Personvognsmekaniker

 

Uddannelsesstart og ansøgningsfrist

Startdato 20.01.25 (ansøgningsfrist: 05.01.25)
Startdato 12.08.25 (ansøgningsfrist: 28.07.25)

Nåede du ikke fristen på optagelse.dk? Bare rolig – du kan stadig henvende dig til os, op til uddannelsesstart, på vores hovedmail, mail@techcollege.dk, så hjælper vi dig med optagelse.

Som personvognsmekaniker kan du både reparere biler med din svensknøgle og med avancerede computerprogrammer. Du arbejder på et værksted, hvor du arbejder med fejlfinding, reparationer og vedligeholdelse, ligesom du betjener og rådgiver dine kunder.
Før i tiden var en mekaniker en håndværkertype, der skruede på biler. Han kunne ofte høre, se og føle sig frem til problemerne, og arbejdet bestod i at skille motoren ad og reparere fejlene mekanisk. Nu er mekanikerens arbejde mere teknisk, og fremtidens mekaniker skal derfor have større viden om og interesse for computerprogrammer, fysik/kemi og el-arbejde.

Begynd som elev på personvognsmekaniker-uddannelsen

Varighed:
Maks. 4½ år. Uddannelsen findes også som EUX. Så er varigheden 5 år.

Sted: 
Teglværket 2, 9440 Nørresundby.

Hvad lærer du på personvognsmekaniker-uddannelsen?

Her lærer du om motorer, bremser, automatik og styretøj, og du vil arbejde på bilernes karrosseri. Du får også kendskab til klimaanlæg og elektriske systemer. Du bliver undervist i at snakke med kunder og betjene dem, ligesom du lærer at bruge en computer i dit arbejde. Du kommer også til at vide noget om arbejdsmiljø og sikkerhed, og du får undervisning i færdselslære. På grundforløbet lærer du desuden det sikkerhedsmæssige udstyr at kende og får konkret erfaring med at reparere og vedligeholde de mange dele. Du lærer at finde fejl, reparere og justere motorer, bremser, koblinger og styretøj. Du bliver også præsenteret for el- og hybridbilsteknologien.


Fag:
Dansk, engelsk, matematik, fysik, benzin- og dieselmotorer, styretøj og undervogn, bremser, elektriske systemer i personvogne, transmission, komfort og sikkerhed, kvalitet og service på værksteder m.fl.

Skal du starte direkte på GF2, anbefaler vi, at du har dansk og engelsk på E-niveau, inden du starter. Hvis du ikke har dansk eller engelsk på E-niveau (eller højere), skal vi gerne hjælpe dig opnå disse kompetencer. Det gør vi ved at tilbyde dig et "turboforløb". Du vil typisk blive indkaldt til afdelingen på Øster Uttrup Vej efter grundforløbet, hvor du på et 2 ugers intensivt forløb kan afslutte et fag. Mangler du begge fag vil det således være tale om 2 x 2 ugers ekstra undervisning.

Læs mere om uddannelsen til personvognsmekaniker i vores lokale undervisningsplaner. 

Hvis det er mere end et halvt år siden, du gik ud af folkeskolen, kan du starte på grundforløb 2 (GF2). Vi starter som udgangspunkt nye GF2-hold op på personvognsmekaniker-uddannelsen to gange om året.

Videreuddannelse efter uddannelsen

Som personvognsmekaniker kan du videreuddanne dig til fx autoteknolog, automationsteknolog, driftsteknolog – offshore eller produktionsteknolog.

Der er flere muligheder, og du kan se en del af dem på ug.dk.

Skoleoplæring

Du kan fortsætte din uddannelse i Techcolleges skoleoplæring, hvis du ikke finder en læreplads.

Adgangskrav og tilmelding

Hvis du vil vide mere om tilmelding og adgangskrav til personvognsmekaniker-uddannelsen, kan du læse mere lige her. 

Særligt forløb for Ford-lærlinge

Techcollege har indgået et samarbejde med Ford i Danmark om at tilbyde en personvognsmekanikeruddannelse specifikt til lærlinge på Fords autoriserede værksteder.

Det betyder, at du som lærling under dine skoleophold vil opleve et skræddersyet forløb med fokus på Ford. Sammen med lærlinge fra andre Ford-værksteder vil du udelukkende arbejde på Fords biler, med Fords egne testere og systemer, hvilket altså vil hjælpe dig til at få Ford endnu mere ind under huden.

Samarbejdet gør det muligt for os som skole altid at have adgang til den nyeste viden omkring Fords biler, testere og software, og derfor er du sikret en tidssvarende og opdateret uddannelse.

Læs mere om forløbet på Fords hjemmeside og hør erfaringer fra to lærlinge fra forløbet i videoen herunder.

Kontakt os

Har du spørgsmål til uddannelsen? Så tag fat i os.
Simon Kragelund
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Jytte Margrethe Dannevig
Virksomhedskonsulent
Anne Kirstine Bjerregaard Jacobsen
Uddannelsessekretær
Stine Bundgaard Frandsen
Uddannelsessekretær

Lærere på personvognsmekaniker

Bjørn Leed Petersen
Faglærer
Brian Nielsen
Faglærer
Christian Varga Christensen
Faglærer
David Droob
Timelærer
Jørgen Nicolaj Berthelsen
Faglærer
Mads Nørgaard Nielsen
Faglærer
Ole Raal
Faglærer
Peter Thøgersen
Faglærer
Uffe Holdgaard
Faglærer
Mad/landbrug

Ledelsen