Startdato 20.01.25 (ansøgningsfrist: 05.01.25)
Startdato 07.04.25 (ansøgningsfrist: 23.03.25)
Nåede du ikke fristen på optagelse.dk? Bare rolig – du kan stadig henvende dig til os, op til uddannelsesstart, på vores hovedmail, mail@techcollege.dk, så hjælper vi dig med optagelse.
Som gastronom arbejder du med mange forskellige råvarer, kreative anretninger og sensoriske virkemidler. Uddannelsen har to forskellige specialer, du skal vælge i mellem: ”Kok” og ”Smørrebrød og catering”. Uanset hvilket speciale du vælger, beskæftiger du dig med at købe og kvalitetsvurdere råvarer og tilberede madretter – med alt hvad det rummer af deadlines, forventninger, passion for smagsnuancer, æstetisk anretning og kreativ udvikling.
Varighed:
Maks. 4 år og 3 måneder. (Men det er afhængigt af, hvilket speciale du vælger)
Uddannelsen findes også som EUX. Så er varigheden 4 år og 9 måneder.
Sted:
Rørdalsvej 10, 9000 Aalborg.
Gastronomuddannelsen handler om ernæring og sundhed, tilberedning af mad og hygiejne. Du skal lære, hvordan man sammensætter menuer, vide noget om drikkevarer, og du skal lære at betjene kunder. Uanset hvilket speciale du vælger, skal du kunne rense råvarer, koge, stege, anrette tallerkener eller buffeter, sælge og servere. Derfor foregår meget af uddannelsen i vores professionelle køkkenmiljøer. Du skal også lære at vurdere kvaliteten af råvarer og planlægge arbejdet i køkkenet. Viden om kvalitet, økonomi, hygiejne, indkøb, kalkulation og salg er alt sammen vigtigt for at kunne drive en restaurant eller et køkken med overskud. Derfor skal du også have almindelig klasseundervisning, hvor du lærer den nødvendige teori.
Her kan du se eksempler på fag og emner, man arbejder med på gastronomuddannelsen:
Læs mere om gastronomuddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplaner, og du kan se billeder af vores udlærte svende her.
Hvis det er mere end et halvt år siden, du gik ud af folkeskolen, kan du starte på grundforløb 2 (GF2). Vi starter som udgangspunkt nye GF2-hold op på gastronomuddannelsen fire gange om året.
Arbejdet som kok i en restaurant er oftest et teamsamarbejde. I store køkkener er der flere kokke, og så tilrettelægger køkkenchefen arbejdet. Det vil også typisk være køkkenchefen, der udarbejder menuen og står for indkøb og beregninger. Men bliver du ansat et sted, hvor der kun er én kok, skal du stå for det hele selv.
Nogle steder følger den enkelte kok fremstillingsforløbet hele vejen, i andre køkkener har en måske udelukkende ansvaret for salater og grønt, en anden for kødtilberedningen osv. Som elev oplever du måske at arbejde med desserter i flere måneder for derefter at få ansvaret for de varme retter.
Du skal naturligvis lave maden, men en god kok har også flair for at arrangere maden på en dekorativ og appetitvækkende måde. En kok arbejder tit under tidspres, for selv om der er mange kunder, er det vigtigt, at ventetiden ikke bliver lang.
Specialet smørrebrød og catering giver en meget alsidig arbejdsdag med varierede arbejdsopgaver i et uformelt arbejdsmiljø. Uddannelsen giver mulighed for at arbejde i café, kantine og frokostrestauranter mv.
Gastronomer med speciale i smørrebrød og catering arbejder med sæsonbetonede råvarer, halv- og helfabrikata med omtanke for det ernæringsmæssige, økonomiske og råvarevareudnyttelse i produktionen. En vigtig del af det daglige arbejde går ud på at sammensætte og producere et måltid, så det bliver en smags- og visuel oplevelse for gæsten.
I kantiner er det smørrebrød og catering-lærlinge (catere), der producerer mad til mange ud fra planlagte ugemenuer. Nogle kantiner fremstiller både menuer og buffeter til specielle arrangementer i virksomheden og catering ud af huset. I en kantine har man også direkte kontakt til gæsterne, da man yder en service ved disken/buffeten. Man ved typisk, hvor mange gæster man skal bespise, hvilket er en fordel i planlægningen. Arbejdstiderne er ofte om dagen, men aften og weekendvagter kan også forekomme.
Gastronomer med speciale i smørrebrød og catering arbejder også på caféer og i restauranter. Her fremstilles retterne ud fra et menukort, som kan variere efter sæson. Her kommer bestillingen a la carte, og fremstilles ud fra en klargjort stilling. Her kan der fremstilles retter anrettet på tallerken eller til buffet. På nogle spisesteder er du en vigtig del af værtskabet og serviceringen. Gæsterne bestiller bord eller kommer spontant ind fra gaden. Arbejdstiderne kan ofte være varierende aften- og weekendvagter.
Smørrebrød og catering er et fag, hvor kreativiteten kan boble og ideer kan omsættes til handling. Det er forventet af dig, at du interesserer dig for at anrette maden, så den ser appetitlig ud.
Læs om Stine, som vandt DM i Skills 2019.
Specialet Smørrebrød og catering giver kompetencer i:
Cater og smørrebrødsjomfru?
Det er ikke længere muligt at uddanne sig til cater eller smørrebrødsjomfru. Indtil 2016 eksisterede de to specialer selvstændigt, men er nu slået sammen, så man i stedet bliver gastronom med speciale i smørrebrød og catering.
Dvs. at gastronomlærlinge skal vælge mellem tre specialer:
Som gastronom kan du videreuddanne dig til fx serviceøkonom eller procesteknolog.
Har du svært ved at finde en læreplads som gastronom, kan du fortsætte din uddannelse i Techcolleges skoleoplæring.
Gastronomelever har brug for følgende: Forstykke, kalot, skridhæmmende arbejdssko med hælkap, lange og mørke benklæder.
Du kan fx bestille det nødvendige tøj hos Billigt kokketøj. Få 15 % hvis du bruger rabatkoden TECHCOLLEGE.
Du kan læse mere om tilmelding og adgangskrav til gastronomuddannelsen lige her.