For nogle af os betyder det rigtigt meget, hvad vi putter i vores mund og hvilken rejse, det har været på for at komme dertil. For andre er det fuldstændigt ligegyldigt.
Men uanset præferencer og overbevisninger, så kan viden om og indblik i den proces, der foregår, være god at have – ikke mindst, hvis man som ung folkeskoleelev interesserer sig for mad og godt kunne tænke sig at uddanne sig inden for den retning, men ikke lige helt ved, hvad det egentlig vil sige.
Derfor har Aalborg, Frederikshavn og Hjørring kommune, LandboNord, Tican, EUC Nord og TECHCOLLEGE samarbejdet om et projekt under navnet ’Slagt & Æd’, der har til formål at vise elever fra 7. og 8. klasse, hvordan svinekød kommer fra opdræt hos en landmand over slagtning hos en gourmetslagter til forberedelse og anretning hos en kok.
Over 500 elever fra hele Nordjylland har i løbet af to dage været på besøg hos en landmand, hvor de kunne opleve arbejdsgangen i en svinestald, og haft besøg af en gourmetslagter- og en kokkeelev, der har vist dem, hvordan man slagter og tilbereder en halv gris. Andendagen blev sluttet af med middagsforberedelse for elevernes egne forældre, der kunne sætte tænderne i fem forskellige retter lavet af svinekød.
Borgmestre skulle smage og bedømme
På tredjedagen skulle i alt 20 elever fra fire forskellige skoler så tilberede og anrette en tre-retters middag for de tre deltagende kommuners borgmestre og viceborgmestre eller rådmænd, der til gengæld skulle bedømme de fire klassers præstation. Både ud fra anretning og smag.
Elever fra 7b på Skolecenter Hirtshals i Hjørring Kommune, 8z på Torslev Skole i Frederikshavn Kommune, 7a på Frejlev Skole og 7a på Byplanvejens Skole i Aalborg kommune kæmpede under kyndig vejledning fra Jesper Vollmers i et af TECHCOLLEGE’s køkkener for at få tre retter, alle indeholdende gris, klar til det fine besøg.
- Det er imponerende at se den ro, der er i køkkenet. Og så er jeg meget imponerede over æggene, for det er faktisk ret svært at lave, sagde Mai-Britt Beith, formand for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget i Hjørring Kommune om forretten, der bestod af pocherede æg med bacon og salat.
- Ja, i hvert faldt tre ud af fire havde den helt rette konsistens. Den sidste var måske lidt for fast, men til gengæld var smagen rigtig god. Heldigvis var vi helt enige om vinderen, hvor anretningen på den ene forret var virkelig høj og flot, tilføjede Arne Boelt, borgmester i Hjørring Kommune.
Vant til masser af salt
Hovedretten bestod af svinemørbrad på en bund af grønt, og borgmester i Frederikshavn kommune, Birgit Stenbak Hansen, var godt tilfreds med retten.
- Jeg savnede måske lidt salt, men sådan er det jo med os lidt ældre – de unge kan jo smage alt og har ikke brug for den slags, sagde hun, inden viceborgmester Bjarne Kvist tilføjede:
- Ja, jeg er jo vant til at have en saltbøtte ved hånden hele tiden - det er min kone da i øvrigt også træt af.
Fra Aalborg Kommune deltog borgmester Thomas Kastrup-Larsen og rådmand Tina French Nielsen, og de var også ganske imponerede over desserten.
- Det har været virkelig godt det hele. Desserten her var en rigtig god blanding af sødt og syrligt. Men især den ene var altså virkelig god, sagde borgmesteren.
- Ja, den blev altså spist op. Vi måtte faktisk dele det sidste, fordi den var så god, tilføjede Tina French Nielsen.
Formålet med projektet er at få flere unge til at få øjnene op for og i sidste ende vælge en erhvervsuddannelse. Øjnene er i hvert fald blevet åbnet, men om valget falder på en erhvervsuddannelse, kan kun fremtiden vise.
Masser af penge til snolder
Blandt de seks dommere var der i hvert fald stor glæde for projektet.
- Det er jo fantastisk, at det kan engagere så mange elever og forhåbentligt få dem til at kigge mere mod erhvervsuddannelserne, for det har vi jo brug for, sagde Thomas Kastrup-Larsen, og borgmesterkollegaen fra Frederikshavn var helt enig.
- Det er virkelig godt at se sådan et samarbejde på tværs af kommuner og uddannelsesinstitutioner, og børnene går jo tydeligvis op i det, sagde Birgit Stenbak Hansen.
Vinderne blev eleverne fra Byplanvejens Skole, der som præmie fik 5000 kroner med hjem til klassekassen. Eleverne lovede i øvrigt ikke at bruge alle pengene på snolder.
Se billeder fra eftermiddagen og aftenen herunder.