Det er en kendt problematik, at hvis du har et udenlandskklingende navn, kan du have sværere ved at komme i arbejde. Men hos BjergbyVVS nord for Hjørring har mester René Szast Thomsen givet 22-årige Amir Sadad med afghanske rødder en chance. Amir kom til Danmark i 2015, har gået på sprogskole, taget 9. og 10. klasse på VUC og begyndte derefter på TECHCOLLEGE. Han var i en uges praktik hos René under grundforløbet, og det gik så godt, at Amir efterfølgende fik tilbudt en læreplads.
Det har ellers ikke været nemt for Amir at finde en læreplads, og han har flere gange oplevet at blive sorteret fra. Ikke fordi der ikke har været behov for arbejdskraft, men af grunde han kun kan gisne om. Amir var eksempelvis i praktik i en virksomhed i Aalborg, hvor han selv følte, at han gjorde et godt stykke arbejde, men alligevel lykkedes det ham ikke at få en læreplads i hus. Han har dog senere bemærket, at selvsamme virksomhed har taget en anden elev i lære.
Arbejdsgivernes ansvar
René oplever omvendt, at det er svært at få lærlinge og påpeger, at der er en generel mangel på arbejdskraft. Derfor finder René det endnu vigtigere at påtage sig ansvaret for at få udlært nye VVS’ere til branchen. Hans plan er at have to lærlinge ad gangen, der er forskellige steder i deres uddannelsesforløb, så den ene er mere erfaren end den anden.
Ifølge René betyder manglen på arbejdskraft også, at virksomhederne bliver nødt til at give alle ansøgere en reel chance uanset etnicitet og baggrund. Samtidig mener han også, at virksomhederne bør bidrage til integrationen af de mennesker, der kommer til Danmark fra for eksempel ikke-vestlige lande.
- Jeg synes, at man som virksomhed har et ansvar for at give folk en chance for at komme ind på det danske arbejdsmarked. Der kommer jo en del flygtninge til landet, og vi skal være med til at uddanne dem og hjælpe dem videre i systemet.
Amir supplerer med sin erfaring fra uddannelsen, hvor han oplever, at nogle bliver nødt til at stoppe deres uddannelse, fordi de ikke kan få en læreplads:
- Desværre er det for svært for nogle med udenlandsk baggrund at få en læreplads, selvom de rigtig gerne vil i arbejde. Derfor vil jeg ønske, at flere virksomheder ville give dem en chance for at vise, at de også kan noget. Får de ikke en chance, kan de ikke komme videre med deres uddannelse og må droppe ud.
Det rette match
René vil gerne opfordre andre virksomheder, der skal til at finde en lærling, til at give sine ansøgere en ekstra chance og invitere dem indenfor til en uges praktik. Det vigtigste for René er, at lærlingene er pligtopfyldende, møder til tiden og udviser stor interesse for at lære. Så skal han nok sørge for, at de får den faglighed, de skal have.
- Nogen vil måske vælge Amir fra, men jeg oplever, at Amir vil mere end andre. Han møder til tiden. Han er pligtopfyldende og utrolig høflig. Er han i tvivl, så spørger han ind til tingene og er interesseret i faget.
Amir taler ikke perfekt dansk, men er han i tvivl om noget, så spørger han, og ellers har han gå-på-mod og er ikke bange for at prøve sig frem. René beskriver Amir som en meget motiveret og loyal lærling, der hjælper til, hvor han kan:
- Amir møder endda før tid, så vi kan nå at få en kop kaffe og snakke lidt, inden vi går i gang med dagens opgaver. Har jeg brug for en ekstra hånd til at lave nogle opgaver færdige, så er vi gode til at hjælpe hinanden, og så bliver Amir også gerne. Vi har en fælles humor, laver gas med hinanden og snakker om tingene.
Selvfølgelig handler det også om kemi og om gensidige ønsker og forventninger, altså med andre ord, om der er et match, slår René fast. Men den bedste måde for at finde ud af, om der er kemi, er ved at invitere de potentielle lærlinge ind til en uges praktik:
- Giv folk en chance, uanset hvad de kommer med, afslutter René med som et naturligt punktum for samtalen.