Louise & Aalborg Zoo

 

Drømmen om dyrene: Fra galopjockey til chefdyrepasser i Aalborg Zoo 

Louise troede længe, at hun skulle være galopjockey og skabe et arbejdsliv hvor heste var i centrum – nu er hun chefdyrepasser i Aalborg Zoo, og har ansvaret for dyrepasserne og dyrene i haven. Vejen dertil har dog ikke været lige, men gåpåmod, vilje og en stærk faglighed har skabt fantastiske muligheder og i sidste ende – en karriere med dyr i fokus. 

Fra hestepige til dyrepasserelev 

Det lå ikke i kortene, at Louise skulle ende som dyrepasser. Længe var drømmen heste, og som selvudnævnt hestepige og uddannet galopjockey var det oplagt, at karrierevejen skulle omhandle heste i et eller andet format. Skader var dog uundgåelig i professionen som galopjockey, så en dag spurgte Louises forældre hende om ikke det var en ide at overveje en uddannelse, der gav muligheder og sikkerhed – og en pause fra skaderne.  

Uddannelsesvalget faldt på dyrepasser. Det gav nemlig Louise mulighed for stadig at arbejde med dyr, og så var det muligt at holde heste på sidelinjen mens hun var under uddannelse. Efter et gennemført grundforløb er hun heldig at være en ud af tre, der får plads som dyrepasserelev hos Aalborg Zoo og her er Louise ikke i tvivl om, at hendes erfaring med dyr fra tidligere er med til at sikre hende en af pladserne:  

Jeg havde jo lidt med mig i bagagen, fordi jeg havde arbejdet med heste. Der var noget der lugtede lidt af lort på mit CV, og det gjorde at jeg kom igennem nåleøjet og fik pladsen herude.” 

Faglærer på Techcollege 

Da Louise var færdiguddannet følte hun dog ikke, at hun var klar til at binde sig 100% til jobbet som dyrepasser. Hun var derfor en tur forbi fysioterapeutuddannelsen, inden hun ender som faglærer på Techcollege, hvor hun skal uddanne kommende dyrepassere. Et karriereskifte, der gav blod på tanden for at udvikle dyrepasseruddannelsen: 

Jeg satte mig for, at dyrepasseruddannelse på Techcollege skulle være den bedste i landet. Så udviklede jeg uddannelsen i samarbejde med zoologisk have, som jeg stadig havde en god kontakt til. Vores fokus blev hvordan vi fik sporet elever ind på, at jobbet som dyrepasser er det fedeste job i hele verden.” 

Tilbage til Aalborg Zoo 

Otte år var Louise på Techcollege, hvor hun udviklede dyrepasseruddannelsen og skabte de bedste rammer for kommende dyrepassere, før Aalborg Zoo en dag ringede og spurgte om ikke det var på tide, at hun vendte tilbage til dem – denne gang som daglig leder. En stilling Louise takker ja til.  

Det nye job som daglig leder giver hende et arbejdsliv, hvor hun det meste af tiden er til stede i haven og hjælper dyrepasserne med daglige opgaver. Det er hendes job at hjælpe dyrepasserne med at få gennemført forskellige tiltag, få effektiviseret opgaver og generelt bare være til assistance hvis de har brug for hjælp og sparring. Herudover har hun stadig ansvaret for nogle af dyrene og anlæggene i haven.  

Sidste år blev Louise forfremmet til personalechef, og selvom hendes hverdag mest foregår på kontor nu, så er hun stadig i berøring med både haven og dyrene. Hun giver en hånd hvis der er sygdom eller ferie, og er i tæt kontakt med dyrepasserne i haven.  

