Konkurrence gav nye muligheder

 
Et billede

- Tæl til ti! Gå over og vask dine hænder, tæl til ti og så tager du den helt med ro.

Sådan lød ordren fra Anders Holm til Camilla Jespersgaard, da sidstnævnte var lige på nippet af en ’sammensmeltning’, som førstnævnte beskriver det. Camilla Jespersgaard var i gang med Nordjyske Mesterskaber for kokke- og tjenerelever, og de skide bananer ville bare ikke makke ret. De skulle flamberes og trancheres – som er køkkensprog for en udskæring til servering – men nogle gange går tingene bare ikke, som man gerne vil.

Nogle gange ved man slet ikke, hvad man vil. Som da den nu afklarede tjenerelev var en ganske uafklaret og nystartet gymnasieelev, der havde svært ved at motivere sig til at komme afsted hver morgen.

Blot en måned inde i gymnasietiden blev beslutningen taget. Det med at sidde i et klasselokale dag ud og dag ind var i hvert fald ikke drømmen. Hun havde det langt bedre med sig selv, når hun klarede sit fritidsjob som afløser på Dronninglund Hotel.

Noget måtte der ske. Så gymnasiet blev droppet og timetallet på arbejdet blev øget. Pludselig følte hun sig fri.

undefined

- Jeg følte det jo slet ikke som et arbejde. Det var mere min hobby, som jeg var så heldig at få penge for, som hun siger.

Så da muligheden for at starte i ny mesterlære som tjener på Dronninglund Hotel meldte sig, sprang hun straks til. På den måde fik hun lov at arbejde videre, mens hun reelt var i gang med en uddannelse.

Men selv i ny mesterlære skal man i skole. Så da første hovedforløb begyndte at nærme sig, mærkede hun bekymringerne omkring det at sidde på skolebænken nærme sig igen.

- Men det var jo MEGA fedt. Det var alt det, jeg jo gik op i på arbejde også. Det var vin, det var gastronomi, det var gæstepsykologi. Jeg blev helt glad for at komme i skole på en måde, jeg ikke havde prøvet før.

14 dage til DM

Lidt tid inde i sit første hovedforløb på TECHCOLLEGE blev hun så hevet ind på konkurrenceholdet med blot 14 dage til DM.

- Det var fedt, men det var selvfølgelig også rigtigt hårdt. Jeg kunne finde på være ude på skolen til klokken 22 for at træne og så tage hjem og læse videre. Men det handlede jo heldigvis om alle de ting, jeg godt kunne lide. Ofte føler jeg jo slet ikke, at jeg er på arbejde, fordi jeg så godt kan lide at arbejde med de ting, lyder det fra Camilla Jespersgaard, der på konkurrenceholdet havde netop Anders Holm som træner.

- Det startede jo meget huhej tjubang, fordi vi skulle finde en elev, der ville med. Man kan lynhurtigt se på eleverne, om de kan og vil noget, når der pludselig er 14 dage til at træne op til et DM, fortæller Anders Holm om de første møder med den unge tjenerelev.
- Der var selvfølgelig fejl og mangler, men det var nemt at mærke, at Camilla ville det. Hun kom til tiden, hun trænede benhårdt og hun var forberedt, når hun kom. Og da vi så kom til DM og så hendes udstråling, hvordan hun smilede og var udadvendt, var det tydeligt, at hun virkelig var engageret. Flere af dommerne kom hen til mig og sagde ’hende der, hun bliver dygtig’.

undefined

Overtjeneren var selv enig. Der var helt sikkert noget over den unge elev, der var med til at vinde en bronzemedalje blot 14 dage efter at være kommet med på konkurrenceholdet. Man kunne mærke, at hun nød arbejdet.

- Så jeg gik direkte hjem og sagde til chefen, at nu var det altså nu, for der ville også være andre interesserede i Camilla, siger Anders Holm.

Der blev givet grønt lys, så Camilla Jespersgaard fik tilbuddet om at blive elev på Restaurant Mortens Kro, hvis der kunne findes en ordentlig aftale med Dronninglund Hotel.

- Det var helt vildt fedt. Det var jo den største form for anerkendelse, at de ville have mig baseret på det, de havde set mig lave, fortæller tjenereleven om at blive headhuntet på den måde.
- Det var jo også en fed mulighed for at prøve noget andet. Restaurant Mortens Kro er jo noget helt andet end Dronninglund Hotel, og selvom jeg var virkelig glad for at være deroppe, så var det her bare en god mulighed.

Ingen er perfekte

Hvilket bringer os tilbage til de Nordjyske Mesterskaber for kokke- og tjenerelever og hvordan Anders Holm vidste, at den unge tjenerelev nok skulle komme tilbage efter uoverensstemmelserne med bananerne.

- Man knytter helt sikkert bånd på en helt anden måde, når man både arbejder og træner sammen. Anders ved mere om, hvor mine grænser går og hvad mine stærke og svage sider er, fordi han også arbejder sammen med mig i hverdagen, fortæller Camilla Jespersgaard om forholdet til træneren og overtjeneren.

Hvor den unge tjenerelev måske kiksede sine bananflambering og -tranchering, så hev hun store pluspoint på blandt andet sin præsentation af retten og de drikkevarer, hun havde valgt til at akkompagnere den på forhånd givne menu. Nok til at vinde det hele, faktisk.

- Det var jo vanvittigt. At få den anerkendelse for noget, jeg samtidigt elsker at lave. Det var bare… Ja, det var virkelig fedt. Også fordi det jo ikke gik helt, som jeg gerne ville, med de bananer.

Sejren har givet smag på mere. Håbet er at få lov at deltage ved Young Chef og Skills. Og så længe hun fortsætter sin hårde træning og sit engagement, så skal hun nok have chancer der også, mener træneren og kollegaen. For hun har fået sig nogle vigtige erfaringer. Og den vigtigste er overtjeneren klar med:

- Alle laver fejl. Ingen er perfekte, som Anders Holm siger.
- Det handler om bare at lave så få af dem som muligt og ikke lade sig slå ud af dem, man får lavet. Og det har Camilla lært – når hun lige får talt til ti.

 

Seneste nyheder

Techcollege har iværksat samarbejde med Nordjyllands Politi på baggrund af trussel

05-12-2024

Byggeriets Faglærerpris 2024 går til vores engagerede faglærer-team på EUD 8/9

26-11-2024

Techcollege modtager donation på 108 mio. kr.

21-11-2024

Vis flere