Som teknisk designer er det dig, der tegner, beregner og konstruerer forskellige produkter, maskiner eller tekniske løsninger i avancerede programmer. Du arbejder sammen med ingeniører, arkitekter og andre fagfolk, og er det bindeled mellem dem, der står for planlægning og udførelsen af det konkrete arbejde. Det kan fx være i regionernes og kommunernes tekniske forvaltninger, ministerierne, forsyningsvirksomhederne og rådgivende ingeniørvirksomheder.
Før et nyt byggeri går i gang, skal en teknisk designer indhente oplysninger om ledningsplaner for veje, kloak, el, gas, vand, fjernvarme og kabel-tv. Der er byggelinjer og servitutter om bebyggelsesprocenter, byggehøjde, afstand til skel og nabo, støjgrænser, vinduers placering, taghældning osv., som skal overholdes.
Herefter er den tekniske designer ansvarlig for planlægning og drift, fx bestilling af varer, tidsplaner for arbejdet, beregning af mængde arbejdskraft og materialer, samt løbende stikprøvekontrol og anden kvalitetskontrol, så ISO-normer og andre leveringsbetingelser overholdes.
For at blive en god teknisk designer skal du have både kreative evner og teknisk forstand. Du skal være god til at samarbejde med andre, holde styr på ting og have flair for matematik og tegning. Er du allerede håndværker, er det kun en fordel.
Varighed:
Maks. 3½ år.
Sted:
Sigrid Undsets Vej 3, 9220 Aalborg Ø.
Grundforløb 1
Grundforløb 2
Oplæring
1. hovedforløb
Oplæring
2. hovedforløb
Oplæring
3. hovedforløb
Oplæring
Uddannelsen lærer dig teorien og praktikken bag jobbet. Alt efter hvor du finder en læreplads, kan du afslutte uddannelsen med specialet i bygge og anlæg eller industriel produktion.
Her kan du se eksempler på emner, som man arbejder med på teknisk designer-uddannelsen:
Hvis har lyst til at vide mere om uddannelsens indhold, kan du læse mere i de lokale undervisningsplaner.
Hvis det er mere end et halvt år siden, du gik ud af folkeskolen, kan du starte på grundforløb 2 (GF2). Vi starter som udgangspunkt nye GF2-hold op på teknisk designer-uddannelsen to gange om året.
Bygge og anlæg:
Den tekniske designer inden for bygge- og anlægsområdet udarbejder arbejdstegninger med CAD-software og plottere. Som teknisk designer foretager du rutineberegninger og tilpasser tegninger, som bruges af ingeniører, bygningskonstruktører og andre teknikere/teknologer. Du kan også være beskæftiget med at rentegne detailtegninger efter opgivne mål og retningslinjer. Arbejdet foregår under mange former på større byggepladser, i entreprenørvirksomheder eller i kommunernes offentlige forvaltninger. Noget af tiden går også med at arkivere og holde styr på de tusindvis af tegninger, som virksomheden råder over. En teknisk designer kan også få opgaver med logistik og dokumentation.
Industriel produktion:
Den tekniske designer inden for den industrielle produktion arbejder især på producerende industrivirksomheder med fremstilling og revidering af tegningsmateriale til produktionen. I mange virksomheder deltager den tekniske designer også i udviklingen af nye produkter, kvalitetskontrol, projektstyring, drift, planlægning og lagerstyring m.m. Særligt virksomheder inden for metalindustrien er typiske arbejdspladser for teknisk designere.
Finder du ikke en læreplads som teknisk designer, kan du fortsætte din uddannelse i Techcollege oplæringscenter.
Du kan videreuddanne dig til fx byggekoordinator, energiteknolog eller multimediedesigner.
Der er mange muligheder, og du kan se en del af dem på ug.dk.
Hvis du vil vide mere om adgangskrav og tilmelding til teknisk designer-uddannelsen, så klik her.