Skorstensgaard-lærling blev værkfører fra første arbejdsdag

 

Stort gåpåmod. Dygtig. Arbejdsom. Utrolig vellidt på værkstedet. Det er nogle af de ord, man hører fra Victor Bach Nielsens daglige chef Ole, når man spørger ham, hvad han synes om sin unge og forholdsvis nye værkfører. Victors historie viser, at mulighederne for udvikling i værkstedsbranchen er mange. En erhvervsuddannelse kan nemlig forme en imponerende karriere allerede fra den spæde start på skolebænken – naturligvis understøttet af en portion dedikation og hårdt arbejde.

Netop det er Victor Bach Nielsen fra Skorstensgaard Aalborg et glimrende eksempel på. Sidst i sit læreforløb fangede han nemlig chancen for at blive arbejdende værkfører på sin læreplads. Det er en stor bedrift, siger Victor selv om den tidlige milepæl i sin karriere. Når man tænker på, at hans censor i svendeprøven blev værkfører efter ti år som mekanikersvend, er der også god grund til at føle sig stolt. Og så har Victor allerede som lærling medvirket i et nyhedsindslag på TV2 Nord om folkeskoleprojektet Faglærte Forbilleder, som Skorstensgaard har lanceret for at fremme børn og unges interesse for en karriere i værkstedsbranchen.

 

Debut på arbejdsmarkedet i en ledende stilling

I det nordøstlige hjørne af landet, nærmere bestemt i Vester Hassing, trives den unge, talentfulde Victor Bach Nielsen med stor succes i sin forholdsvis nye titel som arbejdende værkfører. Med sine 24 år har Victor allerede markeret sig i en ledende stilling på autoværkstedet Skorstensgaard Aalborg. Her tager han imod kunder i indskrivningen, betjener telefonen, deler opgaver ud til værkstedets medarbejdere, laver tilbud, bestiller reservedele og udleverer kundernes biler. Hverdagen som arbejdende værkfører er travl, og det har den været, lige siden Victor blev fastansat tilbage i juli.

Victor trådte ind i Skorstensgaard Aalborg som lærling i januar 2020, og overraskende nok blev han tilbudt rollen som værkfører direkte efter endt uddannelse, hvilket er en noget usædvanlig karriereudvikling. Skorstensgaard Aalborgs daværende afdelingschef søgte nemlig nye udfordringer i januar 2023, hvilket betød, at Victors nuværende chef Ole, som dengang var værkfører, trådte til som ny afdelingschef. Og så fik værkstedet brug for en dygtig værkfører. Det var det, der banede vejen for Victor.

- Man kan sige, at jeg blev kastet ud i det, da jeg kom tilbage hertil som udlært i juli, for min chef Ole var gået på barsel på det tidspunkt. Jeg skulle stå alene med ansvaret for værkstedet i tre uger, indtil min chef vendte tilbage. Men det har været meget lærerigt, selvom det var udfordrende. Og jeg har da været lidt nervøs over at stå med så meget ansvar. Men samtidig må man tage det, som det kommer og yde sit bedste. Så det gjorde jeg, fortæller Victor Bach Nielsen.

Det er nok denne afslappede attitude, der har gjort, at Victor har fået så meget succes i sit læreforløb. Han er god til at holde hovedet koldt og bevare overblikket under tidspres, hvilket er vigtige egenskaber at have, når man skal stå for ansvaret for et helt autoværksted, også selvom man deler opgaven med sin chef.

 

Fordommene om erhvervsuddannelser holder ikke vand

Interessen for biler har altid været en konstant i Victors liv, hvilket hænger sammen med, at hans far var autoophugger, da Victor var barn. Men hans rejse i branchen begyndte ikke som den typiske historie om en ung mekaniker, der allerede fra barnsben vidste, at han skulle skrue i biler, når han blev stor. Han udforskede først andre veje som tømrer og datatekniker, inden han som 19-årig fandt sin rette hylde som personvognsmekaniker.

Udsigterne til faglig og personlig udvikling samt ikke mindst forfremmelse er store i værkstedsbranchen. En mekaniker kan blive værkfører, og en værkfører kan på sigt blive afdelingschef og lede et værksted med ansvaret for op til flere medarbejdere. Man kan også gå det ekstra skridt og åbne sit eget værksted. Eller man kan blive mekaniker for luksuriøse biler, som Victor går og har en lille drøm om. Noget af det helt store inden for autoteknik er nok en stilling som Formel 1-mekaniker, som nogle af vores lærlinge og mekanikere også går og fantaserer om.

Dog er fordommene om erhvervsuddannelser, herunder de autotekniske, stadig noget, som erhvervsskolerne og ikke mindst virksomhederne, der skal ansætte de faglærte, har store udfordringer med at komme til livs. Det handler nok til en vis grad om, at nogle mennesker bare ikke vil have sorte fingre eller anstrenge sig for meget fysisk. Men ifølge flere fagmænd og eksperter skyldes det i høj grad majoritetens overbevisning om, at faglige uddannelser står lavere i forhold til boglige uddannelser. Til det er Victors holdning klar.

