En er meganervøs, den anden helt rolig

 

Ved bagernes konkurrenceområde til DM i Skills 2022 i Høng vil man kunne finde to navneskilte med TECHCOLLEGE anført som uddannelsessted.
Den ene en gammel kending i form af Janus Vilstrup, der også deltog ved DM i Skills 2020 og endda tog en tredjeplads med hjem, og så en ‘rookie’ I form af Nana Hald, der er med for første gang.
- Jeg er meganervøs. Helt vildt. Men jeg glæder mig selvfølgelig også. Det er bare… Ja, det er godt nok lige om lidt, lyder det få dage inden DM i Skills skydes i gang fra Nana Hald.
Netop på grund af nerverne og det, at hun ikke har prøvet at være med før, har hun heller ikke sat næsen op efter noget specifikt i forhold til, hvad der skal med hjem fra DM i Skills.
- Haha, jeg har ingen forventninger. Bare jeg bliver færdig, lyder det med et nærmest nervøst grin.
- Nej, det vigtigste er at lave noget, jeg selv er stolt af og så få lidt godt på CV’et, så har det egentlig været en succes. Jeg vil gerne være konditor, og hvis man skal ind et af de populære steder, så tror jeg, det er ret godt at kunne vise lidt frem.

Selvom hun har haft det, hun selv kalder en lidt underlig optakt til DM i Skills, hvor det har været svært at finde tid til at tage til Aalborg for at træne her på TECHCOLLEGE, mens vagtplanen i SuperBrugsen i Skagen, hvor hun er i lære, også skulle passes ind, så er hun alligevel ved at være ved godt mod.
- For 14 dage siden havde jeg ikke en god fornemmelse. Overhovedet. Jeg har haft flere mentale breakdowns undervejs, hvor jeg nærmest har været helt i panik. Men nu føler jeg, at jeg har rimelig godt styr på det, og Siggi har været virkelig god til at få talt mig ned, når jeg selv lige har været kørt op i en spids, fortæller den unge bageraspirant.
'Siggi' er i øvrigt bagerfaglærer Sigurður Elvar Baldvinsson, der traditionen tro står for at træne, rådgive og klargøre eleverne både før og under DM i Skills.

En uge før DM i Skills skydes i gang var første gang, at Nana Hald fik mulighed for at rent faktisk at mødes med den anden deltager, Janus Vilstrup, og suge lidt til sig af hans erfaring fra DM i Skills 2020 - og det tog hun imod med kyshånd.
- Det var virkelig rigtigt rart, for han har jo prøvet det før og kunne give mig nogle gode råd. Og så har han sagt, at han gerne vil hjælpe mig, hvis jeg rammer muren fuldstændig, så det er rart at have i baghånden.

For Janus Vilstrup er der til gengæld ingen nervøsitet i kroppen. I hvert fald ikke, som han vil indrømme. For han har nærmest glædet sig til igen at stå foran dommere, gæster og med-bagere, siden tredjepladsen ved DM i Skills 2020 blev taget med hjem fra København til Bagergården i Saxild, hvor han stod i lære, indtil han blev udlært ved nytårstid.
- Jeg var så ærgerlig over, at det blev aflyst sidste år, og det er da også derfor, at jeg gerne vil være med igen, selvom jeg blev udlært til nytår. Jeg skal lige have den sidste, store oplevelse med, fortæller bagersvenden, der faktisk har haft DM i Skills som mål i flere år.
- Lige siden min storebror var med til DM i Skills i Herning, der har jeg sagt, at det vil jeg også prøve. Han var så afsted som slagter, og det sagde mig ikke så meget, men bare det med at stå til sådan en konkurrence og prøve sig selv af, det ville jeg også prøve.

Det er svært for ham helt at sætte ord på, hvorfor han synes, DM i Skills er så fed en oplevelse, for i virkeligheden er det et sammensurium af rigtigt mange ting.
- Der er så meget fart på, og man er så koncentreret. Man har forberedt en masse, men man kan overhovedet ikke forberede sig på, hvordan det er rent faktisk at stå der og være i gang i tre dage, fortæller Janus.
- Det er også noget af det, jeg har talt med Nana om. Hun skal passe på ikke at begynde at tro, at det går alt for godt og så sætte farten ned. Og så skal hun endelig bare spørge, hvis hun har brug for hjælp. Men til gengæld skal det så også nok blive en oplevelse.

Han stod ved DM i Skills 2020 i Bella Center i København, hvor op mod 70.000 besøgende var forbi i løbet af de tre dage. Om det er fordi, han har prøvet det før, det er ikke helt til at sige, men trykket og larmen for de mange tusinde forbigående og nysgerrige sjæle er faktisk overhovedet ikke noget, der bekymrer ham. Tværtimod.
- Det handler om at huske på at nyde det, mens det står på. I København var jeg faktisk overrasket over, hvor lidt man lægger mærke til, at folk vandrer forbi. Og dem, der endelig stopper op og snakker til en, der er det jo bare med at tage en god snak med dem, hvis man lige har overskud til det, fortæller Janus Vilstrup.
- Bagerfaget er på mange måder lidt hemmeligt. Vi arbejder om natten i et baglokale, så folk ser aldrig rigtigt vores arbejde, kun resultatet af det. Så det her er en fed mulighed for at være stolt over vores fag og vise det frem for alle.

Vil du vide mere?

Hvis du vil vide mere om DM i Skills, så læs mere her.

Og kunne du tænkte dig at følge med i deltagerne fra TECHCOLLEGE, kan du gøre det lige her.


Seneste nyheder

Ministerbesøg på TECHCOLLEGE

17-06-2024

TV2Nord: TECHCOLLEGE Skaber Rumtalenter

21-05-2024

TV2Nord fremhæver TECHCOLLEGE's rolle i at forberede elever til rumindustrien med praktiske færdigheder og teknisk ekspertise. Se mere om deres succeser og indflydelse.

6 guldmedaljer til TECHCOLLEGE ved DM i Skills 2024

20-04-2024

DM i Skills 2024 må siges at være en succes. Det blev nemlig til 6 guldmedaljer, efter alle 22 TECHCOLLEGE-deltagere havde ydet deres bedste til de mange konkurrencer.

Vis flere