Til forældre

 
Samtale mellem elevcoach og elev på TECHCOLLEGE

Velkommen til Techcollege - Skab tryghed i uddannelsesvalget

At vælge uddannelse er en stor beslutning, der rummer interesser, drømme og ambitioner. Som forældre spiller I en vigtig rolle, og på Techcollege ønsker vi at være jeres støtte gennem hele processen. Vi har samlet alt, I behøver at vide, så I kan føle jer trygge og velinformerede. 

Dyk ned i vores uddannelsesunivers og få et indblik i de mange muligheder, vores elever møder – fra dagligdagen på skolen til spændende karriereveje. Her kan I finde svar på praktiske spørgsmål, se eksempler på, hvor en Techcollege-uddannelse kan føre hen, og få gode råd til, hvordan I bedst kan støtte jeres unge på vejen frem. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev til forældre og modtag seneste nyt

Som forælder til en elev på Techcollege kan det være en stor støtte at få overblik og gode råd undervejs. Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev modtager du løbende mails gennem skoleåret – fyldt med spændende historier og vigtig information. 

Nyhedsbrevet indeholder: 

  • Vigtige datoer som f.eks. indskrivning, informationsaftner og Åbent Hus. 
  • Erfaringer fra andre forældre til elever på Techcollege. 
  • Gode råd til samtaler om uddannelse og fremtidsdrømme. 
  • Elever der fortæller om studiemiljøet. 

... og meget mere! 

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, gemmer vi dine oplysninger, indtil du vælger at afmelde dig. Dine oplysninger bruges udelukkende til at sende dig nyhedsbreve. 


(Du skal acceptere cookies, for at kunne udfylde formularen)

Få overblik over vores uddannelser

Vi tilbyder over 30 forskellige uddannelser, og vi ved, at det kan være udfordrende at finde rundt i de forskellige uddannelsesmuligheder – fra EUD og EUX til HTX og efteruddannelse. Vores mål er at hjælpe jer med at forstå mulighederne, så I kan støtte jeres unge på uddannelsesrejsen. Uanset om I leder efter en erhvervsuddannelse, en kombination af erhvervsfag og gymnasiale fag eller en teknisk studentereksamen, står vi klar til at vejlede og finde den bedste vej for jeres unge. Sammen kan vi sikre, at de får de bedste forudsætninger for at nå deres mål og drømme. 

EUD - erhvervsuddannelse

En erhvervsuddannelse er en praktisk vej til en specifik profession, hvor teori og praksis går hånd i hånd. Elever kan starte direkte efter folkeskolen eller senere, hvis det passer bedre. Adgang kræver beståede prøver i dansk og matematik fra 9. eller 10. klasse. Nogle uddannelser kræver en læreplads, mens andre tilbyder skoleoplæring som en del af forløbet.

Se alle vores erhvervsuddannelser her

EUX - erhvervsfaglig studentereksamen

EUX er uddannelsen, hvor gymnasiefag kombineres med en erhvervsuddannelse, hvilket giver både en studenterhue og et svendebrev. Denne mulighed gør det muligt at læse videre på f.eks. universitetet eller at starte i et faglært arbejde. Vi tilbyder en lang række EUX-uddannelser inden for forskellige brancher.

Se alle vores EUX-uddannelser her

HTX – Teknisk studentereksamen

HTX er en teknisk gymnasial uddannelse, der kombinerer teoretisk viden med praktiske projekter. Her kan elever fordybe sig i naturvidenskab, teknologi og innovation. HTX giver direkte adgang til videregående uddannelser på f.eks. universiteter og erhvervsakademier.

Se alle vores studieretninger her

Efteruddannelse

Hos os stopper læringen ikke, når uddannelsen er færdig. Vi er med hele vejen og tilbyder en lang række efteruddannelsesmuligheder, der kan hjælpe med at styrke og opdatere kompetencerne gennem hele arbejdslivet. Uanset om man ønsker at udvikle sig inden for sit fag, opkvalificere til nye opgaver eller udforske en helt ny retning, er vores efteruddannelser og kurser tilpasset de behov, som opstår i en verden i konstant udvikling.

Se alle vores kurser og efteruddannelser her

Teori og praksis i tæt samspil

På EUD og EUX kombineres teori og praksis, hvor undervisningen veksler mellem perioder i en virksomhed som lærling og teoretisk og praktisk undervisning på skolen. Tilgangen giver eleverne mulighed for at opbygge værdifuld erfaring i deres fag allerede under uddannelsen. Når eleverne har indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed, modtager de desuden løn under uddannelsen.

