Tjener

 

Uddannelsesstart og tilmeldingsfrist

Startdato 09.08.21 (ansøgningsfrist: 25.07.2021)
Startdato 11.10.21 (ansøgningsfrist: 26.09.2021)
Startdato 17.01.22 (ansøgningsfrist: 02.01.2022)
Startdato april 2022 (ansøgningsfrist: marts 2022)

Som tjener er det din primære opgave at give dine gæster en god oplevelse. Du har valgt den perfekte pynt til bordet, og du guider gæsterne til at vælge den rigtige vin til maden. Du er opmærksom, har overblik og kender restaurantens menu og drikkevarer, så du kan fortælle om ingredienser, druesorter og oplagte tilvalg.

Start som tjenerelev

Tjeneruddannelsens varighed:
Maks. 4 år. Uddannelsen findes også som EUX. Så er varigheden også 4 år.

Sted:
Rørdalsvej 10, 9000 Aalborg. 

Hvad lærer du som tjenerelev?

Alle ved, at tjenere serverer mad og drikkevarer. Og det er også rigtigt – men det er langt fra alt, hvad du skal kunne. En ting er at bringe mad fra et køkken til et spisebord, noget andet er at arbejde som professionel tjener. For at kunne vejlede kunder professionelt skal du fx have faglig viden om gastronomi, kunne rådgive om drikkevarer, sammensætte menuer og svare på gæsternes spørgsmål. Det lærer du alt sammen på tjeneruddannelsen.

På uddannelsen lærer du også korrekt serveringsteknik, så du kan arbejde effektivt og samtidig bruge kroppen rigtigt, og du lærer de forskellige former for serveringsopgaver at kende. Du lærer at dække borde til forskellige typer retter og drikkevarer, at servere for store selskaber, modtage gæster, tage imod bestillinger og afregne. På skolen øver du dig i tjenerfaget i vores restauranter og køkkener, men du får også almindelig klasseundervisning hvor du lærer den nødvendige teori.

Her kan du se eksempler på emner, som man arbejder med på tjeneruddannelsen:

  • Psykologi
  • Naturfag
  • Dansk
  • Engelsk
  • Salg og marketing
  • Værtskab og helhedsforståelse
  • Konference- og selskabsservering
  • Turistlære
  • Raffineret tilberedning ved bordet 
  • Salg og service
  • Iværksætteri
  • Branchelære
  • Arbejdsmiljø
  • Menulære
  • Gastronomi
  • Drikkevarer
  • Fransk fagsprog
  • Engelsk fagsprog
  • Servering
  • Praktisk tjenerarbejde
  • Bar og barista

Se mere om uddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplaner

Er det end et år siden, at du færdiggjorde folkeskolen, skal du starte på grundforløb 2 (GF2). Vi starter som udgangspunkt nye GF2-hold op på tjeneruddannelsen fire gange om året.

Fra fyring til faglært - og tilbage i arbejde

Først mistede de deres job hos Fjord Line. Så kom de på kursus på TECHCOLLEGE. Nu er de ved at tage tjener-uddannelsen, og i juni skulle de gerne stå med et svendebrev - og faktisk også et job, da Fjord Line har tilbudt dem at komme tilbage nu, hvor corona-situationen ikke ser helt så forfærdelig ud længere.

Videreuddannelse efter tjeneruddannelsen

Du kan som færdiguddannet tjener videreuddanne dig til fx serviceøkonom. Der er mange muligheder, og du kan se en del af dem på ug.dk

Adgangskrav og tilmelding

Du kan læse meget mere om specifikke adgangskrav og tilmelding til tjeneruddannelsen lige her.

Snak med en vejleder

Du kan stille spørgsmål om tjeneruddannelsen til vores vejleder eller praktikpladskonsulent.
Pia Mossing Thomsen
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Tanja Holland Hattel
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Henry Purkær
Praktikpladskonsulent
Emil Espensgaard
Uddannelsessekretær
Jannie Poulsen
Uddannelsessekretær

Lærere på tjener

Charlotte Cortz Johansen
Timelærer
Helle Schaltz-Andersen
Faglærer
Ib Helenius
Faglærer
Lene Slej Pedersen
Faglærer
Phillip Dohn Sørensen
Timelærer
Rene Vangsted Skøttrup
Timelærer
Stig Bjørn Olesen
Faglærer

Fra skolebænk til landshold

To tidligere elever fra TECHCOLLEGE er kommet på henholdsvis tjener- og kokkelandsholdet. Hverken Per Tougaard Poulsen eller Cecilie Bunk Pedersen er dog det, man kan kalde uerfarne, når det kommer til konkurrencer.

Ledelsen

Heinrich Christiansen
Uddannelseschef
Book et online møde med vejlederen

Få en personlig snak med Pia i en halv time.

Book et online møde her