken eller til buffet. På nogle spisesteder er du en vigtig del af værtskabet og serviceringen. Gæsterne bestiller bord eller kommer spontant ind fra gaden. Arbejdstiderne kan ofte være varierende aften- og weekendvagter.

Smørrebrød og catering er et fag, hvor kreativiteten kan boble og ideer kan omsættes til handling. Det er forventet af dig, at du interesserer dig for at anrette maden, så den ser appetitlig ud.  

Læs om Stine, som vandt DM i Skills 2019.

Kompetencer

Specialet Smørrebrød og catering giver kompetencer i:

 • Koldt køkken med fremstilling af smørrebrød, sandwicher, spændende salater, forretter, tapas, desserter og kolde fiske- og pålægsfade m.v. til buffet
 • Varmt køkken med fremstilling af supper, hoved- og frokostretter med forskelligt tilbehør og saucer, samt lunt til buffet
 • Gæstekontakt og servicering, herunder bl.a. kolde og varme drikkevarer

Cater og smørrebrødsjomfru?

Det er ikke længere muligt at uddanne sig til cater eller smørrebrødsjomfru. Indtil 2016 eksisterede de to specialer selvstændigt, men er nu slået sammen, så man i stedet bliver gastronom med speciale i smørrebrød og catering.

Dvs. at gastronomelever skal vælge mellem tre specialer:

 • Gastronomassistent (2 år)
 • Smørrebrød og catering (3 år og 6 måneder)
 • Kok (4 år og 3 måneder)

Moskusokse på Sukkertoppen

Caroline Gaardbo er egentlig i lære lige her på TECHCOLLEGE. Men inden hun bliver færdigudlært gastronom til december, når hun lige at opleve små to måneder i lære i udlandet, da hun bliver udstationeret i 'det grønlandske Venedig', hvor den står på fisk, skaldyr og ... moskusokse.

Videreuddannelse efter gastronomuddannelsen

Som gastronom kan du videreuddanne dig til fx serviceøkonom eller procesteknolog.

Der er mange muligheder, og du kan se en del af dem på ug.dk.

Skolepraktik

Har du svært ved at finde en læreplads som gastronom, kan du fortsætte din uddannelse i TECHCOLLEGE Praktikcenter.

Arbejdstøj

Gastronomelever har brug for følgende: Forstykke, kalot, skridhæmmende arbejdssko med hælkap, lange og mørke benklæder.

Du kan fx bestille det nødvendige tøj hos Billigt kokketøj. Få 15 % hvis du bruger rabatkoden TECHCOLLEGE.

Adgangskrav og tilmelding

Du kan læse mere om tilmelding og adgangskrav til gastronomuddannelsen lige her.

Kontakt os

Sidder du med spørgsmål til gastronomuddannelsen, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Pia Mossing Thomsen
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Tanja Holland Hattel
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Annette Schou Christensen
Praktikpladskonsulent
Emil Espensgaard
Uddannelsessekretær
Jannie Poulsen
Uddannelsessekretær

Carolines praktik i Grønland

Caroline er i gang med gastronomuddannelsen og er i praktik i kantinen på TECHCOLLEGE, da hun fik tilbuddet om at tage en del af sin praktik i Grønland.

Lærere på gastronom

Blaise Franc Edmond Badre
Faglærer
Brian Pedersen
Koordinator
Christian Grynnerup Drachmann
Faglærer
David Dahl Madsen
Faglærer
Helle Vibeke Madsen
Faglærer
Helle Kiel-Jensen
Faglærer
Lise Holmgaard
Faglærer
Louise Nielsen
Timelærer
Maria Karmark
Timelærer
Peter Henrichsen
Faglærer
Rene Vangsted Skøttrup
Timelærer
Simon Neistskov Sørensen
Faglærer
Thomas Lilholt Christiansen
Faglærer

Årets Læreplads 2021 er ...

”For mig at se kunne jeg virkelig ikke finde en bedre arbejdsplads eller bedre kollegaer.” Sådan sluttede Julie Munkholm sin indstilling, og et enigt dommerpanel var enige i, at det lød som en god oplevelse og en fantastisk læreplads. Derfor går Årets Læreplads 2021-prisen ...

Ledelsen

Heinrich Christiansen
Uddannelseschef
Book et online møde med vejlederen

Få en personlig snak med Pia i en halv time.

Book et online møde her