Tjener

 

Som tjener er det din primære opgave at give dine gæster en god oplevelse. Du har valgt den perfekte pynt til bordet, og du guider gæsterne til at vælge den rigtige vin til maden. Du er opmærksom, har overblik og kender restaurantens menu og drikkevarer, så du kan fortælle om ingredienser, druesorter og oplagte tilvalg.

Start som tjenerelev

Tjeneruddannelsens varighed:
Maks. 4 år.
Uddannelsen findes også som EUX. Så er varigheden også 4 år.


Fag:

Hvad lærer du som tjenerelev?

Alle ved, at tjenere serverer mad og drikkevarer. Og det er også rigtigt – men det er langt fra alt, hvad du skal kunne. En ting er at bringe mad fra et køkken til et spisebord, noget andet er at arbejde som professionel tjener. For at kunne vejlede kunder professionelt skal du fx have faglig viden om gastronomi, kunne rådgive om drikkevarer, sammensætte menuer og svare på gæsternes spørgsmål. Det lærer du alt sammen på tjeneruddannelsen.

På uddannelsen lærer du også korrekt serveringsteknik, så du kan arbejde effektivt og samtidig bruge kroppen rigtigt, og du lærer de forskellige former for serveringsopgaver at kende. Du lærer at dække borde til forskellige typer retter og drikkevarer, at servere for store selskaber, modtage gæster, tage imod bestillinger og afregne. På skolen øver du dig i tjenerfaget i vores restauranter og køkkener, men du får også almindelig klasseundervisning hvor du lærer den nødvendige teori.

Her kan du se eksempler på emner, som man arbejder med på tjeneruddannelsen:

  • Psykologi
  • Naturfag
  • Dansk
  • Engelsk
  • Salg og marketing
  • Værtskab og helhedsforståelse
  • Konference- og selskabsservering
  • Turistlære
  • Raffineret tilberedning ved bordet 
  • Salg og service
  • Iværksætteri
  • Branchelære
  • Arbejdsmiljø
  • Menulære
  • Gastronomi
  • Drikkevarer
  • Fransk fagsprog
  • Engelsk fagsprog
  • Servering
  • Praktisk tjenerarbejde
  • Bar og barista

Se mere om uddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplaner

Er det end et år siden, at du færdiggjorde folkeskolen, skal du starte på grundforløb 2 (GF2). Vi starter som udgangspunkt nye GF2-hold op på tjeneruddannelsen fire gange om året.

Tjenerelever sørgede for Valentines-stemning

Der var dømt Valentines-hygge i kantinen på Rørdalsvej fredag, da tjenerelever på hovedforløb 1 havde dekoreret borde og vække med hjerter og blomster og stod for en ... kærlig ... oplevelse for de spisende gæster.

Videreuddannelse efter tjeneruddannelsen

Du kan som færdiguddannet tjener videreuddanne dig til fx serviceøkonom. Der er mange muligheder, og du kan se en del af dem på ug.dk

Fordelsuddannelse

Der er mange lærepladser for tjenerelever. Uddannelsen er udnævnt til fordelsuddannelse

Adgangskrav og tilmelding

Du kan læse meget mere om specifikke adgangskrav og tilmelding til tjeneruddannelsen lige her.

Snak med en vejleder

Du kan stille spørgsmål om tjeneruddannelsen til vores vejleder eller praktikpladskonsulent.
Pia Mossing Thomsen
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Tanja Holland Hattel
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Henry Purkær
Praktikpladskonsulent

Lærere på tjener

Helle Schaltz-Andersen
Faglærer
Ib Helenius
Faglærer
Lene Hartvig Pedersen
Faglærer
Stig Bjørn Olesen
Faglærer

Vi arbejder ufortrødent videre

Mange havde nok håbet på, at vi allerede fra mandag 30. marts kunne begynde at vende tilbage til en normal hverdag, men indtil videre må vi altså væbne os med yderligere tålmodighed frem til og med 13. april. Men med baggrund i hvordan den første tid under corona-situationen er gået, så tror vi på, at vi ikke blot klarer os igennem den næste tid, men også kommer stærkere ud på den anden side.

Ledelsen

Heinrich Christiansen
Uddannelseschef for Food