Bæredygtighed ind i teknologi og teknikfaget – kompetenceudvikling med elever i praksis

HVAD ER FORMÅLET MED PROJEKTET?

Projektets formål er at styrke bæredygtighedskompetencer, indenfor de tre dimensioner, hos både undervisere og elever på de gymnasiale uddannelser, med særligt fokus på Teknik- og Teknologifaget. Dette opnås gennem kompetenceudvikling af undervisere, udvikling af bæredygtighedsorienterede undervisningsforløb samt øget integration af praksisnære læringsformer som virksomhedssamarbejder og studieture.

HVEM STÅR BAG?

Fondsgiver er: Undervisningsministeriet. Styrelsen for undervisning og kvalitet

Samarbejdspartnere:

  1. Ungdomsbyen
    1. Rolle og opgave:  Facilitering af workshops, processuel-, didaktisk- og pædagogisk sparring. Facilitering af kompetenceudviklings seminar 1 og 2. Sparring med Underviserne på det udviklede undervisningsmateriale løbende i projektperioden.
  2. EUC Nordvest
    1. Rolle og opgave: Lektor og studievejleder. Underviser i og deltager i dette projektforløb med kompetenceudvikling og udvikling af undervisningsmaterialer
  3. Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser (HEG)
    1. Koordinering i forhold til underviserne i teknologi og teknikfagene

HVILKE UDDANNELSER DELTAGER?

Fra TECHCOLLEGE deltager følgende uddannelser: 

  • HTX undervisere og elever særligt i Teknik- og Teknologifagene

PROJEKTET I TAL

Projektets samlede budget:                                1.482124,80 kr. 

TECHCOLLEGEs samlede budget:                     
*Heraf egenfinansiering:                                     335.980,80 kr. 

Projektperiode:                                                   01.01.2025 – 31.12.2027

HVILKE AKTIVITETER ER EN DEL AF PROJEKTET?

  • Seminarrække: Kompetenceudvikling for undervisere fysisk og online.
  • Udvikling af bæredygtighedsorienterede undervisningsforløb med sparring fra Ungdomsbyen: 
  • Studieture: Praksisnær viden og undervisning, der understøtter elevernes handlekompetence og kobling til elevernes projektarbejde. 
  • Deltagelse i faglige events og netværk
  • Produkter: Undervisningsmaterialer og forløb

HVAD ER PROJEKTETS FORVENTEDE RESULTATER?

  1. Kompetenceløft for undervisere: 10 undervisere gennemfører 2 iterative kompetenceudviklingsforløb, 1 årligt. Kompetenceudviklingsforløbene bydes ud åbent nationalt online til alle teknik og teknologifagslærer, gennem DEG og UNESCO efter aftale til netværk af 45 gymnasier, der har naturvidenskabelige fag på tværs af htx og stx. Målsætningen er at 50 undervisere deltager i alt pr. år.  Succeskriterier: 80 % af underviserne angiver, at de har opnået øget viden og bedre pædagogiske værktøjer til at integrere bæredygtighed i undervisningen. Implementering af 10 nye undervisningsmaterialer eller forløb med fokus på bæredygtighed. 
  2. Forbedret elevlæring og engagement: Eleverne skal arbejde med et projekter pr. år, der integrerer bæredygtige tilgange, materialer eller metoder. Succeskriteriet er at 75 % af eleverne angiver øget forståelse for f.eks. bæredygtige byggeprocesser og materialer gennem evalueringer. 
  3. Styrket samarbejde med erhvervslivet og forskningsinstitutioner: Der etableres et styrket samarbejde med mindst 3-5 nye virksomheder og forskningsinstitutioner som: AAU-Build og AAU-CPH. Der gennemførelse studieture: virksomhedsbesøg eller besøg ved vidensinstitutioner for alle klasser årligt i løbet af projektperioden. Positive tilbagemeldinger fra virksomheder eller andre om elevernes arbejde og engagement. 

KONTAKT

Mikkel Pedersen

mikp@techcollege.dk