Unge fra fritidscentre lærte om fritidsjob og mayo

 

- Fingeren ud af næsen og IKKE ned i lommen!

Cirka 40 unge fra fritidscentrene Fri-Stedet, Højvang, Gl. Kongevej, Lindholm, Unge- og Aktivitetshuset samt Sønderbroskolen måtte høre på lidt af hvert, da de torsdag aften var på et minikursus på TECHCOLLEGE. Uddannelsesleder Heinrich Christiansen tog rollen som køkkenchef og udstedte kommandoer som en anden Gordon Ramsey – minus de mange bandeord og blyanten bag øret.

- Og så sørger I for at vaske op, når I er færdige med at bruge tingene. Ellers kommer vi jo til at være her til engang i morgen tidlig!

Ja, det flød om sig med gode råd; råd omkring det at finde et passende fritidsjob, hvordan man søger et, hvordan man opfører sig og, nåh ja, hvordan man beholder det.

Til at give dem – rådene, altså – var der blandt andet besøg af slagtermester Tanja Bruhn Jensen fra Føtex Hasseris. Hun kunne fortælle om både hendes egen vej til at blive slagtermester allerede som 24-årig, ligesom hun kunne fortælle, hvad hun som arbejdsgiver lægger vægt på, når der tropper en ung gut eller pige op med et ønske om et fritidsjob.

- Selvfølgelig kan man godt bare sende en ansøgning, men alle dem, jeg har været med til at ansætte, har været unge mennesker, der er troppet op i butikken og spurgt efter et fritidsjob, fortalte slagtermesteren blandt andet.

- Det viser et større engagement, og det giver mig som arbejdsgiver mulighed for at se folk i øjnene.

Efter Tanja Bruhn Jensens oplæg var det så tid til at komme i køkkenet, så de unge kunne mærke, hvordan det er at arbejde – og det var altså her, at Heinrich Christiansen gerne påtog sig arbejdsgiverrollen.

- Vi skal lave nogle lækre burgere. Vi har fars, vi skal have krydret og formet, vi har kartofler, vi skal have lavet pommes frites ud af, og sådan noget skal have noget lækkert dyppelse. Så vi laver en hjemmelavet mayo også. Vi har travlt, så lad os komme i gang!

De, der ikke havde lyst til at lave mad – for det var ganske frivilligt – blev i stedet sat til at dække pænt op i den restaurant, som maden skulle nydes i senere. Det skete under kyndig ledelse af Lene Hartvig, faglærer på tjeneruddannelsen på TECHCOLLEGE.

Kurset er blevet til under EU-socialfondsprojektet ”Unge i Centrum”, som UU Aalborg står for, i et samarbejde med TECHCOLLEGE.

- Undersøgelser fra blandt andet TrygFonden viser, at unge, der har erfaring med arbejdsmarkedet i form af et fritidsjob, generelt klarer sig bedre, ikke mindst i løbet af deres uddannelse, fortæller Tine Bak, vejleder ved UU Aalborg.

- Men rigtigt mange af de her unge ved ikke rigtigt, hvor de skal søge – eller hvad for nogle fritidsjobs, de overhovedet kan få. Derfor synes vi, at sådan en aften her var en rigtig god idé, og vi er rigtigt glade for, at TECHCOLLEGE var med på idéen.

Hvad med kursisterne? Ja, de synes, at det var både sjovt og interessant.

- Det er ret fedt, for man får en fornemmelse for, hvad det vil sige at have et fritidsjob. Der skal man jo også vænne sig til, at der er en chef, der bestemmer, hvad man skal lave, lød det fra Ivalu fra Sønderbroskolen, mens hun vendte bøffer.

- Det var også meget fedt at høre fra hende slagteren, så man ved, hvad de kigger på, når man kommer ud og søger et fritidsjob, tilføjede Klara, Ivalus kompagnon ved bøfferne.

De overvejer begge at finde sig et fritidsjob, og kurset har givet dem en bedre idé om, hvad det kunne være.

- Nu har vi jo været i køkkenet og hørt meget om restauranter, caféer og butikker, og det lyder meget fedt. Så jeg tror faktisk, at det kunne være ret interessant med et job inden for det område, fortalte Ivalu, mens Klara nikkede istemmende.

De unge mennesker skulle selvfølgelig også have lov til at spise deres fine burgere og hjemmelavede pommes frites. Og for at bruge tiden effektivt kunne Adam Andersen, ungdomskonsulent fra Fødevareforbundet, her fortælle om, hvilke rettigheder og muligheder, de unge selv har. Der blev stillet utroligt mange spørgsmål fra de 40 unge om mindsteløn, og om ungdomskonsulenten monstro kunne hjælpe dem med at skaffe et arbejde.

Førstnævnte kunne han snildt hjælpe med.

- Men det er op til jer selv at finde et fritidsjob. Og det nytter ikke noget at være bange for at få et afslag. For hver af de fritidsjob, jeg selv har haft som ung, har jeg fået 15-20 afslag. Så det er bare med at klø på og tage det som en læring, gjorde Adam Andersen det klart.

Så var der kun ét lille hængeparti. Oprydningen. Og opvasken. Og ja, det skulle de unge selvfølgelig også selv stå for. Fordi sådan er det også, hvis man får sig et fritidsarbejde inden for branchen.

 

Seneste nyheder

Oscar Dahl Nielsen fra Aalborg skal dyste til WorldSkills

09-09-2024

Magnus Skov Nielsen fra Tårs skal dyste til WorldSkills

05-09-2024

Tobias Kjærgaard Madsen fra Storvorde skal dyste til WorldSkills

03-09-2024

Vis flere