Forældrespot - Stolt mor og stolt tømrersvend

 

Stolt mor og stolt tømrersvend 

Maja Torp er mor til Gustav, der i oktober 2024 blev udlært som tømrer ved Techcollege. Og det har ikke været nogen overraskelse for Maja, at det er lige netop tømrer Gustav er endt som. Han har nemlig altid været praktisk anlagt og det var derfor oplagt, at han valgte en erhvervsuddannelse hvor der var mulighed for at kombinere teori med praksis.  

Grundforløb gav respekt for andre uddannelser 

Da Gustav startede på Techcollege, startede han op på grundforløb 1 på fagretningen El, Byggeri og Energi. Det er den fagretning man vælger, hvis man f.eks. overvejer en uddannelse som elektriker, murer, bygningsmaler eller tømrer. Undervejs på grundforløbet fangede tømrerfaget hurtigt Gustavs opmærksomhed, og der var derefter ingen tvivl om, at det var den vej han skulle gå. 

Maja har tydeligt kunne mærke, at muligheden for at starte på et grundforløb med andre elever, der senere hen vælger andre professioner, har været en god mulighed for Gustav. Det har givet ham indsigt i de andre håndværk og samtidig givet ham muligheden for at skabe et større netværk:  

Grundforløbet gav ham respekt for de andre fag, fordi han blev klogere på hvad de andre laver på deres uddannelser og i deres håndværk. De kommer til at arbejde tæt sammen ude på arbejdsmarkedet, og det samarbejde starter allerede under uddannelsen. Der er stor sammenhængskraft mellem de forskellige fag. 

Tal faget op 

Da Gustav stadig overvejede hvilken uddannelse han skulle vælge, var Maja med på sidelinjen. Hun kender ham rigtig godt, og har derfor ikke været i tvivl om hvordan hun bedst støttede ham før og under uddannelse – nemlig ved at være interesseret i det han lavede og anerkende det.  

Maja understreger, at man som forælder ser vigtigheden i lige præcis den uddannelse ens barn viser interesse for. Og at man ikke opfordrer sit barn til at følge de interesser man selv har, men i stedet er nysgerrig og følger barnets eget initiativ: 

Nu har jeg jo en universitetsuddannelse, jeg har læst cand.scient.adm. og en master i ledelse, og hvis jeg prøver at pådutte Gustav at gå i den retning, så ved jeg, at det ville være en vej brolagt med nederlag, for det interesserer ham ikke og det ville ikke give ham et arbejdsliv, der var særlig attraktivt for ham. Ligesom jeg ikke er særlig god til de praktiske ting som han er rigtig dygtig til.” 

Majas råd er derfor at huske at være åben for de mange muligheder der findes uddannelses- og karrieremæssigt, at være åben over for hvor ens barn passer bedst ind henne, og huske på at det jo ikke kun handler om hvordan de klarer sig på selve uddannelsen, men også hvordan deres arbejdsliv bliver bagefter.  

Techcollege gav en hjælpende hånd 

Undervejs i Gustavs uddannelse har der også været støtte at hente hos Techcollege, og det er Maja ikke i tvivl om har højnet skoleglæden.  

Jeg synes, at der har været en god støtte undervejs. Min søn har ikke på noget tidspunkt snakket om, at han ikke havde lyst til at tage afsted i skole. Techcollege har taget godt imod dem, og det tror jeg gør, at mange helt naturligt har lyst til at møde op i skole.” 

Vekselvirkningen mellem skoleophold og læretid ude i en virksomhed har bestemt også været en fordel, og Maja tror på, at den vekslen både har givet et bedre indblik i hvordan man omdanner teori til praksis, men også sikret, at eleverne ikke bliver så skoletrætte.  

På nogle uddannelser er du jo på skolebænken hele tiden. Der er måske mange, der er lidt skoletrætte efter et langt folkeskoleforløb, og der synes jeg at vekselvirkningen mellem skole og praksis gør, at man får noget af begge dele, så man ikke går helt kold i det.” 

Hun mener, at det er en god måde at få afprøvet faget og stå med det i hænderne før man er udlært og træder ud på arbejdsmarkedet. Samtidig er hun sikker på, at de unge bedre finder mening med læringen når de har den her vekselvirkning mellem teori og praksis, og derfor er mere motiveret for at gå i skole.  

Der er brug for alle 

Maja er ikke i tvivl om, at der er en plads til – og brug for - alle på arbejdsmarkedet, og at man som forælder bedst guider sit barn til at finde deres plads blandt de mange uddannelser ved at være nysgerrig, interesseret og tale fagene op: 

Vær interesseret og anerkend, tal faget op. Det synes jeg er ekstremt vigtigt for vores unge mennesker, at vi taler alle uddannelser op. Der er brug for alle.” 

Til daglig sidder Maja i Aalborg Byråd, og så er hun direktør for en brancheorganisation på fertilitetsområdet. Privat er hun mor til tre børn - en søn på 23 år, der snart er færdig som cand.merc.aud., en datter på 21 år, der læser til sygeplejerske, og Gustav på 21 år, der lige er blevet færdigudlært som tømrer fra Techcollege. Gustav er lige startet i sit første job og er rigtig glad for det.