Værktøjsuddannelsen

 

22

dage til næste ansøgningsfrist

Har du god sans for detaljer og præcision? Er du glad for at gøre idéer til håndgribelige ting, og kan du lide at arbejde med computere? Så er værktøjsuddannelsen lige noget for dig.

Kommer du direkte fra folkeskolen (9./10. klasse), skal du starte på fagretningen (GF1) Konstruktion, produktion og biler. Er det derimod mere end et år siden, du afsluttede folkeskolen, skal du starte på grundforløb 2 (GF2).

Vi starter som udgangspunkt nye GF2-hold op på værktøjsuddannelsen to gange om året.

Fordelsuddannelse

Værktøjsuddannelsen er en fordelsuddannelse. Læs mere om fordelsuddannelser her:

Start på værktøjsuddannelsen

Varighed:
Maks. 4½ år.


Fag på værktøjsuddannelsen:
Dansk, engelsk, matematik, fysik, fremstilling af værktøjskomponenter, justering og afprøvning af værktøj, værktøjslære, værktøjsteknisk kommunikation, teknisk fremmedsprog m.fl.

Hvad lærer du på værktøjsuddannelsen?

Som værktøjsmager laver du støbeforme, som skal bruges i maskiner, der støber i metal eller plastic. Du laver også stanseforme, som trykker/stanser produkter ud af fx en metalplade.

Du laver med andre ord produktionsværktøj til maskiner, der så kan masseproducere alt fra værktøj og karrosseridele til øloplukkere og legetøj. Alle mulige store og små støbte plastikting og ting, som er enten støbt, klippet, bukket eller præget i metal.
Noget af arbejdet laver du, hvor du styrer en manuel maskine, og en stor del af arbejdet er ved CNC-styrede maskiner og CAD/CAM-programmer. Du lærer både at lave 3D-tegninger og at reparere og vedligeholde produktionsværktøj og maskiner.

På skolen undervises du fx i:

  • Fremstilling af værktøjskomponenter
  • Justering og afprøvning af værktøj
  • Værktøjslære
  • Værktøjsteknisk kommunikation

Du skal også have dansk, engelsk, matematik og teknisk fremmedsprog.

Specialer

Efter grundforløbet skal du vælge, om du vil blive værktøjsmager eller værktøjstekniker. 

  • Som værktøjsmager beskæftiger du dig med de forskellige materialer og deres egenskaber. Du lærer at læse de komplicerede tegninger, støbeformene fremstilles efter. Desuden lærer du, hvordan man bruger tekniske tegneprogrammer (cad) og computerstyrede værktøjsmaskiner (cnc), som er vigtige arbejdsredskaber for en værktøjsmager.
  • Som værktøjstekniker lærer du desuden at styre og gennemføre projekter, at konstruere og tegne værktøjer og at tage hensyn til de juridiske forhold i forbindelse med designopgaver.

Uanset hvilket speciale du vælger, lægger vi vægt på, at du lærer at kommunikere fagligt på dansk og engelsk med leverandører og kunder.

Videreuddannelse efter værktøjsuddannelsen

Som værktøjsmager kan du videreuddanne dig til fx automationsteknolog, driftsteknolog – offshore eller produktionsteknolog.

Der er flere muligheder, og du kan se en del af dem på ug.dk.

Adgangskrav og tilmelding

Kontakt

Har du spørgsmål til værktøjsuddannelsen, er du velkommen til at tage fat i vores vejleder.
Flemming Klitgaard
Uddannelses- og erhvervsvejleder

Lærere på værktøjsuddannelsen

Frisørsalonen Klipoteket kåret som Årets Læreplads

En frisørtid hos salon Klipoteket i Svenstrup udspillede sig torsdag noget anderledes end normalt. Det endte nemlig med en kåring som Årets Læreplads 2019. Læs mere på techcollege.dk