I en slags tidlig julegave er TECHCOLLEGE officielt blevet UNESCO Verdensmålsskole og dermed en del af UNESCO’s ASP-netværk, hvor over 11.000 skoler over hele verden arbejder med bæredygtighed og globalt medborgerskab.
- Det er en glædelig nyhed på mange parametre, men mest af alt er det en synliggørelse af, at vi nu byder vores elever det, vores samvittighed kræver af os, fortæller Bo Banch, uddannelsesdirektør for EUD og EUX på TECHCOLLEGE.
- Vi har alle et stort ansvar i forhold til at skabe en bæredygtig fremtid, og derfor er det vigtigt at vise vores elever og omverden, at vi tager det her seriøst, og at vi sammen kan gøre en fælles indsats. På den måde får vi forhåbentligt skabt nogle unge ambassadører, der kan tage erfaringer og lærdomme med herfra og præge deres mestre og virksomheder også.
Især arbejdet med bæredygtighed er en vigtig del af TECHCOLLEGEs strategi. Udnævnelsen som verdensmålsskole er dermed også en cementering af netop det fokus.
Der er planlagt et bæredygtighedsmodul på grundforløb 1, hvor elever direkte fra grundskolen starter, så de fra start kan lære, hvad bæredygtighed betyder og hvordan de kan være med til at finde nye veje inden for deres fag - men det skal fylde meget mere end det.
- Vi arbejder på at få bæredygtighed langt mere ind i al vores undervisning, hvor eleverne både vil blive undervist i det og have det som element i deres eksamener igennem hele deres uddannelse, uanset om de vil være tømrere eller kokke, fortæller Bo Banch.
- Men den unge generation i dag er langt mere bevidste omkring den slags, og vi forventer egentlig, at de vil udfordre os til at være endnu mere ambitiøse og leve op til deres forventninger i forhold til de her emner.
På Aalborg Tekniske Gymnasium starter vi i august 2021 en ny studieretning, ’Bæredygtighed og teknologi’, men bæredygtighed og globalt medborgerskab fylder allerede i dag meget i skolens studieretninger.
- Især vores teknologifag er præget meget af bæredygtighed, hvor mange af de problemstillinger, eleverne skal finde løsninger på, eksempelvis tager udgangspunkt i problemer i verdens fattigste lande, fortæller Rikke Palmgren, uddannelsesdirektør for HTX.
- Samtidigt er cirka en tredjedel af vores elever på udlandsophold af længere varighed – i hvert fald, når der ikke er corona – så vi har derfor et helt naturligt fokus på det globale medborgerskab. Vi gør en dyd ud af, at vores elever møder andre unge fra hele verden, lærer om andre kulturer, andre arbejdsformer og andre læringsmetoder.
Aalborg Tekniske Gymnasium er desuden certificeret som grønt gymnasium, hvorfor der er stor fokus på bæredygtighed i alle aspekter af skolens dagligdag.
- Vi udvikler hele tiden på vores studieretninger og vores gymnasium som helhed, og der har vi i længere tid haft fokus på de her problemstillinger, ikke mindst fordi vores elever har meget fokus på dem og helt naturligt forventer, at det fylder i deres uddannelse også, fortæller Rikke Palmgren.
Som officiel UNESCO Verdensmålsskole vil TECHCOLLEGE kunne erfaringsudveksle med netværkets over 11.000 skoler og uddannelsesinstitutioner over hele verden, og vi glæder os til at blive meget klogere på, hvordan vi bedst muligt kan arbejde med globalt medborgerskab og bæredygtighed.