Louise er ikke i tvivl om, at hendes praktiske erfaring som dyrepasser er en klar fordel i hverdagen som personalechef og chefdyrepasser. Fordi hun har et dyrepasserbevis, kan hun understøtte dyrepasserne i deres dagligdag og der er en tillid til, at hun har styr på hvordan man bevæger sig rundt i parken:  

“Fordi jeg er erhvervsuddannet, har jeg nogle kompetencer med i bagagen som mine kollegaer, der kommer med eksempelvis en universitetsuddannelse, ikke har. Jeg kan nogle andre ting end mine kontormakkere kan. Og så er det klart, at jeg kan tale meget mere ind i de problematikker som dyrepasserne står i, netop fordi jeg har en faglighed og praktisk erfaring inden for det job som de selv er uddannet i.” 

Tæt samarbejde med Techcollege 

Selvom Louises dagligdag ikke længere foregår på Techcollege, så er samarbejdet mellem Aalborg Zoo og Techcollege stadig stort.  

Jeg er i tæt kontakt med Techcollege. Det er svært at lade være, for jeg var selv med til at starte uddannelsen op i den retning, hvor vi skulle være mere praktiske. Vi havde et ønske om at vise eleverne hvordan et arbejdsliv som dyrepasser ser ud i virkeligheden.” 

Da Louise var på Techcollege som faglærer, var hun med til at etablere et tæt forhold mellem dyrepasseruddannelsen og Aalborg Zoo. Her havde dyrepassereleverne et fysisk forløb ude i haven, hvor de fik tildelt et undervisningslokale og så havde de teori og praktiske opgaver i haven under forløbet. Det er stadig et samarbejde, som Louise og Aalborg Zoo prioriterer, hvor dyrepassereleverne har praktiske dage i haven. 

Dyrepassereleverne har mulighed for at komme ud og være i haven som en del af deres uddannelse. De har lige været her i to dage, hvor de har været fordelt på tre forskellige afdelinger. De har blandt andet haft med anlægsindretning at gøre, mærket hvor tung trillebøren er som vi kører rundt med, og hvor hurtige skridt vi går med når vi skal fra A til B i zoologisk have.”  

Ikke giv op – der er også plads til dig!  

Fra start har Louise været bevidst om, at der ikke var en plads som dyrepasserelev til alle – men det gjorde hende ikke modløs, tværtimod. Hun vidste godt, at vejen kunne være kringlet og hendes råd er at udfylde ventetiden med erfaring i stedet for at være på stand-by. For selvom det måske ikke bliver en elevplads i første hug, så skal man ikke give op. 

Du må ikke give op. Du må ikke ende der, hvor du tænker, at det er alt for svært at få en elevplads. For hvis du tænker sådan, så bliver du aldrig dyrepasser. Pladsen skal uddeles til en, og det kan lige så godt være dig, der er heldig at komme igennem.” 

Al erfaring tæller. Om det er landmanden, der har brug for en medhjælper en gang imellem i weekenderne, eller en dyrehandel, der søger en medarbejder et par timer om ugen. Det kan være at være ungarbejder i zoo, eller at sidde ved kassen i det lokale supermarked. Al erfaring viser initiativ, og her mener Louise, at det faktisk ikke er så vigtigt om det er arbejde med dyr eller ej. 

Det er vigtigt, at dit CV ikke står stille. Du skal ud og mærke efter og sige, ‘vil jeg det her?’. Du kommer ikke ret langt nogen steder, hvis du er et ubeskrevet blad, der ikke har vist en eller anden form for initiativ med noget arbejde. Så er det lige meget om det er arbejde med dyr eller ej. Du viser, at du har været ude og være en del af en arbejdsplads. Du kan spille på mange tangenter, du må bare ikke stå stille.” 

Og hvis der er noget Louise ikke har gjort, så er det at stå stille. Uddannet dyrepasser, og med erfaring fra både fysioterapeutuddannelsen og en uddannelse som erhvervspædagog i bagagen, har hun været vidt omkring erfaringsmæssigt og det har ført hende til der hvor hun er i dag – som personalechef og chefdyrepasser ved Aalborg Zoo. Her laver hun det, som hun brænder for – nemlig at arbejde med dyr.