Der er mange veje i dyrepasserfaget – Julius valgte en af de mest oversete

 

Julius Gaarden er i gang med sit første år på dyrepasseruddannelsen hos Techcollege. Han har altid haft dyr omkring sig – heste, hunde og kaniner – og drømmen om at arbejde med dyr har fulgt ham, så længe han kan huske. Længe troede han, at det måtte være i en zoologisk have, for det er dér, mange forestiller sig, at dyrepassere arbejder. Men virkeligheden rummer langt flere muligheder. 

"I starten af grundforløbet fik vi at vide, at det er svært at komme ind i en zoo, men at der også er andre spændende retninger – som for eksempel forsøgsdyr. Vi så en video fra Biomedicinsk i Aalborg, og jeg tænkte bare: det der – det vil jeg lære mere om."

Det blev starten på en målrettet og passioneret vej ind i et fag, som kræver både faglig nysgerrighed, personlig integritet og evnen til at arbejde tæt og omsorgsfuldt med dyr i alle former og størrelser. 

En faglighed med stort ansvar 

Siden den første praktik har Julius kastet sig engageret over faget og været i flere praktikforløb, hvor han har fået lov at dykke ned i de mange forgreninger, der findes inden for arbejdet med forsøgsdyr. Til januar 2026 begynder han i lære på Aarhus Universitet, hvor han blandt andet skal arbejde med nøgenrotter, axolotler, skildpadder og slanger. 

"Jeg har lært, at det kræver meget at være forsøgsdyrepasser. Det handler ikke bare om at fodre og muge ud – det handler om at læse dyrene, forstå dem, og skabe trygge rammer for dem, selv når de skal indgå i forsøg. Det kræver tålmodighed, ro og evnen til at samarbejde med både dyr og mennesker." 

På Julius’ kommende læreplads arbejder de med grundvidenskabelig forskning, hvor man eksempelvis undersøger, om særlige egenskaber hos dyr kan bruges til at udvikle ny medicin. Julius er især fascineret af dyrenes evner – som axolotlens evne til at regenerere mistede lemmer – og af, hvordan man kan kombinere biologi, etik og omsorg i praksis. 

For dyrenes skyld 

Det er tydeligt, at Julius brænder for faget og går til arbejdet med stor respekt – både for dyrene og for det ansvar, der følger med. Han er bevidst om, at arbejdet med forsøgsdyr er følsomt for mange. 

"Det er et emne, der deler vandene, og jeg møder da også fordomme. Men mange ved slet ikke, hvordan det i virkeligheden foregår. Når jeg fortæller om det, oplever jeg faktisk stor interesse og respekt." 

På forsøgsdyrsområdet foregår alt under strenge etiske retningslinjer og i tæt samarbejde med forskere og laboratorier. Der bliver ikke gået på kompromis med dyrenes velfærd – tværtimod. 

"Det vigtigste spørgsmål vi stiller os selv på arbejdspladsen er: Hvordan har dyrene det? Det er dét, vi går op i – hele tiden." 

En vej for dem med mod og nysgerrighed 

Julius har valgt en vej, der kræver mod, nysgerrighed og faglighed – og han trives med det. Han anbefaler alle, der overvejer dyrepasseruddannelsen, at være åbne og prøve sig frem: 

"Jeg havde selv en klar idé om, at jeg ville arbejde med dyr – men jeg vidste ikke, hvor mange veje der egentlig er. GF1 er en kæmpe gave, fordi man får lov at undersøge hele feltet. Jeg fandt mit kald – og det er det, jeg vil arbejde videre med." 

Drømmen er enten at blive ansat på Aarhus Universitet eller på Biomedicinsk, når de åbner nye faciliteter i forbindelse med Supersygehuset i Aalborg. 

"Jeg ved, at jeg gør en forskel. Også selvom det handler om forsøgsdyr. Jeg er med til at sikre, at dyrene trives og bliver behandlet med respekt – og det betyder alt for mig." 

Læs mere om uddannelsen


Seneste nyheder

Topkarakterer, stærk faglighed – og nu direkte til Ruths Hotel

15-05-2025

De første i Danmark: Iben og Ida har bestået svendeprøven som EUX-kosmetikere

13-05-2025

Da Iben Joreid Andersen og Ida Strandet Hedemann begyndte på kosmetikeruddannelsen, vidste de ikke, at de ville komme til at skrive danmarkshistorie...

Sophia har sat standarden med to DM-titler og en guldmedalje til svendeprøven

17-02-2025

Den 7. februar 2025 blev en milepæl i Sophia Munk Nielsens karriere. Hun afsluttede sin uddannelse som kosmetiker – ikke bare med et eksamensbevis, men som dobbelt Danmarksmester i Skills og guldmedaljevinder til svendeprøven.

Vis flere