For dem, der vælger HTX, er der fokus på naturvidenskab, teknologi og innovation, og undervisningen foregår både i laboratorier og i klasselokaler med projekter, der gør teorien mere virkelighedsnær. HTX giver adgang til en lang række videregående uddannelser.

Efter endt uddannelse står eleverne klar til at vælge den vej, der passer dem bedst – hvad enten de vil direkte ud på arbejdsmarkedet, eller de ønsker at læse videre og udbygge deres faglige fundament.

Grundforløb 1

Hvis din søn/datter kommer direkte fra grundskolen, starter han/hun på grundforløb 1. På grundforløb 1, kommer eleverne omkring flere uddannelser inden for den samme fagretning, før de skal vælge, hvilken specifik uddannelse, de vil starte på.

Grundforløb 2

Er det mere end et halvt år siden, din søn/datter gik ud af grundskolen, skal han/hun starte direkte på grundforløb 2.

Oplæring

Her er din søn/datter i lære i en virksomhed. Det varierer fra uddannelse til uddannelse, hvor lange skole- og oplæringsperioderne er.

Skole

Hovedforløbene afvikles på skolen. Det er de forløb, der i daglig tale kaldes "H1", "H2", "H3" og så videre. Det varierer fra uddannelse til uddannelse, hvor lange skoleperioderne er, og hvor mange der er.

Oplæring

Skole

Oplæring

Svendeprøve

Erhvervsuddannelsen afsluttes med en svendeprøve. På EUX-uddannelsen skal eleverne både afslutte gymnasiefagene med en række eksamener, og derefter afslutte hele uddannelsen med en svendeprøve.

Få et overblik over alle ungdoms-uddannelser

Læs mere

Vores vejledere er klar til at hjælpe

Læs mere

Kom og se skolen

Vi viser rundt på alle uddannelserne
Læs mere

Lidt om studiemiljøet

Et trygt og aktivt studiemiljø 

Vi prioriterer inkluderende studiemiljø, hvor fællesskab og samarbejde er i centrum. Vi arbejder målrettet på at skabe en stærk fællesskabsfølelse blandt eleverne, så alle føler sig som en del af et inspirerende og udviklende uddannelsesmiljø. 

Vi tror på, at et godt studiemiljø starter med en lyst til at være her, og derfor forventer vi, at alle møder op til tiden og engagerer sig i undervisningen. Vores skoleregler og politikker gælder for hele Techcollege og sikrer en tryg og respektfuld hverdag for alle. 

For elever, der bor langt fra skolen, tilbyder vi desuden mulighed for ophold på skolehjemmet. Her bliver det sociale liv ofte en ekstra del af hverdagen gennem fællesarealer og aktiviteter, hvor man kan møde andre elever på tværs af uddannelser.  

Mød fire af vores elever, der fortæller om deres oplevelser med studiemiljøet på Techcollege, og få et indblik i, hvad der gør skolen til et helt særligt sted at være. 

Arrangementer der skaber sammenhold

Når nye elever starter på Techcollege i august, bliver de budt velkommen med en særlig studiestartsdag fyldt med aktiviteter og lege. Denne dag, som vi kalder TechChallenge, giver eleverne en god start, hvor de hurtigt lærer deres nye klassekammerater at kende gennem fælles aktiviteter. 

For at styrke fællesskabet arrangerer vi løbende fredagscafeer, hvor eleverne kan samles og hygge sig efter en uge med undervisning og projekter. 

Hvert år deltager Techcollege også i DM i Skills, hvor elever fra forskellige fag viser deres kompetencer frem og konkurrerer på højt niveau. Vi er stolte af vores elevers præstationer og af at være blandt de mest vindende skoler i Danmark. 

Derudover har eleverne mulighed for at engagere sig i skolens elevråd eller festudvalg. Hver klasse har en elevrådsrepræsentant, og både elevrådet og festudvalget arbejder målrettet for at skabe et trygt og inspirerende studiemiljø for alle elever på skolen. 

Støtte og lærepladsvejledning

Den gode lærepladsansøgning

For mange elever er det at finde en læreplads en vigtig del af uddannelsen – og her spiller en god ansøgning en afgørende rolle. Lærepladsen giver eleven mulighed for at afprøve og udvikle sine kompetencer i en reel arbejdssituation, samtidig med at de opbygger netværk og erfaring, som er værdifuldt for fremtiden. 

