Bager og konditor

 

22

dage til næste ansøgningsfrist

Som bager og konditor laver du smukke kager, luftige surdejsboller, klassiske wienerbrød og mange andre typer bagværk. Alt efter hvilket speciale du vælger, kan du arbejde i en bagerbutik, et supermarked, en restaurant, et hotel, en kro, en luksusliner og andre steder. Som bager og konditor bliver du en del af et stolt og traditionsrigt håndværksfag, hvor du også har du mulighed for at videreudvikle ældre opskrifter og skabe nye lækre brød og kager. Som bager og konditor skal du både bage og pynte brød og kager, ligesom du skal servicere og rådgive kunder.

Kommer du direkte fra folkeskolen (9./10. klasse), skal du starte på fagretningen (GF1) Mad og oplevelser. Er det mere end et år siden, at du gik ud af folkeskolen, skal du begynde på grundforløb 2 (GF2).

Vi starter som udgangspunkt nye GF2-hold op på bager- og konditoruddannelsen to gange om året.

Fordelsuddannelse

Bager og konditor er en fordelsuddannelse, så netop i denne branche er der ekstra mange lærepladser.

Start som bager og konditor-elev

Uddannelsens varighed:
Maks. 4½ år.
Uddannelsen findes også som EUX. Så er varigheden også 4½ år.


Fag:
Naturfag, salg og service, køb, salg og kalkulation, varekendskab, produktudvikling, egenkontrol, kageproduktion, brødproduktion, kransekager og tørkager, rulledeje, flødekager og lagkager, dessertproduktion, dekoration og sensorik m.fl.

Det lærer du som elev på bager og konditor-uddannelsen

Bagerfaget er et fag fyldt med traditioner. Der er en hel masse teknikker og opskrifter, du skal mestre, før du kan kalde dig bager. Dem lærer du på uddannelsen i vores bagerier og teorilokaler. Du skal lære at vurdere råvarer og planlægge produktionen i bageriet. Du lærer også om kvalitet, økonomi, miljøforhold i arbejdsgangen, indkøb, kalkulation og salg. Alt sammen vigtigt for at kunne drive en bagerforretning med overskud. Derfor får du også almindelig klasseundervisning, hvor du lærer den nødvendige teori.

Her kan du se eksempler på emner man arbejder med på bager og konditoruddannelsen:

  • Varekundskab
  • Salg og service
  • Produktudvikling
  • Egenkontrol
  • Brødproduktion
  • Kransekager og tørkager
  • Rullede deje
  • Flødekager og lagkager
  • Dessertproduktion

Se mere om bager og konditor-uddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplaner.

Specialer

Detailbager, håndværksbager eller konditor.

Detailbager:
Som detailbager laver du store bagværksproduktioner i et bageri, hvor du ikke har direkte kontakt til kunden. Her bager du hver dag massevis af den samme type bagværk, ligesom du også er med til at udvikle og finde på nye lækre produkter. Her er arbejdstiderne ofte 8-16.

Håndværksbager:
Som håndværksbager arbejder du hver dag med et bredt udvalg af kager og bagværk. Du arbejder både i bageriet, men skal samtidig servicere og vejlede dine kunder i butikken i forhold til indhold, allergier med mere. Her skal du være villig til at stå tidligt op om morgenen og gå tidligt hjem fra arbejde om eftermiddagen, så dine kunder kan få nybagte snegle til morgenkaffen.

Konditor:
Som konditor arbejder du primært med kager. Du laver nye spændende smagssammensætninger og kreerer pynt, ligesom du rådgiver og servicerer dine kunder i butikken. Hvor bagere skal ælte store og tunge mængder brød, skal du lave sirlige mønstre og smukke detaljer. Her varierer arbejdstiderne meget, alt efter hvor du får arbejde.

Videreuddannelse efter bager og konditor-uddannelsen

Som bager og konditor kan du videreuddanne dig til fx serviceøkonom eller procesteknolog.

Der er mange muligheder, og du kan se en del af dem på ug.dk.

Adgangskrav og tilmelding

Kontakt os

Hvis du har spørgsmål til bager og konditor-uddannelsen, kan du snakke med vores vejleder.
Pia Mossing Thomsen
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Tanja Holland Hattel
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Henry Purkær
Praktikpladskonsulent
Jytte Margrethe Dannevig
Praktikpladskonsulent

Lærere på bager og konditor

Anders Lund
Faglærer
Helle Kiel-Jensen
Faglærer
Jesper Petersen
Faglærer
Sigurdur Baldvinsson
Faglærer

Frisørsalonen Klipoteket kåret som Årets Læreplads

En frisørtid hos salon Klipoteket i Svenstrup udspillede sig torsdag noget anderledes end normalt. Det endte nemlig med en kåring som Årets Læreplads 2019. Læs mere på techcollege.dk