Elitesport og erhvervsuddannelser er måske ikke den kombination, der har fyldt mest i fortællingen om unge, der skal balancere mellem både uddannelse og sportsdrømmen.
Men jordbrugsmaskinførerelev og fodboldspiller går for Nicolai Laursen fint hånd i hånd, der deler sin tid mellem TECHCOLLEGE og AaB, hvor han for tiden gør sig på u19-holdet.
- Det passer mig rigtigt fint. Jeg vil jo gerne begge ting, og skolen har været flink til at hjælpe med at få det hele til at passe sammen. Det kræver selvfølgelig noget ekstra, for eksempel at sidde og lave sine lektier i bussen, når man skal til udebanekamp, men det skulle jeg jo også, hvis jeg tog en anden uddannelse, siger Nicolai Laursen.
Han var egentlig skrevet op til at starte på HHX; mest fordi andre på fodboldholdet skulle derind og han ikke rigtigt vidste, hvad han ellers havde af muligheder.
- Men samtidigt var jeg egentlig ret skoletræt og var ikke helt vild med idéen om at sidde flere år på skolebænken. Så en erhvervsuddannelse passede bare rigtigt godt, fordi jeg får en uddannelse samtidigt med, at jeg får lov at arbejde med noget, jeg faktisk kan lide at lave. Og at det hele så kan passes sammen med fodbolden, det er jo bare perfekt.
En anden kombination kunne være datateknikerelev og racerkører. Det er netop, hvad Jonas Lindhard kan skrive på sit visitkort, skulle han have sig et sådan. For hvis han ikke sidder på TECHCOLLEGE, så sidder han gerne i sin Formel 4-bil et sted i verden, hvis ikke den lige står på træning i en simulator eller arbejde på bilen.
- Det kræver da helt sikkert en masse, ikke mindst fordi jeg jo rejser meget. Men når man gerne vil begge ting, så må man jo gøre det, der skal til, siger Jonas Lindhard, der kom ind under Team Danmark, da han startede på TECHCOLLEGE.
- Jeg vidste slet ikke, det var en mulighed, før jeg snakkede med folk fra skolen, så på den måde var det jo et ekstra plus. Så har jeg mulighed for at få hjælp til at indhente den undervisning, jeg går glip af.
Ulig nogle andre skoler, så har TECHCOLLEGE ikke noget decideret elitesportsklasse på de forskellige uddannelser, hvorfor eleverne går i helt ’almindelige’ klasser. Og det kan faktisk være en stor fordel, mener eleverne.
- Især i starten var der nogen, der synes, det var lidt underligt, at jeg skulle have fri for at spille træne, men det er overhovedet ikke noget, der fylder længere, siger Nicolai Laursen, der faktisk ikke ville synes særlig godt om at gå i en klasse med andre sportsudøvere.
- De andre interesserer sig ikke så meget for fodbold, og det er faktisk rart at have skolen som et slags afbræk, hvor der bliver snakket om en masse andet end fodbold. Især hvis man lige har tabt en kamp, tilføjer han med et grin.
Begge står over for at finde en læreplads, og selvom der ikke er skrevet noget under, så er der noget på bedding.
- Det handler jo om at finde en mester, der selv interesserer sig for motorsport, for mit vedkommende, siger Jonas Lindhard.
- Jeg skal jo stadig træne og køre race, når jeg kommer i lære, så der skal også laves en god aftale for, hvordan det praktisk kan hænge sammen. Men det er jeg helt sikkert på nok skal kunne lade sig gøre.
Hvis du kunne tænke dig at høre mere om dine muligheder som elitesportudøver under erhvervsuddannelse, så læs mere her.