- Man hører tit om os, der har valgt en erhvervsuddannelse, at vi er dem, der ikke formåede at tage en akademikeruddannelse. Men det er jo løgn. Der er rigtig mange kloge hoveder, som vælger at søge ind på erhvervsuddannelserne alene af den grund, at de ikke har lyst til at sidde på et kontor fra 8-16. De vil ud at bruge deres hænder, udtaler Victor Bach Nielsen i et nyhedsindslag i TV2 Nord om Skorstensgaard-projektet Faglærte Forbilleder.

Det kræver desuden en vis boglighed at tage en uddannelse inden for autoteknik, for udover alt det håndværksmæssige i faget er der også meget læsestof med en betydelig sværhedsgrad – en del af pensum består tilmed af engelsksprogede kilder. Victor kunne ikke have uddannet sig til mekaniker eller hoppet videre i en ledende stilling direkte fra skolebænken, hvis ikke han havde haft hovedet med sig. Derfor er ambitiøse og begavede unge som ham hamrende gode beviser på, at samfundets fordomme er og bliver fordomme.

 

Scoret af Skorstensgaard fra første færd

Den pludselige overgang fra lærling til værkfører har været udfordrende i begyndelsen, men Victor har fundet en god rytme og trives med ansvaret som værkfører. Han finder da også stadig tid til at arbejde på kundebilerne, selvom han som arbejdende værkfører tilbringer det meste af sin tid i indskrivningen sammen med afdelingschefen. Det betyder meget for ham, at han stadig har den forbindelse til bilerne på værkstedet. Men hvis ikke den var der, havde det heller ikke gjort så meget, for han skruer også i sine egne tre biler i sin fritid.

Transitionen mellem de to roller ændrede helt naturligt også dynamikken på arbejdspladsen. Victor oplevede, hvordan hans kollegaer, hvoraf nogle var hans jævnaldrende medlærlinge, og andre var højerestående svende, lige skulle vænne sig til at se ham i en ledende funktion. Men han fik hurtigt etableret et positivt og respektfuldt arbejdsmiljø omkring sig, hvor der både er plads til sjov og spas samt en seriøs arbejdsmoral.

For ham er det nemlig vigtigt, at man kommer godt ud af det med hinanden på arbejdspladsen, hvilket også var en af grundene til, at han valgte Skorstensgaard til som læreplads for snart 4 år siden. Han havde nemlig hørt, at der på vores værksteder altid er noget at lave. Netop det at få en masse opgaver på hænderne er en af drivkræfterne for Victor, som elsker at due til noget. Og han fortæller, at der har været et fedt kollegaskab med de andre – lærlinge som svende og ledere.

- Jeg var herude at se det hele, inden jeg kom i lære, og allerede der kunne jeg mærke, at kemien herude, den virkede bare skøn. Det er også et stort værksted, hvilket betyder flere kollegaer, men også flere kunder. Så kommer der flere forskellige biler ind og dermed også problemer af meget forskellig art, og man lærer endnu mere, fortæller Victor Bach Nielsen.

 

Victors råd: Grib chancen, hvis du har mod på det

Det er ikke alle, der kan blive værkfører, for ikke alle er egnet til det. Det er nok heller ikke alle, der har lyst til at påtage sig ansvaret. Måske har man som mekaniker bare lyst til at gå ude på gulvet og reparere biler hele arbejdslivet. Men hvis man har planer om at sidde i en ledende rolle en dag – om det skulle være som værkfører eller værkstedschef – så er der ifølge Victor nogle ting, man skal have gjort op med sig selv, hvis muligheden skulle melde sig en dag.

- De (mekanikerlærlinge og -svende, red.) skal overveje, om de har brug for mere erfaring inden for faget først. Og så skal de mærke efter, om de har lyst til at tage det ansvar, der ligger i det at være værkfører. Føler de sig klar til at løfte opgaven tidligt i deres karriere, så vil jeg helt klart anbefale dem, at de tager imod tilbuddet, hvis de får muligheden. Det handler nemlig meget om, hvorvidt man har gåpåmod og selvtillid, og har man det, skal man da bare gribe chancen, siger den selvtillidsfulde værkfører.

Victors færd fra lærling til værkfører er ikke blot en historie om en unik vej mod toppen, men det er også en inspirerende fortælling om, at auto- og værkstedsbranchen byder på en spændende karriere med stor plads til udvikling. Med sin evne til at balancere teknisk ekspertise med lederskab er han en kæmpe inspiration for den næste generation af faglærte, som skal forme fremtiden inden for det erhvervsfaglige, herunder auto- og værkstedsbranchen.

Læs mere om Skorstensgaards folkeskoleprojekt Faglærte Forbilleder her.


Seneste nyheder

6 guldmedaljer til TECHCOLLEGE ved DM i Skills 2024

20-04-2024

DM i Skills 2024 må siges at være en succes. Det blev nemlig til 6 guldmedaljer, efter alle 22 TECHCOLLEGE-deltagere havde ydet deres bedste til de mange konkurrencer.

Pilotprojekt uddanner grafisk teknikere til Sverige

25-10-2023

Arvid og Oliver fra Sverige har netop afsluttet deres første hovedløb på grafisk tekniker-uddannelsen på TECHCOLLEGE.

Årets Læreplads 2023 er kåret

10-10-2023

Årets Læreplads 2023 er nu kåret, og æren tilfaldt i år Brønderslev-virksomheden Qupaq, der er blevet indstillet af virksomhedens første teknisk designer-elev, Pernille Marie Kjærgaard Jensen.

Vis flere