De første i Danmark: Iben og Ida har bestået svendeprøven som EUX-kosmetikere
Da Iben Joreid Andersen og Ida Strandet Hedemann begyndte på kosmetikeruddannelsen, vidste de ikke, at de ville komme til at skrive danmarkshistorie...
Ida Holmsgaard har landet sin læreplads på et af Danmarks mest eksklusive hoteller – allerede mens hun stadig går på grundforløb.
Der er ikke mange, der som 18-årig kan sige, at de har sikret sig en læreplads på Ruths Hotel – et af landets mest prestigefyldte steder, hvor faglighed, service og gastronomi går op i en højere enhed. Men det kan Ida Holmsgaard. Og hun har ikke fået den serveret. Hun har skabt den selv.
Ida har hele tiden haft blik for, hvad hun ville: arbejde med mennesker, skabe gode oplevelser – og gøre det med både nærvær og professionalisme.
Med et gennemsnit fra folkeskolen på over 10 og en stærk skolefaglig profil lå gymnasiet ellers lige for. Men Ida valgte at gå en anden vej. Hun valgte at bruge sine evner et sted, hvor hoved og hænder følges ad – på tjeneruddannelsen på Techcollege.
– Jeg vil bruge min faglighed til noget, der giver mening for mig. Jeg har altid vidst, at jeg ville arbejde med mennesker – og på Techcollege kunne jeg mærke, at jeg hørte hjemme.
Ida begyndte på grundforløb 1 – et forløb, der både gav faglig indsigt og åbnede nye døre.
– Jeg startede med at tro, jeg skulle være ernæringsassistent, men fandt hurtigt ud af, at jeg har brug for kontakten med mennesker. Jeg skal stå i rummet, tage ansvar og få folk til at føle sig velkomne.
På Techcollege blev det tydeligt, at hun havde valgt rigtigt. Her er ambitionerne høje, og eleverne får ansvar – også i virkelige situationer. De serverer ved bestyrelsesmiddage og til seniorbespisning, præsenterer vin, samarbejder med kokkene og lærer at håndtere alt fra timing til detaljer i servicen.
– Der er virkelig meget faglighed i at være tjener. Det handler om teknik, tempo, præcision og personlighed – alt skal spille sammen.
At blive tilbudt en læreplads på Ruths Hotel er ikke noget, der sker tilfældigt. Her er kravene høje, og ambitionerne gennemsyrer alt fra detaljen i servicen til den måde, man rekrutterer nye lærlinge på. Derfor var det også en særlig oplevelse for Ida, da hun allerede på sin anden praktikdag blev tilbudt en plads.
Restaurantchef, Jacob Brink Lauridsen, der bliver hendes mester, lægger ikke skjul på, hvorfor valget faldt på netop hende:
– Det var en meget nem beslutning. Ida har en naturlig mildhed, og vil sit fag. Hun er en ildsjæl – sød og venlig, men samtidig meget grundig og fagligt stærk. Hun passer præcist ind i det, vi står for: ydmyghed, høj faglighed og professionalisme.
For Jacob handler det ikke kun om teknik, men også om personlighed og indstilling:
"Hun er nysgerrig og engageret. Hun satte sig ind i, hvilket sted hun var kommet til – og vi havde en god snak om, hvilken tjenertype hun ønsker at blive. Hos os er der tid til fordybelse. Det er ikke volumen, men præcision og gæsteforståelse, der driver os. Og der passer Ida virkelig godt ind. Vi blev enige om, at hendes tilgang og nysgerrighed matcher det miljø, vi har i gourmetrestauranten – med fokus på ro, grundighed og den tætte gæstekontakt."
Både Ida og restaurantchef Jacob ser frem til samarbejdet, hvor faglighed, nysgerrighed og ambitioner får lov at folde sig ud i et miljø med høje standarder – og hvor Ida får mulighed for at udvikle sig i tæt dialog med nogle af branchens dygtigste.
Tjenerfaget kræver ansvar, præcision og overblik – men man står aldrig alene med det hele. For Ida betyder det meget at være omgivet af andre elever på Techcollege, der forstår, hvad det kræver.
– Vi arbejder tæt sammen – både når vi dækker op til officielle middage, og når vi har brug for at koble af med et spil UNO i pausen. Det giver en særlig form for samhørighed, når man deler både det sjove og det seriøse.
Der opstår en fælles rytme i samarbejdet: Når timingen skal sidde, og detaljerne skal være på plads, er det nødvendigt at kunne regne med hinanden.
– Det betyder meget at være blandt andre, der også vil det her. Vi lærer af hinanden og bakker hinanden op – og det giver både tryghed og faglig selvtillid. Det er en anden form for fællesskab, hvor man skærper hinanden og deler ambitioner.
Klar besked til dem, der står foran et valg Ida er ikke i tvivl om, hvad hun vil sige til andre, der overvejer en erhvervsuddannelse – men måske føler pres fra forældre, lærere eller kammerater.
– Prøv grundforløb 1. Du får et realistisk billede af hverdagen, og du lærer meget om dig selv. Jeg gik selv med tankerne længe – og jeg er så glad for, at jeg turde tage springet.
For Ida handler det hele om at kunne sit håndværk. At levere en oplevelse. At tage ansvar. Og det står klart for hende, at det kræver både viden, præcision og personlig indsigt at mestre faget som tjener.
– Du skal vide noget om råvarer, kemi, processer, vin og gæsteforståelse. Det er ikke analyse af digte – det er analyse af mennesker. Og det kan være mindst lige så komplekst. Det er høj faglighed – bare med en anden tilgang end mange tror.
Med Ruths Hotel som springbræt har Ida allerede sat barren højt. Hun har mod, faglighed og et stærkt drive – og hun er ikke færdig med at drømme.
Spørger man hende, hvordan hun selv vil opsummere sin rejse, er svaret klart:
– Spændende, lærerigt – og fyldt med fantastiske relationer.
Da Iben Joreid Andersen og Ida Strandet Hedemann begyndte på kosmetikeruddannelsen, vidste de ikke, at de ville komme til at skrive danmarkshistorie...
Den 7. februar 2025 blev en milepæl i Sophia Munk Nielsens karriere. Hun afsluttede sin uddannelse som kosmetiker – ikke bare med et eksamensbevis, men som dobbelt Danmarksmester i Skills og guldmedaljevinder til svendeprøven.