Masser af idéer på tværs af uddannelser og fag

 
Et billede

Nogen kan se et problem, andre kan se en løsning - og begge sæt øjne er vigtige, for hvem finder lige på en løsning til et problem, der ikke er italesat?

Derfor er samarbejdet på tværs af uddannelserne også det vigtigste aspekt ved nKNOWation; tre dages innovation, idégenerering og prototypeudvikling på tværs af uddannelser på SOSU Nord og TECHCOLLEGE.

I dette års udgave af nKNOWation har temaet været “Teknologi og trivsel”, og for at give eleverne en idé om, hvilket problemer det tema kan dække over, har der været oplæg fra blandt andet schlerose- og muskelsvindsramte, der har fortalt om deres hverdag og hverdagsproblemer.

Der forinden var arrangementet blevet skudt i gang med først en velkomst fra de to skolers respektive direktører, inden Jørgen Hein, rådmand i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg kommune, kunne fortælle, at der alene i Aalborg forventes at komme 4000 flere borgere, der er over 80 år gamle, i løbet af de næste 10 år. Der er altså brug for alle de gode idéer, der overhovedet kan findes, hvis den byrde skal løftes.

undefined

På andendagen var uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen, forbi nKNOWation, hvor hun blandt andet var rundt og se, hvordan det gik i arbejdsgrupperne, inden hun selv stod for et oplæg.

På baggrund af oplæg og egne faglige erfaringer har eleverne i tværgående grupper skulle udtænke mulige løsninger til nogle af disse hverdagsproblemer, hvor de forskellige uddannelsers kompetenceområder er kommet i spil. Idéerne har været kreative, og debatterne har været både praktiske og personlige. For det er jo trods alt mennesker, der er tale om.

undefined

Kunne man måske udvikle en ‘hjælpearm’, der kan monteres på en kørestol og har større rækkevidde end den kørestolbundne selv har fra sit siddende leje? Men hvor tung vil sådan en være, hvordan kan den balanceres og hvor dyr vil den lige være?

Eller hvad med for eksempel at designe en app til smartphones og tablets, der kan skabe et netværk blandt netop sclerose- eller muskelsvindsramte, så de kan mødes med folk i samme situation, måske hjælpe hinanden og give erfaringer videre?

Eller hvad med en lignende app, men hvor kontakten går mellem de sygdomsramte og frivillige, der vil komme og hjælpe med de hverdagsproblemer, der opstår? Men hvordan sikrer man så både de frivillige og de, der har brug for hjælp, så alle kan være trygge ved at bruge app’en? Skal der bruges NEM-ID? Skal der være profilbilleder? Og skal der være et rating-system?

undefined

Idéer som en automatisk tørresnor - altså, hvor snoren selv flytter sig, så man kan hænge mere tøj på, mens man bliver siddende i sin kørestol - en påklædningsrobot og en stok med indbygget GPS og pulsmåler og andre ‘dingenoter’ var også på tegnebrættet. Og så var der de mere højtflyvende idéer som for eksempel et exoskelet, som kan hjælpe de svage med at bevæge sig rundt oprejst og fri dem fra kørestolen. Men det var noget med, at militæret havde arbejdet på en lignende idé, og at sådan et exoskelet hvis nok koster ret mange millioner… Dollars…

Til sidst skulle alle grupperne fremlægge deres idéer - og prototyper - inden der kunne findes en vinder af arrangementet. Og årets vinder af nKNOWation 2019 blev:

Tørrestativet MarthaEt elektromekanisk tørrestativ, som især henvender sig til mennesker med funktionsnedsættelse. Det støtter og hjælper borgeren med at hænge vasketøj op og tage det ned igen, hvilket bidrager til styrket selvværd, selvtillid og livskvalitet i situationer som de ellers ikke ville kunne mestre. Martha fungerer ved hjælp af en alu-ramme med snore på et remtræk, og klemmer som automatisk åbner og lukker.

Et stort tillykke til vindergruppen, der nu skal have deres idé med til Nordjyske Nyskabere.

undefined

Se lidt flere billeder fra arrangementet i galleriet herunder.

 

 


Seneste nyheder

Kosmetikerne mangler den sidste finish inden DM i Skills

31-01-2023

Hos kosmetikerne er de også ved at være helt klar til DM i Skills, hvor Sophia og Celina har brugt de sidste par måneder på at træne de tre forskellige discipliner, de skal dyste i, når turen går til Fredericia.

En nervøs veteran og en rolig debutant

24-01-2023

Josefine Frøkjær-Jensen og Sarah Karlsen er i gang med de sidste - og intense - forberedelser frem mod DM i Skills. Josefine har prøvet det før og er ret nervøs, mens Sarah som Skills-debutant tager det meget roligt. I hvert fald indtil videre.

Bidt af blik

21-01-2023

Blikkenslager-afdelingen på TECHCOLLEGE har holdt et vellykket fyraftensarrangement, hvor 75 lærlinge, svende og mestre deltog i korte workshops - fik dannet netværk og tog hjem med ny inspiration.

Vis flere