- Det er helt vildt. Mange af vores opgaver kan jo godt blive lidt ensformige, men det her… Ja, det er næsten helt vanvittigt, når man tænker over, hvad der nu skal ske med den.
Ordene kommer fra mediegrafikereleven Katrine, mens hun beundrer et af forsvarets fly, der holder parkeret med bugen åben og er omringet af både mediegrafiker-, elektriker- og tømrerelever fra TECHCOLLEGE Praktikcenter i skøn forening med uniformbeklædte ansatte fra Air Transport Wing. Få meter derfra begynder larmen fra endnu et fly, der snart skal lette fra en af de landingsbaner, Flyvestation Aalborg deles med Aalborg Lufthavn om.
Bugen er åben for at synliggøre en iglo. Altså, ikke en rigtig iglo - den ville ikke overleve længe i det varme sommervejr. Næh, en iglo i træ, flot malet hvidt og udsmykket med LED-lys, grafiske repræsentationer af stjernekonstellationer og billeder fra hele Grønland.
Lyder det lidt langt ude? Så starter vi fra starten.
Air Transport Wing udfører Forsvarets lufttransport og luftbårne overvågningsoperationer og har blandt andet til opgave at være tilstede med mindst ét fly 24/7-365 i Arktis til løsning af opgaver inden for blandt andet havmiljøovervågning, fiskeriinspektion, transport af gods og materiel og - ikke mindst - redningsaktioner.
Til formidlingen af historien omkring deres arbejde ønskede Flyvestation Aalborg et symbol på arbejdet i det arktiske, som de kunne bringe med sig rundt i hele verden, når de flyver til messer og lignende. De havde tidligere haft en iglo skåret ud i flamingo, men flamingo er ikke bare et utroligt træls materiale at røre ved, det er også ganske skrøbeligt og ikke den mest holdbare løsning til at blive fløjet med rundt i hele verden og set af tusindvis af unge mennesker, der er interesserede i at høre mere om, hvad Air Transport Wing foretager sig. Og hvorfor så ikke få en iglo i træ?
Den opgave sprang TECHCOLLEGE Praktikcenter på, og fra Air Transport Wing fra kravene få; det skulle ligne en iglo og passe på en af de transport-slæder, de kan læse ombord på deres fly. Der blev leveret en transportslæde i tømrerværkstedet på Teglværket i Nørresundby, og så fik skolepraktikinstruktør Claus Theil ellers sat tømrer-eleverne i sving.
- Det var egentlig først meningen, at vi bare ville lave en iglo i træ og så få maler-eleverne til at male den hvid. Men vi så en mulighed for at forsøge et tværfagligt samarbejde, så vi fik elektrikerne til at kigge på, hvordan de kunne føje noget strøm til igloen, fortæller Claus Theil.
- Det var mest for at kunne sætte en lampe derind, men elektrikerne havde nærmest ikke mere end lige fået fingrene i igloen, før de begyndte at ville trække LED-lys rundt på indersiden og lave karlsvognen i LED på ydersiden også.
Mediegrafikerelever fik lov at udtænke udsmykningen ud- og indvendigt, hvor ydersiden - udover stjernekonstellationerne - blev beklædt med omrids af Grønland og nogle af de grønlandske byer, mens indersiden blev udsmykket hele vejen rundt med forskellige illustrationer af og billeder fra Grønland. Og så er vi tilbage ved Katrine fra starten af artiklen her og hvorfor hun står og kigger ind i bugen af et fly.
Igloen står nemlig færdig og er blevet overdraget til Air Transport Wing, og i den anledning var repræsentanter fra TECHCOLLGE Praktikcenter i form af nogle af de involverede elever og ansatte blevet inviteret på Flyvestation Aalborg for at se igloen i sit nye ‘habitat’. Og det var en smuk afslutning på et interessant forløb - i hvert fald hvis man spørger eleverne.
- Det føles virkelig specielt - nærmest helt surrealistisk - at se igloen stå der i et fly og at den virkelig skal med rundt i hele verden, lyder det fra tømrereleven Daniel.
- Men det er virkelig fedt at vi får lov at komme herud og se det. Det har man jo lidt ønsket fra første gang, man hørte om projektet. Det er sådan et projekt, hvor man virkelig føler noget stolthed over det, vi har lavet.
Mark - der ligeledes gør sig som tømrerelev - stemmer i:
- Det har været noget af et projekt, hvor vi i hvert fald har fået lov at prøve alt vores værktøj og kunnen - og har været nødt til at lære en masse nyt også, fortæller han.
- Der er virkelig mange underlige vinkler i en iglo, fordi det jo nærmest er en halvcirkel, og det skal virkelig passe sammen hele vejen rundt, for at det ikke går galt i toppen.
Eleverne blev taget imod af oberst Lars Christian Hedemark, der er chef for Air Transport Wing, og han var ovenud lykkelig over resultatet af samarbejdet.
- Det er fantastisk at se så flot et stykke håndværk, som I har leveret. Jeg er glad for og stolt over, at vi kan medvirke i et samarbejde, der er med til både at give jer noget anderledes indhold i jeres uddannelse og samtidigt kan hjælpe os i vores arbejde med at formidle vores indsats på Grønland, henvendte han sig til eleverne.
- Jeg håber, det har været lige så spændende for jer at arbejde på, som vi er spændte på at komme ud og vise igloen frem i hele verden.
Udover fremvisningen af igloen i sit nye hjem, var der også tid til at høre en masse om Air Transport Wings arbejde, fly-typens historie og alt andet, som eleverne kunne finde på at spørge om. Og så blev der taget ikke så få billeder - både uden for og inden i flyet.