Vi ved, at det kan være udfordrende at skrive en ansøgning, når man er ny på sin uddannelse og måske ikke har prøvet det før. Derfor er her nogle gode råd, som kan hjælpe jer med at støtte jeres unge i at fremhæve deres styrker og ambitioner i ansøgningen: 

  • En god ansøgning bør kort og præcist fortælle, hvem man er, og hvad man kan bidrage med i virksomheden. 
  • Hvis uddannelsen har et kreativt element, kan ansøgningen med fordel afspejle dette. På den måde kan ansøgningen blive en praktisk demonstration af elevens kompetencer. 
  • Hold ansøgningen på én A4-side for at gøre den overskuelig, og vedlæg et CV med erfaring fra f.eks. fritidsjob, frivilligt arbejde eller andre aktiviteter. 
  • En personlig aflevering af ansøgningen kan gøre en stor forskel. Mange mestre i mindre virksomheder værdsætter stadig et fysisk møde, hvor eleven kan aflevere ansøgningen, hilse på og måske få skabt en god kontakt. 

Uddannelsesaftalen

Efter optagelse på Techcollege skal eleverne i løbet af det første år finde en læreplads, som er en vigtig del af deres uddannelsesforløb. Her kan I som forældre med fordel undersøge muligheder i jeres netværk og kontakte vores skoleoplæring, som er klar til at støtte processen. Vi samarbejder bredt med erhvervslivet i Nordjylland og værdsætter de mange virksomheder, der engagerer sig i at skabe gode lærepladser for vores elever. 

Ny mesterlære

De fleste starter deres uddannelse med et grundforløb på skolen, men det er også muligt at begynde med oplæring i en virksomhed. Dette betyder, at man starter som lærling i en virksomhed i stedet for at tage grundforløbet på skolen. 

På visse uddannelser kan grundforløbet således erstattes af virksomhedsbaseret undervisning. Når virksomheden og Techcollege i fællesskab vurderer, at eleven er klar til hovedforløbet, skal en praktisk prøve bestås for at få adgang til hovedforløbet på skolen. Herefter kombineres skoleperioder hos os med oplæring i virksomheden. 

Kontakt en af vores virksomhedskonsulenter for at høre mere om disse muligheder.

Virksomhedskonsulenter

Annette Schou Christensen
Virksomhedskonsulent
Gastronom
Ernæringsassistent
Receptionist
Tjener
Carsten Kristiansen
Virksomhedskonsulent
Grafisk tekniker
Charlotte Schøn
Virksomhedskonsulent
Vvs-energiuddannelsen
Kompositoperatør
Bygningsmaler
Dorthe Haaning
Virksomhedskonsulent
Kosmetiker
Tandklinikassistent
Henry Purkær
Virksomhedskonsulent
Gourmetslagter
Bager og konditor
Jytte Margrethe Dannevig
Virksomhedskonsulent
Lastvognsmekaniker
Personvognsmekaniker
Anlægsgartner
Dyrepasser
Greenkeeper
Landbrugsuddannelsen
Kim Søgaard Nielsen
Virksomhedskonsulent
Smed
Industritekniker
Teknisk designer
Industrioperatør
Majbritt Skovgaard Laursen
Virksomhedskonsulent
It-supporter
Datatekniker
Mediegrafiker
Paul Archard Heide
Virksomhedskonsulent
Tømrer
Murer
Peter Fly
Virksomhedskonsulent
Elektriker
Automatik og procesuddannelsen
Tina Hillgren
Virksomhedskonsulent
Frisør

Ekstra støtte – SPS

Hvis der er behov for ekstra støtte på grund af ordblindhed, talblindhed, et fysisk handicap eller en psykisk diagnose, tilbyder vi specialpædagogisk støtte (SPS) for at skabe de bedste rammer for trivsel og læring. 

For at vi kan tilbyde den rette hjælp, er det nødvendigt med dokumentation, som kan være en udredning fra psykiatrien, en læseundersøgelse, en speciallægeerklæring eller en ord-/talblindetest. Vi kan også udføre ordblindetest, hvis det er relevant. 

Det er en god idé at kontakte SPS-vejlederen tilknyttet uddannelsen lige efter optagelsen, da behandlingstiden for SPS-ansøgninger kan være lang. I er altid velkomne til at ringe til os, hvis I ønsker en samtale om, hvordan vi bedst kan hjælpe, og vi står klar til at besvare spørgsmål og vejlede. 

Bo på skolehjemmet

Skal dit barn flytte til Aalborg?
Læs mere

Oplæring i udlandet

Rejs ud og få løn imens
Læs mere