Automatik- og procesuddannelsen

 

22

dage til næste ansøgningsfrist

Som automatiktekniker skal du programmere, installere og vedligeholde automatiske anlæg på fx fabrikker, hospitaler eller kraftværker. Du arbejder både med computerstyring og avancerede programmeringsværktøjer, ligesom du skruer på maskinerne og laver dokumentation af alt arbejdet. Som automatiktekniker er du derfor lidt af en hybrid, der både arbejder en smule som elektriker, smed, industritekniker, mekaniker og programmør – alt efter hvilken robot eller maskine, du arbejder med.

Skal du starte direkte efter 9. eller 10. klasse, begynder på fagretningen (GF1) El, byggeri og energi. Hvis det er mere end et år siden, du gik ud af folkeskolen, skal du starte på grundforløb 2 (GF2).

Vi starter som udgangspunkt nye GF2-hold op på automatik- og procesuddannelsen to gange om året.

Start på automatik- og procesuddannelsen

Hvor lang tid tager uddannelsen?
Maks. 4½ år.
Uddannelsen findes også som EUX. Så er varigheden 5 år.


Fag på automatik- og procesuddannelsen:
Fysik, dansk, engelsk, matematik, dokumentation og kravsspecifikation, fejlfinding, hydraulik og pneumatik, robotteknologi, engelsk, iværksætteri og innovation, produktudvikling, produktion og service, sikkerhed m.fl.

Det lærer du på automatik- og procesuddannelsen

På uddannelsens skoleperioder lærer du at arbejde med automatiserede maskiner og anlæg, hvor der anvendes elektriske, elektroniske, hydrauliske, pneumatiske og mekaniske enkeltkomponenter. Du arbejder med PLC’er (programmerbar logiske kontrolenheder), robotudstyr og kommunikationssystemer, som kan være en del af et større anlæg. Disse maskiner og anlæg skal monteres, sættes i drift og vedligeholdes. Nogle gange opstår der et nedbrud på en maskine eller et anlæg, og her er kendskab til fejlfindingsteknik en nødvendighed. Du lærer det hele på automatik- og procesuddannelsen.


Herudover kan du specialisere dig i elevatorer/rulletrapper/rullefortove eller elektromekaniske anlæg (produktionsmaskiner).

Her kan du se eksempler på emner, som man arbejder med på automatik- og procesuddannelsen:

 • Fysik
 • Dokumentation og kravspecifikation
 • Fejlfinding
 • Hydraulik og pneumatik
 • Robotteknologi
 • Engelsk
 • Iværksætteri og innovation
 • Produktudvikling
 • Produktion og service
 • Sikkerhed

Se mere om uddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplan.

Specialer

Der er fire specialer på automatik og procesuddannelsen. Alle specialer kan påbegyndes på TECHCOLLEGE, men på enkelte af specialerne skal man tage nogle moduler på andre skoler. 

 • Automatikmontør (afstigningsuddannelse)
 • Automatiktekniker
 • Automatiktekniker i elektrobranchen
 • Elevatortekniker

Skolepraktik

Har du ikke held med at finde en læreplads som automatiktekniker, kan du fortsætte uddannelsen i TECHCOLLEGE Praktikcenter.

Videreuddannelse som automatiktekniker

Som automatiktekniker kan du videreuddanne dig til fx automationsteknolog, driftsteknolog – offshore eller it-teknolog.

Der er flere muligheder, og du kan se en del af dem på ug.dk.

Adgangskrav og tilmelding til uddannelsen

Tal med en vejleder

Sidder du med spørgsmål til automatik- og procesuddannelsen? Tag fat i vores vejleder.
Hanne Enggaard
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Tina Carstens Hillgren
Praktikpladskonsulent

Lærere på automatik og proces

Allan Tindahl Madsen
Faglærer
Mikkel Mellergaard
Faglærer
Mikkel Mellergaard er uddannet elektriker og el-installatør. Han har arbejdet i syv år hos Strøm Hansen. Siden 2008 har Mikkel undervist i alle emner inden for industri-installationer.
Søren Guldbæk Arentsen
Faglærer
Thomas Vest Sørensen
Faglærer
Thomas Vest Sørensen har 20 års erfaring, og har arbejdet både som elektriker, tekniker og som underviser. Han er uddannet elektriker og installatør AK med speciale i styring og regulering. Erfaringen er bl.a. hentet hos Xergi og Nordland Automatik. Tilsammen giver det Thomas ekspertise inden for styring og regulering og desuden termografering. Som underviser lægger Thomas vægt på, at elever og kursister får nogle konkrete ’værktøjer’ med hjem. Noget, der kan bruges konkret i det faglige arbejde.

Frisørsalonen Klipoteket kåret som Årets Læreplads

En frisørtid hos salon Klipoteket i Svenstrup udspillede sig torsdag noget anderledes end normalt. Det endte nemlig med en kåring som Årets Læreplads 2019. Læs mere på techcollege.dk