Bliv elektriker

 

Som elektriker arbejder du med alt fra installationer hos private til større installationer og automatiske anlæg i industrien. Du kan komme til at lave mange forskellige ting, alt efter hvilket speciale du vælger. De mest almindelige arbejdsområder er installation i byggeri, intelligente bygningsinstallationer, styring og regulering af automatiske anlæg, samt alarm og overvågningsanlæg, og du får både behov for at arbejde med computerprogrammer, matematiske diagrammer og dine skruetrækkere.
Som elektriker rådgiver du kunder, installerer og vedligeholder anlæg samt dokumenterer, hvordan teknikken bag et anlæg fungerer, så andre kan forstå det og arbejde videre med det. På den måde er du med i hele processen fra idé til vedligeholdelse af de færdige installationer.

Elektrikere giver den hele robotarmen

Elektrikerelever på tværs af EUD og EUX kan vælge modulet 'robot-elteknik', hvor de ikke bare får et indblik i teknologien, men også lærer at programmere og fejlfinde robotarme. Ganske anvendeligt, hvis man spørger eleverne, der mærker robotarmene gøre større og større indtog i deres hverdag.

Hvis du vil begynde direkte efter folkeskolen (9./10. klasse), skal du starte på fagretningen (GF1) El, byggeri og energi. Hvis det er mere end et år siden, du gik ud af folkeskolen, skal du starte på grundforløb 2 (GF2). Vi starter som udgangspunkt nye GF2-hold op på elektrikeruddannelsen fire gange om året.

Start på elektrikeruddannelsen

Varighed:
Maks. 5 år. Uddannelsen findes også som EUX. Så er varigheden også 5 år.


Fag:
Fysik, dansk, matematik, el-teknik, måleteknik og fejlfinding, installations- og monteringsteknik, dimensionering, kvalitetssikring, sikkerhed på arbejdspladsen, love og regler m.fl.

Det lærer du på elektrikeruddannelsen

På uddannelsen lærer du at arbejde med strøm til fx lys, computernetværk, telefon- og alarmanlæg eller til industrirobotter og computerstyrede anlæg. Du lærer
at installere, reparere og vedligeholde forskellige slags elektriske og computerstyrede anlæg og maskiner. Desuden er regler og love for elinstallationer også en vigtig del af uddannelsen.

Her kan du se eksempler på emner, som man arbejder med på elektrikeruddannelsen:

 • El-teknik
 • Måleteknik og fejlfinding
 • Installations- og monteringsteknik
 • Dimensionering
 • Kvalitetssikring
 • Sikkerhed på arbejdspladsen
 • Love og regler
 • Matematik
 • Fysik

Du kan se mere om elektrikeruddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplan.

Specialer/retninger

På dit hovedforløb skal du vælge, hvilken retning du vil uddanne dig i. Overordnet kan man sige, at der er to retninger på elektrikeruddannelsen, men for hver retning skal der vælges nogle forskellige moduler, som vil specialisere dig yderligere:

 • Installationsteknik/Bygningsautomatik
 • Styring og regulering

Installationsteknik/Bygningsautomatik

Her arbejder du fx med intelligente bygningsinstallationer, styring af ventilationsanlæg, alarm- og overvågningsanlæg samt mange andre tekniske installationer. Til svendeprøven arbejder du med et projekt som kan indeholde en intelligent bygningsinstallation, der indeholder programmering med styring af lys, varme, ventilation, alarm og adgangskontrol.

 

Styring og regulering

Her bygger du større anlæg med programmerbare enheder (PLC). Desuden arbejder du med hydraulik og pneumatik, og du lærer at tilknytte en grafisk brugerflade dit styrings- og reguleringssystem (et SCADA-system). Til svendeprøven arbejder du med et projekt, som kan indeholde et avanceret styrings- og reguleringsanlæg med grafisk brugerflade, samt dataopsamling og avanceret kommunikationssystem(bussystem). 

Skolepraktik for elektrikere

Hvis du ikke kan finde en læreplads som elektriker, kan du fortsætte din uddannelse i TECHCOLLEGE Praktikcenter.

Adgangskrav og tilmelding

Videreuddannelse efter elektrikeruddannelsen

Som elektriker kan du videreuddanne dig til fx automationsteknolog, byggekoordinator, driftsteknolog – offshore eller it-teknolog.

Der er flere muligheder, og du kan se en del af dem på ug.dk.

Kontakt os

Hvis du har spørgsmål til elektrikeruddannelsen, er du velkommen til at tage fat i os.
Hanne Enggaard
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Peter Fly
Praktikpladskonsulent

Lærere på elektriker

Allan Tindahl Madsen
Faglærer
Anders Gadegaard
Faglærer
Aviaja Majland Abelsen
Faglærer
Erik Greibe Andreasen
Faglærer
Henrik Espensen
Faglærer
John Poulsen Bonde
Faglærer
Jørn E. Rasmussen
Faglærer
Kasper Steg
Faglærer
Keld Stentoft Kjær
Faglærer
Kenneth Ledet Eduardsen
Faglærer
Kristian Sønderkær Andersen
Faglærer
Mads Ellemann Nielsen
Faglærer
Martin Lauth Pedersen
Faglærer
Michael Berg Christensen
Faglærer
Michael Asp
Faglærer
Mikkel Mellergaard
Faglærer
Morten Kristensen Wium
Faglærer
Ole Borup
Faglærer
Rasmus Pølund Brander
Faglærer
Rasmus Loft
Faglærer
Thomas Vest Sørensen
Faglærer
Troels Brorsen Jensen
Faglærer

Skills-deltagere blev behørigt fejret

Som et værdigt punktum for et fremragende DM i Skills 2020 var der torsdag aften fælles fejring af alle vores deltagere. Direktør Søren Samuelsen og borgmester i Aalborg Kommune, Thomas Kastrup-Larsen, stod for de rosende ord, mens elever fra tjener- og smørrebrød og catering-uddannelsen sørgede for, at deltagere, familie, mestre, faglærere og trænere havde en hyggelig aften.

Ledelsen

Henrik Skallerup Andersen
Uddannelseschef for El og VVS