VVS-energispecialist-EUX

 

Varighed: 4 år og 9 måneder

Sted: Øster Uttrup Vej 1, 9000 Aalborg. Læs om afdelingen.

VVS-energispecialist-uddannelsen er en erhvervsuddannelse, som går ud på at lære et håndværk. Det kræver øvelse, og det kræver, at du tør tænke selv og tage ansvar. Fra dag ét har du materialer og værktøj mellem hænderne, og du begynder at lære, hvordan man kobler håndværk med teori for at skabe de helt rigtige resultater. Under din uddannelse vil du stå over for rigtige kunder, der forventer god service og gode løsninger fra dig – og dine kolleger.

Hvis du kombinerer VVS-faget med EUX får du også en del boglige fag. Det giver dig mulighed for at læse videre bagefter, men det gør dig faktisk også til en bedre VVS'er. Du har lidt mindre praktik under din uddannelse, men til gengæld bliver du bedre til matematik, dansk og en masse andre fag. 

Det er vigtigt, at du har hænderne skruet rigtigt på, hvis du vil tage en EUX. Du har kortere praktik end andre vvs'ere, men du skal nå at lære det samme. Så du skal være hurtig. Det er også vigtigt at hovedet er skruet rigtigt på, for der er masser af lektier i gymnasiefagene. Og de er på lige så højt niveau, som på HF. Også selvom du er i gang med at lære VVS-faget imens.

Når du er udlært, står du med nogle kompetencer, som der er mangel på. Derfor har du rigtig gode muligheder for at få job og tjene penge. Du kan gå direkte ud og få et job som VVS'er, eller du kan læse videre med det samme. Du kan også bare prøve det ene, og så bestemme dig om senere. Du har nemlig helgarderet dig med en EUX.

 

Forløb på uddannelsen til VVS-energispecialist

Uddannelsen til VVS-energispecialist med EUX varer maks. 4 år og 9 måneder og begynder altid i august. Du starter på grundforløbet – det afsluttes med en grundforløbsprøve. Derefter fortsætter du på hovedforløbet, som er fordelt på skoleperioder og praktikperioder i en virksomhed. På skoleopholdene kan du regne med at ca. halvdelen af tiden bruges på boglige fag og halvdelen på praktiske fag.

Undervejs i uddannelsen skal du til forskellige prøver. Nogle er praktiske og andre er boglige. Der er skriftlige afleveringer og mundtlige eksaminer. 

Den sidste praktiske prøve kaldes svendeprøven. Når du har bestået den, får du et svendebrev og er udlært vvs-energispecialist. Du får også et EUX-eksamensbevis og kan læse videre og videreuddanne dig på samme vilkår som personer med gymnasial eksamen. Du får det, man kalder 'generel studiekompetence'. 

Det lærer du som VVS-energispecialist med EUX

Under vvs-uddannelsens skoleperioder arbejder du nogle dage med montering af rørinstallationer, svejsning, fremstilling af zinkinddækninger og opstilling og indregulering af forskellige energikilder. Men du har også dage med helt almindelig klasseundervisning, hvor du fx får undervisning i fremmedsprog, samfundsfag og matematik. It er en vigtig del af undervisningen, ligesom du også skal lære om fagets materialer, værktøjer, sikkerhedsudstyr, certificeringer og regler mv.

Skoleophold på hovedforløbet

På hovedforløbet begynder din vvsfaglige undervisning på skolen og i praktikvirksomheden for alvor. Og samtidig har du undervisning og eksamen i følgende gymnasiefag:

 • Dansk A
 • Matematik A
 • Teknikfag A, Byggeri og energi
 • Engelsk B
 • Fysik B
 • Kemi C
 • Samfundsfag C

Desuden er der prøver i følgende:

 • En større skriftlig opgave
 • Et eksamensprojekt, der består af både erhvervsuddannelsesfag
  og gymnasiale fag

Al undervisning i de gymnasiale fag foregår på Øster Uttrup Vej. Den praktiske undervisning foregår i de værksteder, som hører til din vvs-uddannelsen. Du får altså både fællesskabet og fagsnakken med håndværkere og andre lærlinge i værkstederne, og du bliver en del af gymnasielivet, når du har teoretisk undervisning sammen med de andre EUX'er. I de boglige fag samler vi nemlig elever fra forskellige fag og underviser jer sammen.

Her kan du se eksempler på nogle af de praktiske emner, som man arbejder med på uddannelsen:

 • Installation og montage
 • Svejsning og lodning
 • Plade- og tagarbejde
 • Materialer
 • Sikkerhed og arbejdsmiljø
 • Lagerstyring
 • Projektstyring
 • TIG-svejsning
 • Teknisk databehandling
 • Gassvejsning
 • Eftersyn af fjernvarmeanlæg
 • Biobrændsel
 • Solvarme
 • Varmepumper

Du kan læse mere om uddannelsens fag i vores lokale undervisningsplaner.

Adgangskrav og tilmelding

Uddannelsen til VVS-energispecialist hører til hovedområdet Teknologi, byggeri og transport. Hvis du vil begynde direkte efter folkeskolen, skal du vælge en fagretning på grundforløb 1. Her vil det være oplagt at vælge El, byggeri og energi.

Videreuddannelse for VVS-energispecialister med EUX

Som vvs-energispecialist med EUX kan du videreuddanne dig til fx bygningskonstruktør eller arkitekt. Der er mange muligheder, og du kan få et nemt overblik på adgangskortet.

TECHCOLLEGE tilbyder efteruddannelseskurser for uddannede vvs'ere.

Se kurserne her.

Kontakt

Stadig spørgsmål til uddannelsen? Så tag bare fat i os.
Jens Oluf Bundgaard
Uddannelses- og erhvervsvejleder

Start nu

Har du lyst til at blive en del af holdet?

Lærere på VVS-EUX

Bjarne Sørensen
Faglærer / Koordinator; VVS - Energiuddannelsen
Casper Muderspach Stagsted
Faglærer
Christer Mann Eiersted
Faglærer
James Matthews
Faglærer
Jesper Holm Nielsen
Faglærer
Jørgen Carlsen
Timelærer
Kim Fjordside Bilde
Faglærer
Lars Krongaard
Faglærer
Niels Sterup
Faglærer
Christian Suhr Bech
Gymnasielærer
Dorothy Bendsen
Gymnasielærer
Mette Hoppe Nesgaard Aaen
Gymnasielærer
Rasmus Jespersen
Gymnasielærer
Thomas Dam Petersen
Gymnasielærer

Årets Læreplads 2020 er Polyteknik

Titlen som Årets Læreplads 2020 gik til teknologivirksomheden Polyteknik i Østervrå. Det var industriteknikerlærlingen Charlotte Sig Christensen, som havde indstillet sin læreplads til den fornemme pris.

Ledelsen

Mikkel Drejer Raunslund
Uddannelseschef for EUX
Kaspar Dalsgaard Kristensen
Uddannelsesleder
Henrik Skallerup Andersen
Uddannelseschef for El og VVS
Kom til Åbent Hus

Tilmeld dig Åbent Hus den 14. november 2020

Læs mere og tilmeld