Frederik Donskov Jakobsen var egentlig overbevist om, at han skulle rode med computere. Han var endda gået i gang med at uddanne sig til it-supporter på et tidspunkt. Men det føltes ikke rigtigt.
Det var der faktisk ikke rigtigt noget, der gjorde. Før han med sved på panden og nærmest rystende angst for det kommende møde tog plads i stolen hos sin tandlæge, hvor han skulle have foretaget en rodbehandling.
- Og der var der den her assistent, der bare fik mig til at falde helt til ro og være tryg. Hun forklarede mig, hvad der skulle ske, hvor lang tid det ville tage, og hele hendes måde at håndtere det på gjorde mig bare meget mere rolig, fortæller Frederik, der blev næsten overvældet over den forskel, tandklinikassistenten gjorde.
- Og så tænkte jeg, at det gav bare så meget mening, og det ville jeg også gerne være med til. Altså, at berolige folk med tandlægeskræk og gøre dem trygge.
Heldigvis kunne Frederik starte på tandklinikassistentuddannelsen lige her på TECHCOLLEGE, og for ham var det jo egentlig bare et spørgsmål om at tilmelde sig en uddannelse som alle andre. Erkendelsen af, at faget typisk er præget af kvinder, kom først senere.
- Jeg tænkte overhovedet ikke over det, før jeg startede herude og godt kunne se, at der ikke var så mange andre fyre. Eller… Slet ingen, faktisk, fortæller Frederik, der lige om lidt bliver den første mandlige tandklinikassistent uddannet på TECHCOLELGE, med et forsigtigt grin.
- Men det betød jo sådan set ikke noget. Altså, man kunne mærke, at underviserne heller ikke var vant til det. For eksempel kunne de finde på at starte dagen ud med at sige “godmorgen, piger… og Frederik,” men det var meget tydeligt, at det bare var en vanesag for dem.
Frederik fandt en læreplads hos Godt Smil i Aalborg, og her kunne han også godt mærke, at han skilte sig lidt ud.
- Men det er mest klienterne, der nogle gange tror, jeg er tandlæge, når jeg kommer og henter dem i venteværelset. Så siger de ting som “det er da ikke dig, jeg har tid hos, er det?”, og så må jeg jo fortælle, at jeg er klinikassistent og bare rolig, de har tid hos deres normale tandlæge, fortæller Frederik, der dog ikke har mødt noget negativt i forhold til sit virke - overhovedet.
- Altså, jeg har kun hørt positivt fra folk. Det er jo ikke et arbejde, der har noget med køn at gøre overhovedet, og jeg har ikke nogen idé om, hvorfor det nærmest kun er kvinder, der tager uddannelsen, for jeg synes da, det er fantastisk at være med til at gøre en oplevelse, som folk frygter, til en god en af slagsen.
Han er stadig en it-nørd. Noget, både holdkammeraterne på TECHCOLLEGE og nu kollegerne hos Godt Smil gør brug af. Intern it-supporter, som Frederik med et smil kalder det. Men nu er han også blevet det, han selv kalder for en tand-nørd.
- Jeg synes bare, det er et vildt spændende emne. Jeg blev faktisk lidt overrasket over, hvor meget teori, vi skal kunne som tandklinikassistenter. Jeg havde i virkeligheden nok ikke tænkt over det, men vi skal jo have en grundviden om alt det, tandlægen laver, så vi kan assistere så godt som muligt, fortæller Frederik.
- Men det er kun fedt. Så kan jeg sidde og dykke ned i tandens opbygning, hvordan enzymer påvirker tænderne og alt sådan noget. Der er så mange aspekter af den slags, som man slet ikke tænker over, når ikke man arbejder med det. Så ja, jeg er nok også ved at blive lidt af en tand-nørd.
Han må i hvert fald have gjort noget rigtigt. For når kalenderen runder 26. juli, bytter Frederik Donskov Jakobsen sin uddannelsesaftale med Godt Smil i Aalborg ud med en fastansættelse.
- Det er megafedt. Jeg har ikke lagt skjul på under min tid her, at jeg var vildt glad for at være her og gerne vil blive her, og heldigvis ville de også gerne beholde mig. Så nu kan jeg få lov at blive ved med at lave det, jeg elsker og som gør mig glad.