Selvom man ved, hvad man vil, og man samtidigt har en god fornemmelse af, at man er i stand til at forfølge det, så hjælper det alligevel nogle gange med lidt input udefra.
Tag nu for eksempel Dennis Grøne Jensen. 25 år gammel, netop færdig med grundforløbet på gastronom-uddannelsen og klar til at give den hele armen på sin læreplads, restaurant Tabu i Aalborg.
Egentlig havde han en idé om, at han godt kunne tænke sig at komme i lære på en anden af Aalborgs restauranter, men som en del af projektet Den Erhvervsfaglige Vej til Succes søgte han en uges praktik hos Tabu.
- Jeg vil rigtigt gerne arbejde med ’fine dining’, og der passer Tabu jo ret godt, kan man sige. Så jeg tænkte, at det kunne være meget godt at tage en uge der, og så fik jeg faktisk aftalt at komme en uge et andet sted også, fortæller Dennis Grøne Jensen.
Men mod slutningen af den første uges praktik kom restaurant Tabus ejer hen og prikkede Dennis på skulderen.
- Han var blevet ret glad for mig, som han sagde, så han foreslog, at jeg tog den anden uge der også, og så kunne vi jo også lige få underskrevet en aftale om læreplads.
Flere udfordringer under samme læreplads
Selvom Dennis i et kort øjeblik overvejede, om han skulle forfølge sin oprindelige idé, så var det netop blot det: et kort øjeblik. For pladsen hos Tabu viste sig at være meget mere end bare en plads ved Tabu. Michael Pedersen, som ejeren hedder, har flere restauranter i Nordjylland, og med en læreplads hos ham var der mulighed for at komme lidt rundt og prøve noget forskelligt.
- På den måde kan jeg få lov at prøve kræfter med både at skulle lave almindelig, dansk mad i Glashuset Lønstrup, tapas på CANblaus og vegetarretter på Ubat Veggie – udover, selvfølgelig, de mange, fine retter på Tabu, fortæller Dennis Grøne Jensen.
På Tabu var der ingen tvivl om, at Dennis skulle tilbydes en læreplads, da han først var kommet i en uges praktik under Den Erhvervsfaglige Vej til Succes.
- Vi tager gerne interesserede elever ind i en uges praktik, så de kan prøve kræfter med at være ude i et køkken og føle, hvordan det egentlig er, siger køkkenchef Simon Hedegaard Derosche.
- Det er jo mest for at eleverne kan lære noget, men når der så kommer sådan en frisk fyr ind som Dennis med en masse energi og gåpåmod, som er med på at tage en udfordring op, så er det svært ikke at se det fornuftige i at tilbyde ham en læreplads.
Her serverer og præsenterer kokken også
En af udfordringerne ved praktikken på Tabu var, at her er det kokkene selv, der serverer og præsenterer retterne for kunderne.
- Det var da noget grænseoverskridende, men samtidigt var det fedt at prøve. På den måde står man jo mere personligt til ansvar over for kunden, og jeg kan godt lide udfordringer på den måde, fortæller Dennis Grøne Jensen, der har en helt specifik grund til at udfordre sig selv så meget som muligt.
- Jeg har en stor plan klar om, at jeg, når jeg er færdiguddannet og har fået nogle års erfaring, gerne vil åbne mit eget sted. Der er det også et perfekt sted at være i lære hos Miv, for udover at være et fantastisk menneske har han også en masse erfaring med at køre restauranter – og så er han virkelig villig til at lære fra sig også.
Forskellige restauranttyper, forskellige og anderledes opgaver end i mange andre køkkener; det er i det hele taget en helt perfekt læreplads for en fyr som Dennis Grøne Jensen, der ikke er typen, der ser sig tilfreds med at lave det samme dag ud og dag ind. Og sådan kunne det måske være endt, hvis ikke han havde været i en uges praktik under Den Erhvervsfaglige Vej til Succes.
- Jeg skulle nok have fået en læreplads et eller andet sted, for jeg havde allerede ansøgninger ude - men jeg ville nok ikke være landet hos Tabu, som jeg virkelig føler er det helt rigtige sted for mig. Jeg har selvfølgelig været heldig med, at jeg landede et sted, der passer mig helt perfekt, og jeg er helt klar over, at det selvfølgelig ikke er alle, der er så heldige. Men det handler jo om at springe til, når en mulighed byder sig.
Den Erhvervsfaglige Vej til Succes er et EU-støttet projekt på tværs af de nordjyske erhvervsskoler EUC Nordvest, TECHCOLLEGE, Aalborg Handelsskole, Frederikhavns Handelsskole, EUC Nord, SOSU Nord, AMU Nordjylland, Erhvervsskolerne Aars og Tradium Hobro. Læs mere på eudprojekt.com