VVS-mesters opfordring til branchen: Alle lærlinge skal have en chance

 

Det er en kendt problematik, at hvis du har et udenlandskklingende navn, kan du have sværere ved at komme i arbejde. Men hos BjergbyVVS nord for Hjørring har mester René Szast Thomsen givet 22-årige Amir Sadad med afghanske rødder en chance. Amir kom til Danmark i 2015, har gået på sprogskole, taget 9. og 10. klasse på VUC og begyndte derefter på TECHCOLLEGE. Han var i en uges praktik hos René under grundforløbet, og det gik så godt, at Amir efterfølgende fik tilbudt en læreplads.

Det har ellers ikke været nemt for Amir at finde en læreplads, og han har flere gange oplevet at blive sorteret fra. Ikke fordi der ikke har været behov for arbejdskraft, men af grunde han kun kan gisne om. Amir var eksempelvis i praktik i en virksomhed i Aalborg, hvor han selv følte, at han gjorde et godt stykke arbejde, men alligevel lykkedes det ham ikke at få en læreplads i hus. Han har dog senere bemærket, at selvsamme virksomhed har taget en anden elev i lære.

 

Arbejdsgivernes ansvar

René oplever omvendt, at det er svært at få lærlinge og påpeger, at der er en generel mangel på arbejdskraft. Derfor finder René det endnu vigtigere at påtage sig ansvaret for at få udlært nye VVS’ere til branchen. Hans plan er at have to lærlinge ad gangen, der er forskellige steder i deres uddannelsesforløb, så den ene er mere erfaren end den anden.

Ifølge René betyder manglen på arbejdskraft også, at virksomhederne bliver nødt til at give alle ansøgere en reel chance uanset etnicitet og baggrund. Samtidig mener han også, at virksomhederne bør bidrage til integrationen af de mennesker, der kommer til Danmark fra for eksempel ikke-vestlige lande.

- Jeg synes, at man som virksomhed har et ansvar for at give folk en chance for at komme ind på det danske arbejdsmarked. Der kommer jo en del flygtninge til landet, og vi skal være med til at uddanne dem og hjælpe dem videre i systemet.

Amir supplerer med sin erfaring fra uddannelsen, hvor han oplever, at nogle bliver nødt til at stoppe deres uddannelse, fordi de ikke kan få en læreplads:

- Desværre er det for svært for nogle med udenlandsk baggrund at få en læreplads, selvom de rigtig gerne vil i arbejde. Derfor vil jeg ønske, at flere virksomheder ville give dem en chance for at vise, at de også kan noget. Får de ikke en chance, kan de ikke komme videre med deres uddannelse og må droppe ud.

 

Det rette match

René vil gerne opfordre andre virksomheder, der skal til at finde en lærling, til at give sine ansøgere en ekstra chance og invitere dem indenfor til en uges praktik. Det vigtigste for René er, at lærlingene er pligtopfyldende, møder til tiden og udviser stor interesse for at lære. Så skal han nok sørge for, at de får den faglighed, de skal have.

- Nogen vil måske vælge Amir fra, men jeg oplever, at Amir vil mere end andre. Han møder til tiden. Han er pligtopfyldende og utrolig høflig. Er han i tvivl, så spørger han ind til tingene og er interesseret i faget.

Amir taler ikke perfekt dansk, men er han i tvivl om noget, så spørger han, og ellers har han gå-på-mod og er ikke bange for at prøve sig frem. René beskriver Amir som en meget motiveret og loyal lærling, der hjælper til, hvor han kan:

- Amir møder endda før tid, så vi kan nå at få en kop kaffe og snakke lidt, inden vi går i gang med dagens opgaver. Har jeg brug for en ekstra hånd til at lave nogle opgaver færdige, så er vi gode til at hjælpe hinanden, og så bliver Amir også gerne. Vi har en fælles humor, laver gas med hinanden og snakker om tingene.

Selvfølgelig handler det også om kemi og om gensidige ønsker og forventninger, altså med andre ord, om der er et match, slår René fast. Men den bedste måde for at finde ud af, om der er kemi, er ved at invitere de potentielle lærlinge ind til en uges praktik:

- Giv folk en chance, uanset hvad de kommer med, afslutter René med som et naturligt punktum for samtalen.

 

 


Seneste nyheder

Kokkelever hev sølv med hjem fra DM for kokke- og tjenerelever

23-03-2023

De to kokkeelever Natasha og Geisler sikrede sig to meget flotte sølvmedaljer ved årets DM for kokke- og tjenerelever, der blev holdt i København onsdag den 22. marts. Også de to tjenerelever Sofie og Josefine kæmpede bravt og fik en flot 4. plads.

Skills-deltagere blev hyldet og fejret

20-03-2023

Guldvinderne er allerede blevet fejret, men her på TECHCOLLEGE vil vi gerne hylde alle de passionerede unge, der stolt har repræsenteret deres fag ved DM i Skills. Derfor var alle vores 20 Skills-deltagere mandag aften inviteret til en lille sammenkomst i skolens restauranter, hvor selvfølgelig deltagerne selv, men også deres familie og mestre var inviteret med.

Borgmester hyldede guldvindere

15-03-2023

Det er ikke kun os her på TECHCOLLEGE, der er utroligt stolte af vores guldvindere fra DM i Skills - det er borgmester Thomas Kastrup-Larsen fra Aalborg Kommune også. Derfor havde han inviteret på en lille ceremoni på Aalborg Rådhus.

Vis flere