Pladebearbejdningsforløb ruster nordjyske ledige til nye jobveje

 

Et spritnyt kursusforløb med fokus på pladebearbejdning har netop set dagens lys. For at understøtte den nuværende vækst i metalbranchen er TECHCOLLEGE og Jobcenter Aalborg i samarbejde med flere nordjyske metalvirksomheder gået sammen om at opkvalificere ledige inden for pladebearbejdning. Derfor har man med økonomisk støtte fra STEM-projektet og Videnscenter for Automation og Robotteknologi i fællesskab udviklet et kursusforløb på ti uger, der består af to undervisningsmoduler på TECHCOLLEGE og 2x2 ugers praktik i en virksomhed.

Og opkvalificeringsforløbet har i den grad været et attraktivt tilbud. For i alt har 17 kursister deltaget, og det er altså på trods af, at der i øjeblikket er relativt få ledige.

Da tilbuddet fra det lokale jobcenter landede hos 58-årige Kim Madsen, var han heller ikke i tvivl om, at han skulle deltage i forløbet.

- I min alder tager vi lidt af det hele og prøver ting af. Jeg kendte lidt til CNC i forvejen, men jeg havde ikke de store forventninger til forløbet, og tænkte blot, at jeg skulle have opfrisket nogle teknikker. Men det har fungeret rigtigt godt, at vi både har haft teori, praktisk undervisning og været ude i praktik i virksomheder, siger Kim Madsen.

En af de bedste måder at lære på er ved at få tingene i hænderne og prøve det selv. Det er netop den tankegang, TECHCOLLEGE har arbejdet ud fra på kursusforløbet. På undervisningsmodulerne har kursisterne nemlig lavet deres egne værktøjskasser ud af metal, hvor de har lavet delene ved hjælp programmering af laser og laserskæring, samt bukning af CNC-styret kantpresser og CNC-styret svingbukker.

- I starten var nogle af kursisterne lidt computerforskrækkede og bange for at ødelægge maskinerne ved at trykke på de forkerte knapper, men det er de slet ikke længere, forklarer Palle Thorngaard Balzer, der er uddannelseskonsulent hos TECHCOLLEGE.

Har mod på uddannelse

For 40-årige Johnny, der har en fortid som medarbejder på et støberi, har forløbet på TECHCOLLEGE kun bekræftet ham i, at han gerne vil tage uddannelsen til industritekniker.

- Jeg har vidst i et stykke tid, at jeg gerne vil være industritekniker. Imens jeg har været på forløbet, har jeg talt med skolens vejleder og fået lavet en RKV (realkompetencevurdering red.), så nu er jeg i gang med at finde en virksomhed, der vil tage mig i mesterlære, fortæller Johnny, der også er blevet rimelig ferm til CAD programmet Inventor.

- Jeg kunne slet ikke finde ud af Inventor førhen, men nu kan jeg godt lide at sidde og arbejde med de tekniske tegninger. Og så vil jeg selvfølgelig også gerne ud og realisere tegningerne, forklarer Johnny.

Jobmulighederne vælter ind

Ud af de 17 kursister er fire allerede blevet ansat i en metalvirksomhed, og de andre kursister skal snart i gang med det sidste praktikophold ude hos forskellige virksomheder, hvor der for langt størstedelen også er gode udsigter til at lande en ansættelse efterfølgende. Det gælder blandt andre Kim Madsen, som skal i sin sidste praktik hos NYTECH i Vodskov. Der skal han blandt andet arbejde ved en revolverstanser, og går det godt, så er der en god chance for, at de vil ansætte ham.

- Det må siges at være en succes. Det skyldes i den grad også det gode samarbejde mellem TECHCOLLEGE, Jobcenter Aalborg og de deltagende virksomheder i projektet. Det er første gang, at vi kører et projekt for ledige med fokus på pladebearbejdning. Vi har simpelthen fået så positiv respons fra både jobcenteret, Dansk Metal og selvfølgelig også kursisterne, at vi har planer om at køre forløbet igen i april 2022, lyder det fra Palle Thorngaard Balzer.


Seneste nyheder

Nyt samarbejde mellem TECHCOLLEGE og FGU Aalborg

24-06-2024

Ministerbesøg på TECHCOLLEGE

17-06-2024

TV2Nord: TECHCOLLEGE Skaber Rumtalenter

21-05-2024

TV2Nord fremhæver TECHCOLLEGE's rolle i at forberede elever til rumindustrien med praktiske færdigheder og teknisk ekspertise. Se mere om deres succeser og indflydelse.

Vis flere