Værktøjsuddannelsen

 

Uddannelsesstart og ansøgningsfrist

Startdato 20.01.25 (ansøgningsfrist: 05.01.25)

Har du god sans for detaljer og præcision? Er du glad for at gøre idéer til håndgribelige ting, og kan du lide at arbejde med computere? Så er værktøjsuddannelsen lige noget for dig.

Hvis det er mere end et halvt år siden, du gik ud af folkeskolen, kan du starte på grundforløb 2 (GF2). Vi starter som udgangspunkt nye GF2-hold op på værktøjsuddannelsen to gange om året.

Start på værktøjsuddannelsen

Varighed:
Maks. 4½ år.

Sted: 
Sigrid Undsets Vej 3, 9220 Aalborg Ø.


Fag på værktøjsuddannelsen:
Dansk, engelsk, matematik, fysik, fremstilling af værktøjskomponenter, justering og afprøvning af værktøj, værktøjslære, værktøjsteknisk kommunikation, teknisk fremmedsprog m.fl.

Hvad lærer du på værktøjsuddannelsen?

Som værktøjsmager laver du støbeforme, som skal bruges i maskiner, der støber i metal eller plastic. Du laver også stanseforme, som trykker/stanser produkter ud af fx en metalplade.

Du laver med andre ord produktionsværktøj til maskiner, der så kan masseproducere alt fra værktøj og karrosseridele til øloplukkere og legetøj. Alle mulige store og små støbte plastikting og ting, som er enten støbt, klippet, bukket eller præget i metal.
Noget af arbejdet laver du, hvor du styrer en manuel maskine, og en stor del af arbejdet er ved CNC-styrede maskiner og CAD/CAM-programmer. Du lærer både at lave 3D-tegninger og at reparere og vedligeholde produktionsværktøj og maskiner.

På skolen undervises du fx i:

  • Fremstilling af værktøjskomponenter
  • Justering og afprøvning af værktøj
  • Værktøjslære
  • Værktøjsteknisk kommunikation

Specialer

Efter grundforløbet skal du vælge, om du vil blive værktøjsmager eller værktøjstekniker. 

Som værktøjsmager beskæftiger du dig med de forskellige materialer og deres egenskaber. Du lærer at læse de komplicerede tegninger, støbeformene fremstilles efter. Desuden lærer du, hvordan man bruger tekniske tegneprogrammer (cad) og computerstyrede værktøjsmaskiner (cnc), som er vigtige arbejdsredskaber for en værktøjsmager.

Som værktøjstekniker lærer du desuden at styre og gennemføre projekter, at konstruere og tegne værktøjer og at tage hensyn til de juridiske forhold i forbindelse med designopgaver.

Videreuddannelse efter værktøjsuddannelsen

Som værktøjsmager kan du videreuddanne dig til fx automationsteknolog, driftsteknolog – offshore eller produktionsteknolog.

Fordelsuddannelse

Værktøjsuddannelsen er en fordelsuddannelse. Læs mere om fordelsuddannelser her på hjemmesiden.

Adgangskrav og tilmelding

Du kan læse mere om adgangskrav og tilmelding til værktøjsuddannelsen her.

Kontakt

Har du spørgsmål til værktøjsuddannelsen, er du velkommen til at tage fat i vores vejleder.
Simon Kragelund
Uddannelses- og erhvervsvejleder

Ledelsen

Jesper Frydkjær Pedersen
Uddannelseschef