Søg

Elektriker

Elektricitet er en enestående energikilde. Let at flytte, pålidelig, sikker, og den lader sig lydløst og vibrationsløst omforme til det, man skal bruge: kraft i motorer, varme i radiatorer, lys i lamper, strøm på mobiltelefonen. Elektrikeren tæmmer strømmen fra højspændingskablet.

Elektrikeruddannelsen er for dig, der kan lide at arbejde med matematik, elektronik, elfysik og engelsk. Du skal kunne arbejde med dine hænder, kunne tænke abstrakt, være kvalitetsbevidst, have logisk sans og være serviceminded. Desuden er det vigtigt, at du både kan arbejde selvstændigt og i teams. Elektrikeren beskæftiger sig meget med fejlfinding og arbejder ofte efter tegninger og diagrammer. Mange arbejdsopgaver udføres under et vist pres, og derfor skal elektrikeren kunne tackle stressede situationer.

Du kan komme til at lave mange forskellige ting, alt efter hvilket speciale du vælger. De mest almindelige arbejdsområder er belysning i byggeri og styring af IT-, telefoni- og overvågningsanlæg. En elektriker er næsten altid med i hele arbejdsprocessen. Du skal både rådgive kunden, installere og vedligeholde anlæg og dokumentere, hvordan teknikken bag et anlæg fungerer, så andre kan forstå det.

Her kan du læse, hvorfor Morten Dragsbæk valgte elektrikeruddannelsen:


Elektrikeruddannelsen er et godt valg for dig, der kan lide at bruge hænderne, tænker logisk og er god til matematik og fysik

Først når du er færdig, ved du, om det virker

– Jeg har været sælger i seks år, men jeg blev træt af hele tiden at være bundet op på budgetter. Jeg ville se håndgribelige resultater af mit arbejde, så jeg tog springet og startede forfra. Jeg valgte elektriker, fordi jeg vidste, der var meget fysik og matematik i det. På D-niveau.

Det, jeg godt kan lide, er at arbejde med noget, hvor jeg kan stå bagefter og se ”det virker sgu!”. Det, vi står og laver, er jo uden spænding på, og først når vi er færdige, ved vi, om det fungerer. Tømrere kan jo fx se det hen ad vejen. Jeg har aldrig selv renoveret eller lavet el, før jeg startede, så jeg havde ingen håndværksmæssig baggrund.

Lige nu arbejder vi med en motorstyring. Det er vores afslutningsprojekt på det her hovedforløb. Så det er ikke bare ren teori, man sidder med – det er meget praktisk. Jeg har valgt installationsteknik som speciale. Det er det, folk forbinder med en klassisk elektriker. Jeg arbejder med installationer og styringer i boliger. Men andre elektrikere arbejder fx med computerstyrede alarmer.

Egentlig gad jeg godt uddanne mig videre til installatør, så jeg kunne have mit eget firma, men det kræver to år på SU, og jeg har børn og kreditforeningslån. Så mit mål er at komme ud som svend til at starte med, og så må vi se, hvad tiden bringer. Det er også krævende at være selvstændig. Måske kunne jeg også engang kombinere med min erfaring fra sælgerjobbet og arbejde med teknisk salg. Så kunne jeg bruge min viden som elektriker.

 

Start på TECHCOLLEGE den 20. januar

Se hvilke uddannelser, du kan søge ind på

LAN-party på Technology

Udklædte lærere, pizza, cola, over 80 elever og 26 timer - Se filmen!

Fordels-uddannelser på TECHCOLLEGE

Udvalgte uddannelser med mange lærepladser - og mange jobs bagefter!

EUX • Håndværk & Gymnasiefag

Én uddannelse. To verdener. Flere muligheder.