Hosta Industries fandt nye lærlinge i praktikugen

 

Hosta Industries i Hjallerup, der leverer totalløsninger inden for stålindustrien, lagde i starten af april et billede op på deres Facebook-side af to glade unge mennesker, der netop havde skrevet uddannelsesaftale med virksomheden efter at have været i en uges praktik. Det er nok hverken første eller sidste gang, at det sker, for hos Hosta er den uges praktik, som elever på en erhvervsuddannelse typisk skal i i løbet af grundforløbet, en del af rekrutteringsprocessen.
- Vi vidste, at vi skulle have to nye lærlinge, da vi har to, der snart bliver udlært, og så gjorde vi det, vi altid gør: vi kontaktede TECHCOLLEGE. Vi ved jo, at de har de her praktikuger, og vi vil gerne have eleverne ind i den uge, før vi laver en aftale, fortæller direktør i Hosta Industries, Christian Mosevang, og forklarer, at praktikugen giver muligheder, en almindelig ansøgning og samtale ikke kan opveje.
- Man kan lave en nok så god ansøgning og vise nok så mange eksempler på sine evner, men for os er det vigtigste parameter deres holdning; udviser de nysgerrighed på faget, hvordan er deres engagement og vilje, er de mødestabile og så videre. De kommer jo til at repræsentere os som virksomhed.

Så når eleverne kommer i praktik, så er det ikke bare for at stå og se på, men for at være en del af virksomheden. Det betyder også, at mens der selvfølgelig er oplæring, så bliver eleverne også en del af produktionen, når de er i praktik hos Hosta. Selvfølgelig ikke overladt til sig selv, men de skal være med, for ellers giver det ingen mening, mener direktøren.
- Så kan vores koordinatorer føle dem lidt på tænderne, både i forhold til deres faglige niveau, men i lige så høj grad det menneskelige. De skal jo indgå i et team, så det er vigtigt, at kemien passer, fortæller Christian Mosevang.
- Det er altså sammen noget, der er virkelig svært at læse ud af en ansøgning, men samtidigt nok er det vigtigste parameter. Hvis de udviser den rette holdning og kemien passer, så skal vi nok få lært dem det faglige.

Men mens praktikugen er vigtig for virksomheden i forhold til at se mulige lærlinge an, så er det også vigtigt for Christian Mosevang og Hosta, at eleverne har indsigt i, hvad de går ind til.
- De skal jo også have en mulighed for at se os an, så de har en reel idé om, hvad de går ind til. Det hele skal jo passe sammen for dem også; de skal kunne lide arbejdsopgaverne og deres kollegaer, de skal kunne lide den omgangstone, vi nu engang har her, og føle, at de kan være en del af det, fortæller direktøren.
- Så er der også noget helt lavpraktisk i forhold til at skulle møde ind i Hjallerup. Deres hverdag skal også hænge sammen, hvis de skal være glade for at møde ind hver dag, og der betyder det altså noget, at man lige ved, hvor vi ligger og hvordan det er at komme frem og tilbage.

Netop sidstnævnte var faktisk et væsentligt parameter hos en af de kommende lærlinge, smede-elev Nikolaj Koue:
- Jeg havde egentlig først kigget lidt på en virksomhed i Mou, som lød interessant i forhold til opgaver og sådan, men det ville blive alt for besværligt i hverdagen at skulle derud, når jeg nu bor i Langholt.
I stedet foreslog en faglærer, at han kiggede mod Hosta, der med sin placering i Hjallerup nærmest lå i Nikolajs baghave. Men det til trods var det ikke meget, Nikolaj kendte til virksomheden.
- Jeg havde da hørt om dem, men jeg kendte ikke rigtigt til den. Men jeg var inde og kigge på deres hjemmeside og synes, det lød spændende, så jeg ringede til dem og spurgte, om jeg måtte komme forbi med en ansøgning - altså, til praktikugen. Og de virkede virkelig glade for, at jeg viste interesse, så der havde jeg allerede en god fornemmelse i maven.
Hvis det var engagement og vilje, Hosta kiggede efter, så fik de det med det samme, for Nikolaj Koue hvilede ikke ligefrem på laurbærene.
- Jeg tog op og besøgte dem ugen efter for at have en idé om, hvad jeg kom til i praktikugen. Jeg blev først overrasket over, hvor stort stedet egentlig var - og så blev jeg overrasket over, hvor godt de tog imod mig. Jeg skulle jo bare i praktik en uge.

Første indtryk var altså godt, og det blev kun bedre, da praktikugen endelig oprandt.
- Der var selvfølgelig rigtigt meget at tage ind på ret kort tid. Men de var virkelig gode til at forklare mig, hvordan de arbejdede, og sætte mig ind i alle tingene. De brugte virkelig meget tid på mig, faktisk meget mere end jeg troede, de ville i en praktikuge, fortæller Nikolaj Koue, der ret hurtigt blev bevidst om, at han havde fundet noget ret særligt og bare gerne ville bruge meget mere tid der.
- Jeg vidste nærmest fra første dag, at der ville jeg gerne have en læreplads. Jeg følte mig bare fuldstændigt hjemme. Så jeg havde planlagt, at jeg ville spørge ind til det om fredagen. Men så spurgte de heldigvis mig allerede om torsdagen, om jeg var interesseret i en læreplads, og så var det jo bare med at få sagt ja tak så hurtigt som muligt.

I løbet af grundforløbet har der været meget fokus på at gøre eleverne klar til ‘mødet med virkeligheden’. Både i form af hjælp til at søge praktik- og læreplads, men i endnu højere grad at gøre dem beredt på, hvad der venter og forventes af dem. Og så faktisk alt det, som direktør Christian Mosevang kalder ‘holdning’; elevernes fremtoning, engagement og vilje til at lære.
- Det er lidt sjovt, for det, det har hjulpet mig allermest med, er at tænke over, hvordan jeg fremstår. Og jeg har jo faktisk bare skulle være mig selv, smilende og glad. Og så selvfølgelig vise, at jeg både gerne vil lære men også kan være selvstændig. Det, tror jeg, har hjulpet mig meget i forhold til at være i praktik og få en læreplads, fortæller Nikolaj Koue.
Allerede inden torsdagens positive overraskelse med et tilbud om læreplads havde Nikolaj besluttet sig for at slutte ugen af med lidt hjemmebag. Så fredag morgen havde han hjemmelavede chokolademuffins med.
- Det var mest som en tak for at få mig til at føle mig så velkommen og for at vise, hvor glad jeg var for at være der. Nu glæder jeg mig bare til sommer, når grundforløbet er slut og jeg skal i gang deroppe igen. Tiden går faktisk alt for langsomt lige nu.

Udover smede har Hosta Industries også industritekniker- og værktøjsmagerlærlinge på hovedkontoret i Hjallerup. For som direktør Christian Mosevang siger:
- Det er jo slet og ret et spørgsmål om branchens overlevelse. Hvis vi ikke tager nogen lærlinge, så varer det ikke mange år, før vi heller ikke har nogen svende.


Seneste nyheder

Techcollege har iværksat samarbejde med Nordjyllands Politi på baggrund af trussel

05-12-2024

Byggeriets Faglærerpris 2024 går til vores engagerede faglærer-team på EUD 8/9

26-11-2024

Techcollege modtager donation på 108 mio. kr.

21-11-2024

Vis flere